2014-05-15 13:35:00
Rolls Royce Ghost II.
Rolls Royce Ghost II.
Zdroj: BMW

FOTO: Nový Rolls Royce Ghost II. To je oáza pokoja s modernizovanou technikou

Svetlo sveta uzrel Rolls Royce Ghost druhej série. Okrem decentne upraveného vzhľadu a interiéru prináša niekoľko technologických noviniek.

Rolls Royce má neopakovateľnú, priam imperiálnu noblesu, ktorú vďaka BMW dopĺňa technologická vyspelosť a kvalita. Zmeny, ktoré odlišujú pôvodný Ghost prvej série od novovzniknutého Ghostu II. nie sú príliš výrazné a vôbec sa nedotkli pohonu vozidla.

Milionári, biznismeni a šejkovia sa tak naďalej môžu spoliehať na famóznu prepĺňanú V12-tku s výkonom 419 kW (570k) pri 5250 ot. min a krútiacim momentom 780 Nm pri 1500 otáčkach za minútu. Silu na kolesá prenáša prostredníctvom osemstupňovej automatickej prevodovky od ZF. Ghost II. zrýchli z nuly na sto za 5,1 sekundy a maximálku má limitovanú na 250 km/h.

Auto je samozrejme k dispozícii i s predĺženým rázvorom, vďaka čomu sa zo základných 5399 mm predĺži na 5569. Rázvor sa predĺži z 3295 na 3465 mm. Šírka auta je 1948 mm, výška 1550 mm a váha 2470 kg pre krátky rázvor a 2520 pre dlhý. Objem batožinového priestoru je 490 litrov.

Dizajn

Trend LED svetiel sa nevyhol ani Ghostovi, a tak je najbadateľnejšou zmenou exteriéru nový dizajn LED predných svetiel lemovaných dennými svetlami. LED svetlomety sú i diaľkové, čo prináša lepšiu viditeľnosť v noci a vyššiu svetlosť, ktorá pomáha očiam vodiča. Svetlomety sú obdarené technológiou natáčania do zákrut a tiež technológiu proti osvetľovaniu protiidúcich vozidiel. Vďaka tomu môže Ghost vysvecovať diaľkovými a pritom nevypáli oči žiadneho vodiča.

Zmenili sa i nárazníky, ktoré podporujú dynamiku vozidla, takisto „waft“ línia je naklonená viac dopredu. Pri detailnejšom pohľade je vidieť i zúženú líniu kapoty. K modernizácii patria i nové laky a dizajny kolies vrátane 21 palcových priplatkových diskov. Každého budúceho majiteľa tohto vozidla tiež poteší, že vďaka individualizačnému programu Bespoke si môže zvoliť špecifické úpravy nielen exteriéru ale aj interiéru.

Interiér

V interiéry program Bespoke pridáva dva exkluzívne drevené obklady Paldao a Walnut Burr Crossband. V kabíne, ktorá mala vždy pôsobiť ako oáza pokoja pred stresom a hlukom vonkajšieho sveta možno nájsť nové predné sedadlá. Tie majú po novom elektricky nastaviteľnú opierku stehien a nastavenie hĺbky. Zadné majú zas mierne zmenený úhol natočenia pre lepšiu komunikáciu medzi pasažiermi.

Nový je i vzhľad hodín a ciferníkov prístrojov s leštenými kovovými prvkami, pripomínajúcimi dizajn prémiových náramkových hodiniek.

Bespoke je dobré si zapamätať, pretože v Rolls Royce je to i značka audiosústavy. Audio špecialisti značky sa zapojili priamo do vývoja automobilu, a tak mohli dohliadnuť na to, aby žiadna zmena vo vozidle neovplyvnila kvalitu a čistotu zvuku. A to sa len tak nevidí. Bespoke je jeden z najlepších automobilových audiosystémov, ak nie vôbec najlepší na svete. Okrem úpravy špeciálne pre potreby daného modelu je vytvorený z toho najlepšieho čo sa na trhu s audiom dá nájsť. Bespoke audio systém tvorí osemnásť individuálne ladených reproduktorov s možnosťou výberu akustického prostredia štúdia alebo divadla. Dva basové reproduktory v batožinovom priestore sa pridávajú k siedmim párom meničov v kabíne. Ghost má repráky i v obklade strechy, ich cieľom je priviesť zvuk priamo do uší. Systém využíva vysoko citlivý mikrofón na neustále priebežné monitorovanie okolitého hluku, na čo reaguje úpravou hlasitosti a frekvenčnej charakteristiky. K tomu treba prirátať i fázovú korekciu jednotivých reproduktorov, s úlohou eliminovať prípadné „hluché miesta“ spôsobené vonkajšími faktormi. Samozrejmosťou je vysoká konektivita tohto systému, milovníci elektrických jabĺčok si prídu na svoje tak ako "počúvači" audiokníh. Hudba sa dá spustiť cez Bluetooth i z mobilu. Audio má k dispozícii i pevný disk s 20,5 GB priestoru.

Nad autom bdie oko satelitu

Nie však pre sledovanie vozidla, čo obzvlášť zákazníci značky netolerujú. Technológia Satellite aided transmision debutovala v modeli Wraith v roku 2013 a teraz prichádza i do Ghosta.

Táto technológia využíva GPS dáta na to, aby vozidlo videlo aj ďalej než vodič a prispôsobilo svoju prevádzku lokalite, ktorou prechádza a jazdnému štýlu. Získané informácie zužitkuje napríklad na voľbu správneho prevodu 8-stupňovej automatickej prevodovky ZF s cieľom poskytnúť vodičovi ideálne využitie potenciálu 6,6-litrového twin-turbo motora Rolls-Royce V12.

Keď sa napríklad blíži rýchla zákruta, automobil dokáže predvídať ako ju chcete prejsť. Preto keď dvihnete nohu z pedálu akcelerátora, prevodovka nepreradí a podrží vyšší stupeň, aby bola pri výjazde zo zákruty k dispozícii maximálna sila ťahu motora. Prenos za pomoci satelitu je štandardne k dispozícii vo všetkých vozidlách Ghost série II.

Na záver sa zmeny dotkli i podvozka. Okrem balíčka Dynamic Drive Package, ktorý umožňuje okrem ležérne dynamickej jazdy i poriadne športové rezanie zákrut, prešlo zmenou i tlmenie na zadnej nápravy. Vymenené boli hydraulické ložiská zadnej nápravy pre lepší komfort jazdy a zároveň stabilitu zadnej časti znižovaním vibrácií a prenosu rušivých vpyvov do kabíny.

Fotografie Ghosta nájdete v galérii.

Ján Hargaš
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo