2018-01-23 03:55:00
GAC na NAIAS 2018
GAC na NAIAS 2018
Zdroj: GAC

Čínsky útok na Ameriku sa už začal – v Detroite

Severoamerický autosalón je prvým z veľkých podujatí svojho druhu v USA. Zažíva útok čínskych značiek.

Trvá to už pár rokov, no tento rok je to útok doslova frontálny. Okrem už ako tak známych čínskych automobiliek, totiž vehementne vystrkujú rožky aj doteraz pomerne menej známe značky. Prečo to robia?

Dlho sme nad čínskymi automobilkami neveriacky krútili hlavami. Čo všetko si dovolia okopírovať a vyrobiť. Kedysi to tak bolo aj v prípade japonských výrobcov a neskôr kórejských. Dnes? Japonci patria k špičke, Kórejci sa im pomerne tesne priblížili a čínske výrobky už nepotrebujú kópie európskych, či americkým modelov. Namiesto kópií vzorov predstavujú vlastné modely.

Amerika, tras sa! Tak možno charakterizovať súčasnú prezentáciu viacerých čínskych automobiliek na autosalóne NAIAS (North America International Auto Show) v Detroite. Na autosalóne v Detroite sa začína veľký automobilový čínsky útok na Ameriku.

Zdroj: GAC

Automobilka GAC ​​Motor, ktorá patrí k najrýchlejšie rastúcim v Číne, sa na autosalóne NAIAS už predstavila Amerike. Tento rok však prišla so záplavou modelov. pochválila sa napríklad sedanom GA4 a štúdiou Enverge. Značka, ktorá vlani vyrobila pol milióna áut, tvrdí, že vstúpi najneskôr do jedného roka ako jedna z prvých čínskych značiek na severoamerický trh. Nuž a potom mieni predávať...

Zdroj: GAC
Zdroj: GAC

Vystavovaný model GA4, vyvinutý na modulárnej architektúre GAC (G-CPMA), má byť jedným z hlavných modelov značky. Oficiálne ho predstavia na domáci trh 18. januára v čínskom Šanghaji. Koncept GAC Enverge je elektrický crossover. Automobilka uvádza, že ho tvorila práve podľa požiadaviek severoamerického trhu. GAC v Detroite predstavuje kompletný modelový rad, vrátane minivanu GM8, luxusného sedemsedadlového SUV GS8 a vlajkovej lode s označením GA8.

Zdroj: GAC
Zdroj: GAC

Automobilka v Detroite oznámila svoj vstup na severoamerický trh „Pre dosiahnutie nášho cieľa v tomto roku založíme spoločnosť GAC Motor pre predaj v Severnej Amerike,“ povedal prezident automobilky Yu Jun. „V marci sa prvýkrát zúčastníme na výročnej konferencii NADA v Las Vegas v rámci prípravy na vstup na severoamerický trh vo štvrtom štvrťroku roku 2019.“

Zdroj: GAC
Zdroj: GAC

Automobilka vyvíja a vyrába okrem áut aj motory, komponenty a autopríslušenstvo.. V roku 2017 vyrobila 500 tisíc vozidiel, Jej cieľom je dosiahnuť milión vyrobených áut do roku 2020. V súčasnosti predáva svoje vozidlá v 14 krajinách sveta.

Spoločnosť Guangzhou Automobile Group Motor CO., Ltd. (GAC Motor) založili v roku 2008, ako dcérsku spoločnosť GAC Group. Zaujímavosťou je, že štátom vlastnená automobilka predáva na domácom čínskom trhu autá nielen pod značkou GAC, ale aj Gonow a Trumpchi. Práve toto meno mali mať modely v Amerike. Je to odkaz na slová „legenda“ a tiež „šíriteľ šťastia“. No pre podobnosť s menom amerického prezidenta automobilka prehodnocuje svoje plány. V Detroite vystavené autá majú označenie GAC. Pod akým menom bude značka predávať v USA, má GAC oznámiť neskôr v priebehu tohto roka.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: carscoops.com, naias.com

Komentáre k článku


Stream naživo