2014-04-29 11:40:50
Mercedes-Benz U-klasse
Mercedes-Benz U-klasse

Oživí Mercedes svoj klenot Maybach, alebo postaví úplne novú triedu U?

Mercedes momentálne nemá žiadne auto, ktoré by mohlo zabojovať o post v superluxusnej triede. Ako to zmení?

Mercedes-Benz mal doteraz dve možnosti: alebo znovuobnoviť výrobu Maybachu, ktorú ukončil pre slabý predaj a zlé hospodárske výsledky, alebo vytvorí superluxusnú špecifikáciu svojej triedy S, ktorá by dokázala konkurovať tomu najluxusnejšiemu v automobilizme: autám značiek Bentley a Rolls Royce.

S-klasse je jednoznačný premiant svojej triedy, no milionári a miliardári z Ameriky a Ázie radšej siahnu po Bentley, či Rolls Royce. Takýto ľudia chcú totiž to úplne naj a to nielen z hľadiska interiérového luxusu, ale predovšetkým z hľadiska noblesy, prestíže. Tiež je pre nich dôležité kto má väčšiu limuzínu s väčším priestorom a väčším rázvorom. Skrátka ide o to, kto dociká ďalej...

A presne na takýchto zhýčkaných cikáčikov mal Mercedes donedávna Maybach. Maybach je však ako samostatná značka minulosťou a Mercedesu sa do jej oživovania nechce. Omnoho jednoduchšie je na S-klasse s predĺženým rázvorom postaviť high-end luxo-exkluziv all inkluziv špecifikáciu pod názvom Maybach. A presne to sa Medveď rozhodol urobiť. K tomu ešte pridáva špecifikáciu, ktorá je highend luxo-exkluziv all inkluziv na druhú pod označením Pullman. Obe by mal uviesť na svetlo sveta v novembri tohto roka.

Fajn, poviete si, Medveď ušetrí a zároveň „ukojí“ túžby superboháčov. Lenže nie je to úplne tak. Aj keď budú tieto verzie viac než dvojnásobne drahšie než základná S-klasse, stále to nemá cveng Rolls Royce... A pre takýchto ľudí je značka a jej hodnota nesmierne dôležitá (komu normálnemu by však nestačila S-klasse, pre pána?!)

Riešenie by tak mohlo prísť s vytvorením úplne novej nad-triedy pod označením U-klasse. Tá by mohla byť postavená na ešte dlhšom rázvore s ešte väčšou papuľkou a ešte väčším potenciálov zaujať zhýčkaných cikáčikov z daňových rajov.

Zdroj: Scott Wu Kaiser
 

Aspoň tak si to predstavuje dizajnér Scott Wu Kaiser, ktorý stojí za návrhom U-klasse. Jeho U-čko sa zakladá na nemeckom slove üppig, ktoré znamená prehojný, nadmerný... Ako pohon si predstavuje V12-tku o objeme 6,0 litra s náhonom na zadné kolesá.

Čo poviete na jeho výtvor? Mal by sa Mercedes radšej sústrediť na novú triedu, ak chce zaujať tých najbohatších ľudí sveta, alebo stačí, že vylepší S-klasse? Dajte nám vedieť v diskusii.

Ján Hargaš
ZDROJ: Scott Wu Kaiser

Komentáre k článku


Stream naživo