2014-05-12 11:55:55
Limuzína pre ruského prezidenta
Limuzína pre ruského prezidenta - ako bude naozaj vyzerať?

Nová limuzína pre Putina má byť najväčšie osobné auto na svete

Je to už nejaký čas, čo v Rusku (v roku 2010) vypísali súťaž nielen o limuzínu pre prezidenta.

Jej (spolu)pôvodcom bola aj firma Marussia, ktorá je dnes už však len minulosťou – postihol ju krach. Možno aj práve preto, že Marussia, ktorá vyrábala neortodoxné športové autá, chcela stavať aj auto pre ruského prezidenta. Po tom, čo Putin odmietol n-tú modernizáciu modelu ZiL 4112P tradičného dodávateľa „papalášskych limuzín, trvá vývoj tých nových podstatne dlhšie, ako sa čakalo. Aj keď v súťaži vybrali víťazný návrh, nie je vôbec isté, že práve návrh dvojice Jaroslava Jakovleva a Bernda Weela niekedy uzrie svetlo sveta.

Tentoraz sa však v celej veci pohli ľady a Kremeľ sa pochválil pokrokom vo vývoji obrnenej prezidentskej limuzíny, ktorá vzniká v rámci projektu „Kolona“ (po rusky Kortež). Pôvodne si ju vysníval ešte Dmitrij Medvedev, no zdá sa, že do nej zasadne až terajší prezident Vladimír Putin. Auto pre prezidenta by malo reprezentovať tamojší automobilový priemysel a nahradiť „dosluhujúce“ , no najmä neruské, teda nemecké obrnené vozidlá Mercedes-Benz S600 Pullman Guard. Luxusná limuzína pre prezidenta však nemá byť jediným výsledkom ambiciózneho plánu a v rámci spomínaného projektu má vzniknúť hneď celá rodina nových áut. Patriť tam majú aj obľúbené SUV, či MPV, ktoré nemajú byť určené len pre významných hodnostárov, ale možnosť zaobstarať si ich vraj majú dostať aj „obyčajní ľudia.“

 

Od jesene minulého roka má celý projekt na starosti Ústredný vedecko-výskumný inštitút pre autá a automobilové motory  známy pod skratkou NAMI. V spolupráci s niekoľkými ruskými automobilkami (Sollers, GaZ, KamAZ a ZiL) a údajne aj s firmou Porsche Engineering najprv vyvíja modulárnu platformu pre všetky spomínané modely áut, ktoré majú byť na nej postavené. Podľa niektorých zdrojov uvoľnilo Rusko na projekt „Kolona“ až 14 miliárd rubľov (približne 289 miliónov eur). Prvé prototypy limuzíny by sa mali na cestách objaviť už v tomto roku, s výrobou sa ráta v roku 2016. V tom čase bude mať V. Putin pred sebou ešte dva roky vo funkcii. SUV a ďalšie modely by mali nasledovať o rok neskôr. Hovorí sa o približne 7 000 až 10 000 vyrobených áut ročne, prebleskli dokonca údaje o 40 000 kusoch, z ktorých približne iba 5 % pôjde do služieb vlády. O samotnou montáž sa podľa správ ruského vládneho denníka Rossijskaja Gazeta postará v prípade SUV závod UAZ v Uljanovsku, ktorý patrí firme Sollers. O ostatných výrobcoch sa ešte nerozhodlo.

Ústav NAMI sa už pochválil prvými výsledkami vývoja a ukázal aj možný vzhľad budúcich áut, kde najväčšiu pozornosť vzbudila najmä prezidentská limuzína.

Ak vám obrázky pripomínajú modely Rolls-Royce, nebude to náhoda, lebo práve ich vzhľad je dlhodobo zakorenený ako znak majestátu, prestíže a moci. V interiéri však zasa vidno prvky podobné, ako má Mercedes a avšetkému dominuje volant veľmi podobný tomu, čo sa montuje do modelov Ford Mondeo. Ostáva už len dúfať, že po dlhom čase naozaj uvidíme aj reálne autá. no už teraz sme zvedaví na ďalší vývoj.

Podľa Maxima Nagajceva z ústavu NAMI má byť budúci Putinov koráb najväčším osobným autom na svete, pretože limuzínu amerického prezidenta Barracka Obamu neberie do úvahy. Obrnený Cadillac je totiž v skutočnosti upravený stredne ťažký „nákladiak“ Chevrolet Kodiak, hoci s karosériou, ktorá vyzerá, akoby to bolo osobné auto...

Jozef Vydra
ZDROJ: www.rg.ru

Komentáre k článku


Stream naživo