2017-11-23 10:25:00
Land Rover 4x4 v
Land Rover 4x4 v školách
Zdroj: JLR

Poznáme slovenských víťazov súťaže „Land Rover 4x4 v školách“

Technologická výzva ´Land Rover 4x4 v školách´ je jedným z najkomplexnejších technických projektov.

Cieľom programu je inšpirovať študentov, aby si zvolili svoju kariérnu dráhu v technických odboroch. Víťazmi jednej z najkomplexnejších súťaží v oblasti vzdelávania na Slovensku sa stali študenti z tímu Columba racing z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. „Land Rover 4x4 v školách“ je súťaž, ktorá testuje inžinierske, marketingové aj manažérske zručnosti budúcej generácie technických lídrov.

Je určená pre stredné a základné školy a súťaže sa v súčasnosti konajú nielen na Slovensku a v Českej republike, ale po celom svete. Na súťaži, ktorá má pôvod v Spojenom kráľovstve a ktorú nielen finančne, ale aj organizačne a technicky podporuje (ako naznačuje názov) spoločnosť Jaguar Land Rover, sa tento rok zúčastňujú tisícky tímov v takmer  40 krajinách na viacerých kontinentoch.

Víťaz slovenského národného kola je nominovaný reprezentovať Slovensko na finále Svetového pohára súťaže Land Rover 4x4 na školách. Bude sa konať za účasti viac ako 150 študentov z celého sveta začiatkom decembra v Abu Dhabí v Spojených arabských emirátoch.

Zdroj: JLR
Zdroj: JLR
Zdroj: JLR

Druhé miesto patrí tímu „ARTTECH“ z DSA Strednej odbornej polytechnickej školy na Novozámockej ulici v Nitre a tretie miesto získal tím „Adler motors“ z SPŠ elektrotechnickej Karola Adlera z Bratislavy v tesnom náskoku pred tímom „Priemyslovka Levice 4x4“  zo Strednej priemyselnej školy z Levíc. Všetky zúčastnené tímy získali nielen hodnotné ceny, ale najmä cenné skúsenosti.

Zdroj: JLR
Zdroj: JLR

Alexander Wortberg, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Jaguar Land Rover Slovakia: „Naše pôsobenie na Slovensku vnímame ako dlhodobú misiu. Preto cielene myslíme aj na budúcnosť a snažíme sa inšpirovať budúcu generáciu mladých ľudí, aby uvažovali nad kariérou v automobilovom priemysle. Počas súťaže sme videli výnimočné mladé talenty, prezentovali pokročilé inžinierske znalosti podporené tou správnou dávkou vynaliezavosti. Predovšetkým sme však boli svedkami množstva tvrdej  práce. Rád by som zablahoželal víťazom a poďakoval všetkým tímom, ktoré sa zúčastnili tejto výzvy. Budem veľmi držať palce tímu Columba racing, ktorý sa zúčastní svetového finále v Abu Dhabí.“

Zdroj: JLR

Land Rover 4x4 v školách je projektovo zameraný vzdelávací program pre tímy do šiestich študentov vo veku 11-19 rokov, ktorí navrhujú, testujú a vyrábajú modely vozidiel na diaľkové ovládanie. Rádiovo ovládané vozidlá zdolávajú technicky náročný terén, skaly aj vodu na pretekoch diaľkovo ovládaných modelov terénnych áut. Okrem vynikajúcich jazdných vlastností musia vozidlá akusticky reagovať na naklopenie vozidla nad určitú hranicu a obstáť v pretekoch cez rôzne prekážky, akými sú napríklad vodný kanál alebo strmé stúpanie či zjazd. Ale to nie je všetko. Land Rover 4x4 v školách vyžaduje aj zvládnutie manažérskej, marketingovej a finančnej oblastí. Každý zo súťažných tímov musí prezentovať nielen dizajn modelu vozidla a jeho vlastnosti v teréne, ale aj plán marketingových aktivít, aby dokázal, že dokáže spolupracovať so sponzormi.

Zdroj: JLR
Zdroj: JLR

Josef Malý, národný koordinátor Land Rover 4x4 v školách na Slovensku, uviedol: „Je skvelé vidieť súťaž Land Rover 4x4 v školách, pretože prináša najnovšie technológie do každodenného života študentov pri riešení praktických problémov. Zapája do tímovej práce študentov z rôznych študijných disciplín, ktorí si môžu zmerať svoje schopnosti na národnej i svetovej úrovni. S podobnými výzvami sa pritom stretávajú aj inžinieri v reálnom svete.“

Zdroj: JLR

Kariérne príležitosti v spoločnosti Jaguar Land Rover Slovensko

Jaguar Land Rover inšpiruje budúcu generáciu, ale rovnako ponúka aj možnosti začať kariéru v oblasti inžinieringu pre čerstvých absolventov aj skúsených odborníkov. Ponuka konkrétnych pracovných pozícií v Jaguar Land Rover Slovakia je pestrá – obsahuje manažérske aj inžinierske pozície, pozície kvalifikovaných pracovníkov ako sú inšpektori kvality, údržbári, autoelektrikári, či automechanici a rovnako aj miesta pre pracovníkov priamo do výroby nového modelu Land Rover Discovery. Podrobnosti o ponúkaných pozíciách, ako aj o tom, ako podať žiadosť, sa dajú nájsť na kariérnej webovej stránke spoločnosti.

Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo