2017-04-15 04:20:00
Lietajúce auto zo Slovenska
Lietajúce auto zo Slovenska - AeroMobil
Zdroj: aeromobil.com

Lietajúce auto zo Slovenska bude mať premiéru v Monaku – vieme ako vyzerá

Spoločnosť AeroMobil predstaví štvrtú generáciu lietajúceho auta už vo štvrtok.

Na nevšedné vozidlo firma plánuje začať prijímať predbežné objednávky do konca tohto roka, lebo auto – lietadlo je už blízko sériovej výrobe.

Sen o lietajúcom aute je záležitosť mnohých rokov. Doteraz sa ho nepodarilo plnohodnotne zrealizovať. V poslednom čase však pribúdajú pokusy o vytvorenie takéhoto dopravného prostriedku. Líšia sa rôznym poňatím myšlienky, ako jazdiť po skončení lietania. Alebo sa to dá otočiť aj naopak – aké auto má byť z lietadla po pristátí. K najsľubnejším projektom patrí AeroMobil, ktorého hlavný tvorca Štefan Klein na ňom pracuje už od roku 1990. Je zaujímavé, že takýto projekt vznikol na našom území. Potreboval množstvo nápadov, myšlienok, ale aj peňazí na to, aby sa nápad pretavil do výsledného produktu. AeroMobil 4.0 vyzerá oveľa atraktívnejšie, ako jeho predchodcovia.

Spoločnosť, ktorá nesie označenie nevšedného vozidla, vznikla v roku 2010. Od prvotnej myšlienky sme mohli vidieť niekoľko evolučných stupňov. Líšili sa od seba navzájom v mnohých smeroch. Koncepcia dvojmiestneho prostriedku s tlačnou vrtuľou a krídlami, ktoré sa sklápajú dozadu ponad dlhý chvost však zostala zachovaná. Ukazujú to vizualizácie, ktoré sa objavili ešte pred oficiálnym odhalením najnovšej verzie autolietadla.

Zdroj: aeromobil.com

Na obrázkoch vyzerá AeroMobil 4.0 oveľa atraktívnejšie, ako ktorýkoľvek z predchodcov. Ostrá predná časť je minulosťou, ako ak presklená kupola vyklápajúca sa dopredu. Kabína má teraz klasické krídlové dvere. Ak trochja prižmúrite oči – možno prídete na to, čo vám auto spredu pripomína. Nám sa podobá na superšportový McLaren P1. Napomáhajú tomu okrem základných kriviek aj nasávacie otvory vzduchu za dverami.

Hoci spoločnosť zatiaľ nezverejnila technické detaily lietajúceho auta, zrejme bude základom ľahký kovový rám a karbónová karoséria. Čo sa skrýva pod kapotou, teda presnejšie čo poháňa AeroMobil 4.0 nie je známe. V prípade predchodcu sa spomínal dolet 700 kilometrov a 875 kilometrový dojazd na ceste po vlastnej osi.

Cena lietajúceho auta zatiaľ nie je známa. Svoj oficiálne debut absolvuje novinka na podujatí Top Marques, ktoré sa bude konať od budúceho týždňa v Monaku. AuroMobil však nebude na pôde malého štátu jediným zástupcom svojho druhu. Holandská firma PAL-V tam bude prezentovať svoj model Liberty, ktoré sa stalo prvým lietajúcim autom, ktoré sa bežne predáva.

Jeho predaj firma spustila už pred dvomi mesiacmi. PAL-V Liberty sľubuje veľký dolet, nepôjde však o ľudové vozidlo. Cena má šesťcifernú cenovku. Predpokladáme, že ani AeroMobil 4.0 nebude žiadna ľudovka, na rozdiel od niektorých lacnejších riešení – napríklad vírnik, ktorý lieta, ale má aj evidenčné čísla a jazdí po cestách.

Jozef Vydra
ZDROJ: AeroMobil

Komentáre k článku


Stream naživo