2018-01-01 04:00:00
smart ForTwo vybuchol na
smart ForTwo vybuchol na čerpacej stanici
Zdroj: Lancaster Guardian

Auto vybuchlo po tom, čo žena „natankovala“ do nesprávneho otvoru

Možno sa škodoradostne pousmejete, ale nemožno jej to veľmi vyčítať.

Na vine totiž nebola tak celkom vodička malého modelu smart City Coupé z roku 2005, ale samotné auto. Isto poznáte historky o natankovaní nesprávneho paliva - benzínu do nádrže naftového motora a naopak.  Neraz sa na danú tému rozpúta diskusia, ktorá občas končí poznámkami o duševných pochodoch daného aktéra.

No a potom sa v médiách objaví príbeh, že niekto vsunul tankovaciu pištoľ do celkom iného otvoru v aute, naplnil pár litrov benzínu do auta, ktoré neskôr dokonca explodovalo a začalo horieť. To by ste si už aj vy mohli myslieť, že sa dotyčná osoba úplne pomiatla. Lenže skúsime vám ukázať, že hlavnú úlohu v tomto prípade malo auto, nie človek. Hoci aj na to môže byť celkom odlišný názor...

54-ročná Julie Nicklinová z Lancasteru, vodička Smartu ForTwo, sa 17. decembra po ôsmej ráno zastavila na čerpacej stanici, aby natankovala benzín. Vypla motor, vystúpila a šla k zadnej časti vozidla. Otvorila kruhový uzáver a začala plniť svoje autíčko. Nevšimla si, že si vybrala nesprávnu stranu auta, zlý uzáver a zlý otvor. Ako je to možné? Okrúhly uzáver na ľavej strane prvej generácie modelu Smart ForTwo (vyrábal sa v rokoch 1998–2007 ) totiž nie je vstup do palivovej nádrže, ako si pôvodne myslela. Automobilka na tejto strane nechala prívod vzduchu pre motor. Palivová nádrž je na druhej strane na rovnakom mieste. Lenže s podobným, vlastne takmer rovnakým uzáverom. Oba sa ale dajú otvoriť a ponúknu otvor, do ktorého možno vsunúť tankovaciu pištoľ!!

Zdroj: Lancaster Guardian
Zdroj: Lancaster Guardian

Nič netušiaca Julie zaplatila za palivo, sadla si za volant a chcela odísť. Otočila kľúčom a v tom momente sa ozvala hlasná rana a auto hneď zasiahli plamene. Kabína v tomto miniaute je taká malá, že požiar okamžite zaplnil celý interiér a vodička bola uväznená vo svojom vozidle, kde sa začala dusiť.

Šťastím v nešťastí bolo, že čerpacia stanica je na rušnej ulici. Náhodný svedok, ktorým bol stavebník, 54 ročný Brian Turner, pomohol vodičke zachrániť život. Pribehol k autu, otvoril dvere a vytiahol Júliu von. Šťastnou náhodou vyviazla len so spáleným oblečením a okuliarmi. Tesne po vyslobodení vybuchlo palivové čerpadlo a auto vzbĺklo v štýle asi všetkých akčných filmov. Auto je celkom zničené, ale ona vďačí za svoj život záchrancovi. Ostatní utiekli, on jediný jej pomohol.

Ak si ešte stále myslíte, že hlavnú chybu urobila vodička, skúste sa zamyslieť. Aj vy sa vždy na 100 percent sústredíte, keď idete natankovať svoje auto? V dnešných rýchlych časoch premýšľame paralelne nad viacerými vecami naraz. Možno aj Julie premýšľala, aké darčeky ešte musí zabezpečiť pred Vianocami, alebo mala na mysli niečo iné.

Zdroj: Lancaster Guardian
Zdroj: Lancaster Guardian

Ak sa pozriete na fotky, zistíte, že na oboch stranách auta smart prvej generácie je takmer identický uzáver umiestnený zrkadlovo na rovnakom mieste. Palivová nádrž je na pravej strane aj s nalievacím otvorom. Na ľavej strane auta je umiestnené nasávanie vzduchu. Nie je však nijak výrazne odlíšené.  Ma plastovom kryte, ktorý lemuje vstup vzduchu je po odstránení krytu síce napísané „NO FUEL“. Lenže upozornenie je pomerne malým písmom čiernej farby na čiernom podklade. Je teda nevýrazné a v šere ho vôbec nemusíte spozorovať. Nemecká precíznosť, či skôr posadnutosť symetriou mala v tomto prípade bizarný výsledok.

Zdroj: Lancaster Guardian
Zdroj: Lancaster Guardian

Niektoré autá majú plniaci otvor nádrže vpravo, iné vľavo. Ak Julie jazdila aj na inom aute, ani si nemusela uvedomiť svoju chybu. Je to skôr nedobre odvedená práca zo strany Smartu. Motoristi sa na toto riešenie sťažovali už skôr. Preto druhá generácia Smart ForTwo vyrábaná v rokoch 2007–2014 mala celkom odlišný dizajn nasávania na ľavej strane, ktorý sa už nedal ani pomýliť, ani otvoriť. To preto, aby nedochádzalo k omylom. Lenže s prvou generáciou neurobili nič a pri autách starších ročníkov to nijako nenapravili. Ako vidno z aktuálneho príbehu, k omylom dochádza – a môže prichádzať aj ďalej. Vina je teda v prvom rade na aute, či skôr výrobcovi, ktorý mal výrazne označiť prívod vzduchu, alebo zabezpečiť, aby sa nedal ľahko otvoriť, na rozdiel od viečka palivovej nádrže. No určite si bude až aj učiteľka Julie – matka dvoch detí pamätať, že musí premýšľať aj pri celkom banálnom tankovaní. Teraz mala šťastie, ale mohlo sa to skončiť aj celkom inak.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: telegraph.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo