2023-11-30 16:49:00
Peugeot koncept Inception na
Peugeot koncept Inception na Slovensku
Zdroj: Peugeot

Peugeot privezol pod Tatry novinku v cene 2 milióny eur. V klimatizovanom kamióne

Koncept Inception predstavila značka Peugeot začiatkom tohto roka na výstave CES v Las Vegas v USA. Teraz bol na Hrebienku.

Slovensko sa stalo 7-mou krajinou sveta, ktorá mala možnosť ukázať verejnosti futuristický koncept zvaný Inception. Toto je koncept auta, z ktorého budú vychádzať reálne modely značky od roku 2026. Je to elektrické športové auto schopné autonómnej jazdy, ktorého volant nie je mechanicky spojený s kolesami podobne ako dnes už väčšina voličov automatických prevodoviek - shift by wire...

Peugeot priviezol tento exemplár do Tatier klimatizovaným autobusom. Cieľom bolo byť úplne nenápadný, pretože hodnota vozidla je odhadom 2 milióny eur. Aj preto malo vozidlo svojho bodyguarda, ktorý ho sprevádzal počas celej cesty z vývojového strediska vo Francúzsku a neopustil ho ani počas vystavenia na Hrebienku pri ľadovom hrade.

Zdroj: Peugeot

Koncept Inception stojí na platforme STLA a tá mu dáva dĺžku až 5 metrov, pričom výška je len 1,34 metra. Ostro rezané línie pripomínajú históriu, ale čerpajú aj z futuristických riešení. Budúcnosť môže ukazovať napríklad presklenie prednej časti a strechy s plochou 7,25 m². Sklo je povrchovo upravené oxidom železa a má termoizolačné vlastnosti a žltú farbu podobne ako sklo na helmách astronautov, ktorí letia do vesmíru pod hlavičkou NASA. Výrazne futuristickým prvkom je aj niečo, čo by sa pri letmom pohľade dalo nazvať ako ochranná lišta. Po bokoch karosérie je tmavší pás, ktorý ale má priniesť zobrazenie nabíjania a iných funkcií vozidla. Je to taká statusová línia viditeľná zvonka.

Interiér vozidla je koncipovaný v rovnakom avantgardnom štýle a sedadlá s výrazne hranatým tvarom nemajú mať hlavové opierky. Majú však chladené plochy a hlavne novú generáciu prístupu k interiéru v štýke i-Cockpit, ktorý ponúka volant s obdĺžnikovým tvarom a názvom HyperSquare. Volant bude možné schovať, lebo auto je vybavené možnosťou využiť autonómne riadenie 4. stupňa. Peugeot ho nazval veľmi jednoducho STLA AutoDrive.

Zdroj: Peugeot

Autonómne riadenie je jedna vec, druhá je elektrická výbava vozidla. Inception má mať batériu s kapacitou až 100 kWh, ktorá dokáže ponúknuť dojazd odhadom až 800 kilometrov. To sú celkom zaujímavé hodnoty, ešte zaujímavejšie, i keď o kúsok menej reálne je zatiaľ bezdrôtové nabíjanie indukčným systémom. To má doplniť dojazd na ďalších 150 km za 5 minút. Akurát výkon dvoch elektromotorov, keďže Inception má pohon všetkých kolies je tiež z ríše menej reálnych. Má totiž až 500 kW (680 k), ktoré zaručujú zrýchlenie na stovku za menej ako tri sekundy. Takéto nové možnosti sú vskutku veľmi perspektívne a automobilka ich plánuje už po častiach začať implementovať do sériovej produkcie. Uvidíme ako to bude pokračovať. V najbližších dvoch rokoch má predstaviť až 5 nových elektromobilov. Fotky modelu nájdete v galérii.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo