2017-04-01 04:20:00
Cortege,Kortež,Кортеж,Cortège,sprievod
Cortege,Kortež,Кортеж,Cortège,sprievod
Zdroj: s.Bald

Bude mať Putin Bentley, Rolls-Royce, alebo čo sa to skrýva pod kamuflážou?

Práce na špeciálnych novo vyvinutých modeloch určených pre ruskú vládu potvrdili ruské najvyššie miesta už v roku 2014.

O projekte Cortege ( Kortež, po rusky Кортеж – slovo z francúzskeho Cortège znamená sprievod) sa už teda hovorí dlhý čas. Po modeloch a maketách sa auto pre Vladimíra Putina objavilo v reálnej podobe počas testov vo Švédsku.

Majestátnymi proporciami a obrou maskou chladiča pripomína nová limuzína britskú automobilovú šľachtu: Rolls-Royce alebo Bentley. Pod maskovaním sa však skrýva pripravovaný špeciál pre ruského prezidenta. Prototyp mohutnej limuzíny značky Cortege objavili špionážni fotografi pri testoch na severe Európy.

Okrem limuzíny má v rámci projektu Cortege vzniknúť ešte predĺžená limuzína, SUV a osobná dodávka. Vývoj a výrobu zverili ruským firmám, okrem iného sa na tom podieľajú Sollers, GAZ, KAMAZ a Zil. Prvá menovaná má obstarávať montáž áut vo svojej továrni UAZ v Uljanovsku. Ruská vláda tento projekt iniciovala tiež preto, aby podporila domáci priemysel. Preinvestovaných už malo byť viac ako 480 miliónov eur.

Zdroj: S. Baldauf/SB-Medien
Zdroj: S. Baldauf/SB-Medien

Okrem ruského inštitútu pre vývoj motorových vozidiel NAMI sa má na konštrukčných prácach podieľať tiež Porsche Engineering, čo je vývojová kancelária patriaca slávnej automobilke. Ponúka svoje služby ďalším firmám (nielen automobilkám). Porsche takto v osemdesiatych rokoch pomáhalo napríklad značke Lada s vývojom modelu Samara a jej vývojárov si najala pre odladenie niektorých konštrukčných celkov aj Škoda pri vývoji Favorita.

Zdroj: S. Baldauf/SB-Medien
Zdroj: S. Baldauf/SB-Medien

Na vývoji motora pre ruskú prezidentskú limuzínu (špekuluje sa, že by to mal byť preplňovaný dvanásťvalec s objemom šesť litrov a výkonom osemsto koní) má vraj okrem iného pracovať aj pražská pobočka Porsche Engineering. Auto pre Putina a jeho ministrov má byť samozrejme pancierované, ako je u limuzín pre takto exponované osoby zvykom. Chýbať nesmú špeciálne pneumatiky, ktoré umožnia jazdu aj po strate tlaku.

Zdroj: S. Baldauf/SB-Medien
Zdroj: S. Baldauf/SB-Medien

Prvý Cortege by mal doraziť do služby ešte v tomto roku. Ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov uviedol, že do konca roka majú do kremeľských garáží doraziť tri vozidlá. Sériová výroba sa má rozbehnúť v priebehu budúceho roka. Celkom má mať ruská štátna flotila dvesto áut tejto značky. Hovorí sa ale aj o civilných verziách modelov, ktoré majú byť určené na voľný predaj. Ceny majú štartovať npribližne 190 000 eur. Celkovo sa má do roku 2020 vyrobiť päť tisíc áut značky Cortege.

Jozef Vydra
ZDROJ: cars.ru

Komentáre k článku


Stream naživo