2015-08-03 04:20:00
Bezpecnejsie bez pasu?
Bezpecnejsie bez pasu?

VIDEO Pri hroznej nehode žena vyletela z auta ako bábka. Takto dopadnete bez pásov!

Doslova ako bábka v rukách prírodných síl. Tak skončila žena, ktorá sa v aute nepripútala a havarovala.

Ešte stále mnohí považujú bezpečnostné pásy za zbytočnosť, dokonca sú takí, ktorí si ich nezapínajú z „bezpečnostných“ dovodov. Myslia si totiž, že bez nich budú v prípade nehody vo väčšom bezpečí. Nuž, to väčšie bezpečie vyzerá približne takto.

Vodička Smarta sa prezentovala priostrou jazdou na také malé auto. V tiahlej zákrute dostala šmyk, vrazila do protiidúceho auta. Náraz Smarta katapultoval naspäť do pruhu a vodičku zas von z auta až na pravú krajnicu, kde zostala nehybne ležať. Udalosť sa odohrala podľa všetkého v Ukrajine, vodička bola krátko po nehode hospitalizovaná v kritickom stave.

Pravdou je, že brutálna nehoda na videu nižšie má svoje špecifiká. Prvým z nich je samozrejme fakt, že žena pri nehode nemala zapnutý bezpečnostný pás, vďaka čomu ako bábka vyletela z rotujúceho auta a bezvládne dopadla na zem.

Druhým špecifikom je fakt, že šla v najmenšom aute na svete – v Smarte ForTwo predchádzajúcej generácie. Mnohí si hneď pomyslia, že práve preto, že je auto malé mohla byť vodička rada, že ju fyzikálne sily vymrštili z vraku.

Smart ForTwo predchádzajúcej generácie má mimoriadne pevnú „klietku“, ktorá dokáže uchrániť pasažierov dokonca lepšie ako v prípade omnoho väčších áut. Keby mali všetky autá tak pevný rám aký má Smart, na cestách by zomieralo omnoho menej ľudí (samozrejme adekvátne k svojej veľkosti). Je to však urgentný nedostatok deformačných zón, ktoré môžu za to, že nehodu nemusíte v aute prežiť aj napriek tomu, že kabína zostane takmer neporušená.

Sily uvoľnené počas nárazu totiž musia niekam „ísť“ a ak naokolo seba nemáte pomyselnú bublinu z deformačných zón, dané sily zaútočia rovno na vás.

Problém tohto malého auta tkvie aj v tom, že má malý rázvor a vysokú konštrukciu, navyše so zadným náhonom. To vysvetľuje prečo vodička dostala šmyk na relatívne bezproblémovom úseku cesty.

Bezpečnostné pásy by ju v tomto prípade ochránili minimálne pred pádom na zem. Či by jej však pri takejto ťažkej nehode dokázali zachrániť život je otázne. Tak či onak, s pásmi máte v drvivej väčšine prípadov omnoho lepšie vyhliadky.

jh
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo