2017-11-20 17:25:00
Changan X70A
Changan X70A

Prečo Land Rover neukazuje koncepty svojich modelov? Pre toto!

Šéfdizajnér Land Roveru Gerry McGovern pred časom vyhlásil, že značka chce tvrdo bojovať s čínskymi kópiami ich modelov.

Boj za autorské práva svojich modelov sa v Číne podobá na boj s veternými mlynmi. Chrániť tvar ako chránený vzor je nemožné – Číňania skopírujú asi všetko, čo sa len dá. Ba ešte aj to, čo sa nedá. Preto nebude Land Rover zverejňovať štúdie budúcich modelov, ako to býva zvykom u iných automobiliek. Čínsky Landwind X7 sa totiž až príliš nápadne podobá na model Evoque a Číňania ho vytvorili práve na základe uverejneného konceptu.

Evoq je iba jedna z vecí, ale čo v prípade, keby ste chceli Discovery 4: V bežnom prípade by vás možno stálo aj všetky životné úspory. Bola by aj pre vás riešením čínska kópia s za oveľa nižšiu cenu? Zástupcovia Land Roveru tak majú ďalšie vrásky na čele.

Na čínskom trhu sa totiž objavil model Changan X70A. Môžete dvakrát hádať, ako vyzerá! Vyzerá totiž takmer úplne rovnako, ako Land Rover Discovery 4! Spredu a zozadu je tam trocha „mejkapu“, ktorý sa snaží zaretušovať pôvod. Podobnosť je však zrejmá najmä z bočného pohľadu.



Čínska kópia sa predstavuje na autosalóne v Guangzhou, kde nechýba ani spomínaný Landwind X7. Zvonka síce od seba originál s napodobeninou takmer nerozoznáte. No ak sa pozrieme na technické údaje, bude hneď viac jasno, kto a ako skopíroval. V prvom rade, Land Rover Discovery 4 má v sebe off-roadové gény. Changan X70A má iba pohon predných kolies. Poháňa ho benzínový jedenapollitrový motor s výkonom 70 kW (96 k) a krútiacim momentom 140 Nm.

Prevod výkonu na kolesá zabezpečuje päťstupňová manuálna prevodovka. Čínsky plagiát je v porovnaní s Discovery menší na dĺžku (4620 mm) i v rázvore (2750 mm). Originál má totiž dĺžku 4848 milimetrov a pomerne luxusný rázvor 2885 mm. Napodobenina tak môže zaujať hlavne cenou, ktorá je výrazne nižšia. Najnovší Changan totiž štartuje na sume 80 000 jüanov, čo je v prepočte 10 225  eur. Na čínsky trh má toto vozidlo prísť budúceho roka.

Jozef Vydra
ZDROJ: autonews china, drive.ru, autoexpres, povozcar.ru

Komentáre k článku


Stream naživo