2024-01-28 09:46:00
Bugatti Chiron posypaný syrom
Bugatti Chiron posypaný syrom
Zdroj: Bugatti

Bugatti hovorí, že toto je posledný Chiron, ale my vieme svoje

Posledný Chiron? Posypte syrom. Toto by spravil každý správny Američan. Či skôr Kanaďan? Verte, táto paralela má zmysel.

Automobilka Bugatti už nie je v rukách Volkswagenu. Ak ste túto informáciu nezachytili, tak už viete, že Volkswagen svoju pýchu posunul do rúk Matemu. Rimac Automobili, chorvátska automobilka známa svojim elektrickým programom, kúpila rozhodujúci podiel v Bugatti a nástupca je už plne v jeho rukách. To znamená, že príde moment, kedy sa objaví posledný kus modelu Chiron.

Nedávno sme boli svedkami, že sa ukázal na svetle sveta posledný Chiron Super Sport 300+. Teraz je na rade základ. Ak sa teda pri aute s 8-litrovým motorom W16 a výkonom 1 103 kW (1 500 k) dá hovoriť o základe. Motor je stále spojený so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou a pohonom všetkých 4 kolies. To dôležitejšie je ale, že z tých základných je tento kúsok naozaj posledný. V novembri 2021 si ho nakonfiguroval kanadský milionár Bilal Hydrie, ktorý zvolil individualizačný program Sur Measure. Vybral si čiernu farbu Nocturne doplnenú o medené detaily lakované odtieňom Copper. Rovnaký štýl využívajú aj zliatinové disky a farby sa preniesli aj do interiéru.

Auto za viac ako 3 milióny amerických dolárov vyzerá elegantne až na jeden zásadný bod. Ak sa na auto pozrite zozadu, tak vidíte americké nárazníky s dvomi gumovými prvkami, ktoré hyzdia dizajn. Sú nutné z pohľadu legislatívy a dizajnéri s nimi rozhodne dopredu nerátali. Veď kto by rátal s takýmito obludnými časťami?

Zdroj: Bugatti

To ale nič nemení na fakte, že vozidlo vyzerá majestátne, ale rozhodne nie je posledným Chironom. Veď posledný Chiron ešte len príde v niektorej z edícií so zvýšeným výkonom, alebo ako iná špeciálna séria.

Treba len pripomenúť, že Bugatti vyrába Chiron aj s úplne inými karosériami modelov Mistral, alebo Bolide. A zaujímavá je aj cenová vojna. Bugatti Chiron Profileé sa na aukcii podarilo predať za 10,8 milióna amerických dolárov. Je teda vhodnou investíciou, aj keď už máte asi smolu s novými kusmi. Môžete si ale kúpiť jeden z kusov, čo už boli vyrobené. Kúsky z roku 2017 sú na nemenovanej nemeckej inzertnej stránke od 3,2 milióna € a ak by ste chceli Super Sport 300+ s málo kilometrami, tak siahnete až po 6,7 milióne €.

Takže realita dáva facku priamo na tvár, Bugatti síce vyrobilo posledný Chiron, ale posledný rozhodne nie je. Nazvime to Mateho paradoxom.

A čo nás čaká do budúcnosti? Nástupca Chironu už určite nebude mať motor W16, má vraj mať motor V8 s dopomocou elektrickej energie vo forme plug-in hybridu. Kam sa dostane výkon? Kľudne aj na 1 470 kW (2 000 k). Chiron nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo