2016-05-26 11:55:00
1. výstava Aero-expo
1. výstava Aero-expo
Zdroj: Jozef Vydra

Lietajúce auto - Aeromobil sa predstavil v Nitre na výstave Aero-expo

Možno to znie nepravdepodobne, ale aj lietadlá majú pod kapotou motory, podobné tým, čo poháňajú autá.

Tým viac to platí aj o lietajúcom aute, ktoré navrhol Štefan Klein. Dnes firma Aeromobil pripravuje štvrtý prototyp, ktorý by už mal mať podobu výsledného sériového riešenia. Záujem hlavne z USA, kde sa lietadlá používajú takmer rovnako často, ako autá, je značný. Preto želáme jeho tvorcom, aby sa pretavil do obchodného úspechu.

Návštevníci 1. ročníka unikátnej špecializovanej výstavy leteckej techniky, príslušenstva a modelárstva s názvom Aero – Expo si ho mohli prezrieť na vlastné oči v prvé dva dni. Dnes je už v Bratislave na prezentácii ďalším záujemcom. Na dokončenie projektu do prevádzkového stavu, aby Aeromobil mohol nielen lietať, ale aj jazdiť po cestách spĺňať pritom parametre lietadla, ale aj bezpečnostné predpisy pre autá, treba ešte dosť peňazí. Treba ich na to získať od ďalších sponzorov.

Aero-expo je po prvý raz súčasťou najväčšieho a najvýznamnejšieho veľtrh svojho druhu na Slovensku. Medzinárodný strojársky veľtrh sa koná od 24. do 27. mája na výstavisku Agrokomplex v Nitre už po 23. krát a získal si zaslúžené renomé.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ak ste nevideli Aeromobil na vlastné oči, na výstave Aero-expo je dosť ďalších zaujímavých exponátov. Napríklad sú na nej aj dve staručké autá z roku 1934, ktoré vyrobila firma Aero. Teda firma, ktorá vyrábala aj autá, ale hlavne lietadlá. Na svoje si tak prídu najmä fanúšikovia lietadiel a lietania vo všetkých podobách. Celkovo je výstava zameraná na ľahkú leteckú techniku, inak nazvanú Ultralight, do ktorej rozhodne spadá aj vírnik Joker slovenskej výroby. Práve slovenskí výrobcovia ultraľahkých modelov lietadiel sa prezentujú svojimi modelmi. Preto tam nájdete modely Fox, Viper SD 4, Advantic WT 10, Dynamic JS-17 a ďalšie.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Prezrieť sa dajú exponáty nelietajúcich modelov, ale tiež rádiom riadené modely lietadiel. Niektoré z nich majú rozpätie krídel aj viac ako 2 metre  a poháňajú ich napríklad až sedemvalcové motory s objemom 160 cm³. Mladí priaznivci aviatiky sa tiež dozvedia, že učiť sa pilotovať sa dá dokonca už od veku štrnásť rokov. Leteckí modelári budú môcť obdivovať výtvory šikovných rúk a prostredníctvom detailne prepracovaných modelov v najrôznejších mierkach sa cez umenie modelárstva dostanú k letectvu aj tí najmenší.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Okrem toho sú na Aero-expo vírniky, vrtuľníky, ultraľahké lietadlá, ktoré si môžete dokonca aj postaviť zo stavebnice. Navyše je výstava spojená aj s letovými ukážkami na blízkom letisku vo Veľkých Janíkovciach pri Nitre. Tam som v záplave modelov, z ktorých sú mnohé k dispozícii aj na vyhliadkové lety, našiel jednu zaujímavosť. Presnejšie dve: štvormiestne lietadlo Diamond Star na rozdiel od väčšiny ostatných lietadiel, ktorým bije pod kapotou benzínové srdce v podobe zväčša motorov Rotax, má dvolitrový naftový motor Centurion s výkonom 101 kW (137 k) ktorý je naftový. Aj preto je jeho dolet až 1000 kilometrov pri cestovnej rýchlosti 185 km/h. Jeho väčší „brat“, dvojmotorový Twin Star dokáže lietať maximálne 356 km/h, cestovná rýchlosť je 240 km/h a dolet 1200 kilometrov. Ideálne pre cestu na dovolenku.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

No napríklad taký TL-3000 Sirius, ktorý má objem palivových nádrží 120 litrov, dokáže s dvoma cestujúcimi doletieť až do vzdialenosti 2000 kilometrov. Tých zaujímavostí je však v Nitre aj v Janíkovciach viac. Ak ste fanúšikmi všetkého, čo vrčí pod kapotou, nájdete určite dostatok inšpirácie, aby ste výstavu Aero-expo navštívili. Trvá ešte dnes a zajtra.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ale aby sme sa vrátili ešte na zem – v Nitre sa prezentujú svojimi autami aj študenti vysokých škôl, napríklad zo súťaže eco, kde na jeden liter prešli 783 kilometrov, ale tiež elektrická formula. No je tam tiež netradičný štvorvalcový motor, ale v rámci strojárskeho veľtrhu tiež množstvo firiem, ktoré dodávajú stroje pre automobilový priemysel... jednoducho je sa na čo pozerať. Minimálne v našej footogalérii, ale môžete zablúdiť aj na oficiálne stránky Aero-expo.

Ak sa vám nepodarí dostať do Nitry a vyskúšať si, ako vyzerá svet spoza riadiacej páky a zhora, môžete to napraviť cez víkend. Môžete vyhrať dva lístky na letecký deň, ktorý sa bude konať v sobotu na letisku Dubová pri Modre. Sledujte našu stránku pozorne, dnes sme uverejnili súťaž.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo