2015-07-30 13:15:00
Aston Martin DB5
Aston Martin DB5
Zdroj: manchester evening news

Ani James Bond nezachránil tento úžasný Aston Martin DB5 pred stĺpom

Ozajstného fanúšika áut vždy poriadne bolí pohľad na zničenú klasiku. Najmä ak ide o takýto kúsok.

Aston Martin DB5 je najslávnejším Bond autom aké kedy uzrelo svetlo sveta. A povedzme si úprimne, že aj právom. Tak krásny kus auta sa len tak nevidí, no jeho hodnota je vďaka filmom o agentovi 007 ešte vyššia. Jeho krásu i silu (na tú dobu) dokážu totiž oceniť nielen milovníci veteránov ale tiež fanúšikovia filmov s Jamesom Bondom.

Aston Martin DB5 sa prvýkrát ukázal po boku Jamesa Bonda (Seana Conneryho) vo filme Goldfinger v roku 1964. Filmový špeciál bol pochopiteľne nabitý technikou, ktorú do bežných vozidiel nedostanete. Štandardná DB5 mala Podkapotou radový šesťvalec s objemom necelé štyri litre a s výkonom famóznych 282 koní. Krútiaci moment bol tiež slušných 390 Nm. Auto malo 4-stupňovú manuálnu prevodovku a v šprinte na 100 km/h časom 8 sekúnd by predbehlo nejedno moderné auto.

Napríklad taký Opel/Vauxhall Astra by ešte dnes zblajzlo aj s výfukom. Práve Vauxhall Astra sa stal tomuto Aston Martin DB5 osudným. Po kontakte s týmto vozidlom totiž DB5-ťka vletela do stĺpu a prakticky v ňom skončila svoju dlhú púť.

Zdroj: manchester evening news

Na palube Astona bol vodič a jeho 4-ročný syn. Našťastie ani jeden z nich neutrpel život ohrozujúce zranenia, i keď muselo byť dieťa ošetrené v nemocnici. Udalosť sa odohrala pred dvoma dňami v Anglicku v meste Manchester neďaleko letiska. Vinník nehody ešte vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nebol známy. Odhadovaná hodnota vozidla bola okolo 1 milióna libier, čo je približne 1,4 milióna eur. I keď mnohí už auto odpísali, veríme, že odpísané ešte úplne nie je. Nakoniec, na veteránoch vie byť opravovanie radosť...

 

jh
ZDROJ: manchester evening news

Komentáre k článku


Stream naživo