2015-07-30 14:26:58
Lada XRAY ukázala interiér
Lada XRAY ukázala interiér
Zdroj: AvtoVAZ

Lada odhalila už aj interiér crossoveru X-RAY, inšpirácia Daciou je zrejmá

Prvé oficiálne fotky sériovej verzie crossoveru XRAY, ale zatiaľ iba zvnútra, zverejnil ruský AvtoVAZ

Výroba modelu s jedným párom dverí a výklopnou zadnou stenil budoou sa začne už v auguste. Koncept predstavili na autosalóne v Moskve pred tromi rokmi. Bol zaujímavý svojim futuristickým dizajnom, ktorý naznačoval budúcnosť smerovania značky s plachetnicou v znaku.

V nasledujúcom roku nasledovala štúdia päťdverovej verzie XRAY 2, ktorá už bola bližšia sériovej podobe. Zatiaľ sa však oficiálne neodhalili vonkajšie tvary produkčného modelu. Lada uvoľnila iba fotografie interiéru, v nie príliš veľkej kvalite.

To však nemožno povedať o samotnom interiéri, ktorý sa tak pravdepodobne predstavuje v špičkovej výbave. Model s manuálnou prevodovkou má rádio s CD, kožený volant, ako aj USB a AUX konektory. V ponuke bude aj verzia s automatickou prevodovkou. Najmä ovládanie klimatizácie pripomína modely rumunskej Dacie. Nie je to nič nezvyčajné, pretože aliancia Renault-Nissan vlastní väčšinový podiel v automobilke AvtoVAZ.

Zdroj: AvtoVAZ

Pod kapotou sú atmosférické zážihové štvorvalce 1,6 l (84 kW) a 1,8 l (90 kW). V úplnom základe sa ráta s pohonom prednej nápravy, drahšie verzie budú mať pohon všetkých štyroch kolies na platforme, ktorú využíva Dacia Duster. Jej „darcom“ je Dacia Sandero Stepway, ktoré má rázvor 2590 mm a vyššiu svetlú výšku. XRAY je vlastne viac zvýšený hatchback, ako crossover.

Dôležité je, že sa v Rusku začne vyrábať od budúceho mesiaca a predávať na začiatku budúceho roka za základnú cenu, ktorá je v prepočte približne 6800 eur. XRAY bolo doterajšie označenie konceptu, ale či ho bude nosiť aj sériové auto, je otázne. Pravdepodobne sa zmení. Spomínaná cena je určená len pre domáci trh. Ak by sa novinka dostala aj ďalej na západ Starého kontinentu, potom jedine s motormi s normou Euro 6 a tam už cena bude niekde úplne inde.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

 

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo