2018-01-06 04:00:00
Tankovanie v Oregone
Tankovanie v Oregone

Natankovať si auto? V Oregone to vodiči doteraz nevedia!

Od 1. januára v Oregone prvýkrát povolili samostatné tankovania. Ľudia sú v panike a bezradní.

Možno to znie ako sci-fi, ale je to čistá pravda - tankovanie paliva vodičom zakázali od roku 1951 a oni zabudli, ako sa to robí! Na každej čerpacej stanici bola obsluha, ktorá im ich auto natankovala. Nemuseli sa o nič starať. Teraz sa zmenili podmienky a obyvatelia štátu Oregon sú z toho, mierne povedané, úplne mimo.

Dostať benzín, či naftu do nádrže auta nerobí asi nikomu z nás žiadny problém. Nikto nás to nemusel učiť, lebo sme to odpozorovali od našich rodičov. Aj oni, rovnako ako my, zastavili vozidlo pri stojane, vypli motor, vystúpili, vzali do ruky tankovaciu pištoľ, zastrčili ju do hrdla nádrže a stlačili spúšť – no a palivo prúdilo do nádrže. Potom už len nasledovalo opačné poradie krokov, zaplatili sme a odišli...

Postup sa môže meniť na samoobslužných čerpacích staniciach, kde najprv zadáte množstvo paliva, ktoré chcete maximálne natankovať, zaplatíte a potom tankujete. Princíp ale zostáva rovnaký. Je to ešte o čosi zložitejšie, ale to by už bolo na Oregončanov asi priveľa. Tí majú paniku z toho, ako si majú natankovať svoje autá, keď tak doteraz neurobili. Tankovanie totiž pre väčšinu obyvateľov amerického Oregonu predstavuje niečo nepredstaviteľné a pre niektorých aj neriešiteľný problém.

Možno vám v prvom momente prišli na um historky o tom, ako sa pre Američanov museli upravovať mnohé návody na použitie (napríklad upozornenia typu: nedávajte mačku sušiť do mikrovlnky... a podobne), lebo inak dokážu vysúdiť milióny z nepredstaviteľných vecí. Tentoraz to však nie je naplnenie nejakých mýtov o obmedzenosti Američanov, ako by sa mohlo zdať. Vo všeobecnosti nie sú takí, ako sa o nich traduje – ale pravdou je, že sa nájdu (nielen v Amerike) ľudia, ktorí nedokážu myslieť logicky a vopred si predstaviť dôsledky svojho konania.

V USA existujú dva štáty, ktoré zakazovali vodičom samostatné tankovanie paliva - Oregon a New Jersey. A v Oregone sa rozhodli, že to od 1. januára povolia. Pôvodný zákaz má korene ešte v 50. rokoch minulého storočia. Úrady sa vtedy obávali nárastu množstva požiarov pre nehody pri tankovaní. Preto musela každá čerpacia stanica v štáte disponovať špeciálne preškoleným operátorom, ktorý vozidlo vždy natankoval. Porušenie daného nariadenia potom bolo trestané pokutou vo výške 500 dolárov, čiže tento prísny zákaz si nikto nedovolil porušiť.

Oregon si však postupom času uvedomil, že technika na čerpacích staniciach sa od 50. rokov podstatne zmenila a dnes je ďaleko bezpečnejšie. Od 1. januára 2018 nadobudlo účinnosť nové nariadenie, ktoré v pätnástich vnútrozemských okresoch umožňuje natankovať si palivo aj bez obsluhy. Zdôrazňujeme, že umožňuje, povoľuje. Nie však nariaďuje. Priotm sa to netýka celého Oregonu, ktorý tvorí 36 okresov. Samostatné tankovanie je povolené len vo vidieckych oblastiach v čase od šiestej hodiny večer do šiestej hodiny ráno.

Zákon neplatí všade preto, že novela ráta iba s menšími okresmi, ktoré majú najviac 40 000 obyvateľov. Je to hlavne preto, aby si menšie čerpacie stanice v odľahlejších oblastiach mohli znížiť cenu pohonných látok. Zamestnávať ľudí iba na tankovanie totiž stojí celkom logicky dosť veľa peňazí. Mnoho majiteľov benzíniek pritom naznačilo, že aj po zmene zákona nebudú nič meniť a zachovajú predchádzajúcu prax. „Naši dlhoroční zákazníci milujú, keď môžu prísť a porozprávať sa, kým im natankujeme,“ vyjadril sa napríklad Shelby Perkins z Prineville.

Zmení sa iba málo - v mestách bude možné naďalej tankovania len s obsluhou, na vidieku cez deň aj a niektoré benzínky aj v noci zachovajú „tankovací personál“. Napriek tomu sa strhla okolo celej situácie veľká diskusia a podaktorí ľudia začali doslova prepadať panike, ako si natankujú auto. Hoci sa nám to zdá až smiešne, skúste si predstaviť, čo by ste robili vy, keby ste nič také nikdy v živote nerobili a ani robiť nemohli? Ak vás pritom ešte roky strašili tým, že ak tak urobíte, zaplatíte nielen pokutu, ale vám hrozí zhorenie zaživa, keď spôsobíte výbuch čerpacej stanice a trebárs aj priľahlej oblasti mestečka.

Istá 62 ročná občianka Oregone povedala, že nielen že vôbec nevie, ako sa benzín tankuje, ale navyše takúto činnosť ani robiť nechce, pretože by smrdela od benzínu. Svoj komentár zverejnila na sociálnej sieti... s technikou si teda tyká, natankovať auto však „nechce“. Pritom sa už na amerických stránkach začali zjavovať návody, ktoré krok za krokom presne popisujú, čo treba urobiť, aby ste to zvládli - dokonca pod názvom: Ako natankovať a prežiť to. Tiež si mnohí začali z toho robiť vtipy a uverejňujú posmešné statusy, či vtipné fotky a videá..

Vyzerá to tak, že, obsluhy na čerpacích staniciach sa nemusia obávať straty svojho zamestnania. Novela zákona tak zrejme spočiatku neprinesie úspory, v akú vláda dúfala.

Ale... možno sa predsa len niečo zmení. Stačí totiž, aby napríklad konkurencia vybudovala v tých vzdialenejších oblastiach čerpacie stanice celkom bez obsluhy s výrazne citeľne lacnejším palivom, ktoré je mimochodom v USA najdrahšie od roku 2014. V takom prípade si myslíme, že sa Oregoňania celkom radi a rýchlo naučia  aj takú „zložitú činnosť“, akou je tankovanie paliva.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: usatoday.com, oregonlive.com...

Komentáre k článku


Stream naživo