2015-08-18 04:05:00
Tisíce áut v hodnote
Tisíce áut v hodnote desiatok miliónov zničených za pár sekúnd
Zdroj: newschina.com, carbuzz, automotivenews, reuters, nbc, bbc

FOTO + VIDEO: Gigantický výbuch zničil tisíce nových áut! Pozrite si tú spúšť!

Zábery ako po nukleárnom výbuchu. V čínskom prístavnom meste zomreli desiatky ľudí a tisíce áut boli zničené v priebehu sekúnd.

Vidieť čo i len škrabanec na novom aute ozajstného automobilistu rozčaruje. A to bez ohľadu na to, či ide o auto vlastné, požičané, alebo susedove. Autá už od počiatku svojej existencie nie sú len dopravný prostriedok. Slúžia na potechu duše i očí.

Azda preto má explózia v Čínskom prístavnom meste Tianjin (Tchien-ťin) hneď niekoľko perspektív, z ktorých je takmer rovnako desivá. Nielenže je ohromujúce vidieť videá a zábery samotnej explózie a jej priamych dopadov na okolie, nielenže je strašné, že pri výbuchu zomreli desiatky ľudí, ale vidieť toľko zničených čerstvo vyrobených áut je takisto poriadna sila. Ani si netreba predstavovať, čo by sa stalo, keby v tých autách sedeli ľudia, keby neboli prázdne odstavené v skladoch a na obrovských parkoviskách, kde po vylodení čakali na prepravu naprieč celou Čínou do rúk zákazníkov.

A že išlo naozaj o tisíce nových vozidiel dokumentujú nielen fotky, ale aj počty automobiliek. Volkswagen stratil na mieste približne 2750 áut, z toho bolo vyše tisíc Tuaregov, takmer štyristo Beetlov a necelých 300 Tiguanov, plus stovky ďalších. Koncern Hyundai-Kia stratil na mieste 4000 áut, Renault 1500 a dotknuté boli i ďalšie značky vrátane Toyoty a Land Roveru. Celkovo explózia zničila cca 8000 áut. Iba Hyundai odhaduje škody na vyše 136 miliónov dolárov, Renault cca 33 miliónov. Podľa vyjadrení Volkswagenu je pritom úplne jasné, že takto poškodené autá sa na trh za žiadnych okolností nemôžu dostať. Hovorca doslova vylúčil, že by sa ktorékoľvek auto, ktoré bolo zasiahnuté explóziou dostalo k zákazníkom.

VW má v meste Tianjin (Tchien-ťin) motoráreň, ktorá sa však nachádza 20 kilometrov od prístavu. "Výroba sa v nej nezastavila, beží normálne," uviedol hovorca koncernu vo Wolfsburgu.

Mníchovský koncern BMW má asi päť kilometrov od prístavu distribučné stredisko svojich vozidiel. Čo je s nimi, zatiaľ nikto nevie, lebo oblasť, v ktorej sa nachádzajú, ešte úrady nesprístupnili.

Explózia v prístavnom meste Tianjin v Číne vytvorila hríb podobný tomu pri dopade atómovej bomby. Výbuch bol taký silný, že ho bolo vidieť z vesmíru. Pri výbuchu zomrelo podľa oficiálnych údajov minimálne 114 ľudí, 70 je nezvestných a 700 bolo zranených. V postihnutom meste sa údajne nachádzajú stovky ton vysoko toxických chemikálií.

I keď je pohľad na zničené autá odstrašujúci, treba napísať, že pri dnešnej rýchlosti výroby automobilov je 8000 áut takmer zanedbateľné číslo, sú to peniaze, ktoré zanedbateľné nie sú.  Pre svetové automobilky stačí iba na pár dní zvýšiť výrobu, či pridať niekoľko zmien navyše a strata je dohnaná. Ani v takej veľkej krajine ako je Čína však 100 životov nie je málo.

Zdroj: newschina.com, carbuzz, automotivenews, reuters, nbc, bbc

jh
ZDROJ: TASR, autoblog, automotive, newschina, dfic.com

Komentáre k článku


Stream naživo