2017-07-05 06:00:00
Tankovanie paliva
Tankovanie paliva

Určite viete, čo patrí do nádrže? Aj Pliivaba, Aplie, alebo Dujos...

Hoci sa rozmáha cestovanie na dovolenku lietadlom stále veľa nás volí cestu autom.

Podporujú to priaznivé ceny palív, ktoré čerpáme za približne rovnakú cenu ako pred rokom. Hoci vyrazíte z domu s plnou nádržou, pri ceste do vzdialenejších destinácií potrebujete natankovať. Niekedy je však označenie správneho paliva doslova jazykový rébus.

Ako rozpoznať a správne určiť druh pohonnej látky vo všetkých štátoch európskej dvadsaťosmičky? Nepomýľte sa pri tankovaní! Pomôže vám praktická tabuľka.

Pri dopĺňaní pohonných látok na veľkých nadnárodných čerpacích staniciach by ste väčšinou nemali mať problém. Ako si však poradiť vo vzdialenejších krajinách, keď na výdajných stojanoch sú celkom neznáme označenia, ktoré vôbec neviete rozdekódovať?

Nie vo všetkých štátoch je jasné, čo presne do svojho auta tankujete. Cudzie názvy vás môžu dokonale popliesť a hneď máte po pokojnej dovolenke a oddychu. Načerpanie zlého druhu paliva sa totiž výrazne predraží a v zahraničí vám to môže doslova zruinovať dovolenkový rozpočet. Fatálna chyba pri tankovaní vám tak doslova zničí dovolenku.

Natural nie je vždy Natural

Na najznámejších čerpacích staniciach nájdete Natural 95 väčšinou označený ako Euro 95, Eurosuper 95 alebo podobným názvom v miestnom jazyku spojeným s číslicou 95. Sú však aj jazykové lahôdky, ktoré sú doslova pre nás exotické a ostaneme celkom stratení. Môže sa to stať aj v Európe. Chcete príklad? V Estónsku môžete nájsť stojany označené Pliivaba 95, vo Fínsku 95 lyijytön, v Portugalsku S/Chumbe 95 a v Rumunsku 95 Fara plumb

Pojmy Bleifrei či Unleaded nerobia problém absolútnej väčšine slovenských vodičov. Niektoré názvy sa však podobajú na rébus pre pokročilých. V Taliansku nájdete označenie Senza plomba, v Grécku Aplie, v Portugalsku a Španielsku Gasolina.

Gasolina, alebo Gasóleo?

Stojany s motorovou naftou bývajú za hranicami označené nápisom Diesel, alebo podobným zrozumiteľným ekvivalentom. Vo Francúzsku to môže byť Gazole, v Maďarsku Gázolaj a v Portugalsku a Španielsku Gasóleo. Dajte si pozor na možnú zámenu palív práve v Portugalsku a v Španielsku. Bezolovnatý benzín tam totiž označujú aj ako Gasolina, pričom motorovú naftu Gasóleo. Rozdiel v názvoch nie je veľký, v strese si to pomýlite, ani neviete ako. Dajte si pozor aj v Maďarsku, kde býva nafta označená ako Gázolaj.

Ak používate ako palivo LPG, väčšinou nebudete mať problém. Väčšinou sú stojany označené touto skratkou, prípadne ako GPL. No môžete sa stretnúť aj s netradičnými názvami. Napríklad v Chorvátsku to býva Autoplin, v Maďarsku Áutogáz, v Litve Dujos a v Grécku Ieghra-ériej.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo