2023-12-09 22:20:00
Hyundai Tucson facelift 2024
Hyundai Tucson facelift 2024
Zdroj: Hyundai

Hyundai Tucson mení tvár, facelift zasiahol hlavne vnútro

Kórejská automobilka Hyundai inovovala svoje obľúbené SUV s názvom Tucson.

Toto auto vidno aj na našich cestách a vidno ho vďaka charakteristickej a veľmi špecifickej maske chladiča, ktorú automobilka použila iba na tomto modeli a tým ho odlíšila aj od ostatných vozidiel v ponuke. Po takmer štyroch rokoch Tucson prechádza vylepšením a to sa dotýka najmä vizuálneho stavu auta. Najnovšie sa do modernizačného procesu pripojila už aj športovo ladená výbava N-line.

Čo sa vlastne zmenilo? Zvonka toho naozaj nie je veľa, v detailom skúmaní však príde pohľad na masku chladiča a okamžite vidno, že miesto piatich segmentov LED sú už iba štyri. Tieto anjelské krídla, prezentované na pôvodnej verzii dostali troška ostrihaný tvár. Jemné náznaky vylepšení sa dajú nájsť aj v použití výlučne LED svetlometov a tiež prichádzajú nové, alebo trochu vylepšené tvary zliatinových diskov.

Výbava N-line predvádza presne rovnaké vylepšenia na tvári, ale zároveň si chystá zmenený zadný nárazník. Táto výbava sa od bežných odlíši 19-palcovými zliatinovými diskami, ale aj zadnou časťou, ktorá trochu zmenila tvar jednotlivých svetelných elementov. Ale toto je viditeľné maximálne pri porovnaní vozidiel vedľa seba.

Čo majú obe verzie, aj tá bežná, aj tá športovejšie ladená, spoločné je interiér. Interiér sa zmenil vskutku extrémne. Ide v šľapajach toho, čo Hyundai vykráčal modelmi na elektrickú energiu. Áno ponáša sa na Ioniq 5 a Ioniq 6. Skôr na ten Ioniq 5, keďže sú obe vysokými autami. Po novom je teda vidno spojený displej cez celú väčšiu časť šírky vozidla, ale tiež aj inak prevedené prepínanie prevodovky. Pôvodná verzia mala tri tlačidlá na radenie a jedno na parkovací režim na stredovej konzole. Inovovaná alternatíva prinesie radenie znova podobné tomu, ktoré je v modeloch na elektrickú energiu. Môžeme teda čakať masívnu páku pod volantom. Radí sa pritom len jej koncom, nie posúvaním celého telesa.

V interiéri ostáva štandardne obyčajná samostatná klimatizácia s dvomi zónami, ktorá nemá potrebu prepínania čohokoľvek na displeji. Úplne nový je aj volant s novým logom štyroch štvorcov, ktoré v morzeovej abecede tvoria písmeno H. Presun radiacej páky umožnil použiť priestor na odkladanie a na iné umiestnenie nabíjacej podložky na mobilné zariadenia.

Automobilka tvrdí, že modely Tucson budú tichšie. Má za tým byť dvojité laminovanie skiel, ktoré sa už nebude týkať len toho čelného, ale aj skiel na bočných dverách. Do interiéru sa tiež dostane nový a výrazne hrubší koberec a tiež od jednotlivých stĺpikov karosérie bude lepšia izolácia. Hyundai Tucson tak bude ešte príjemnejším miestom na život. Život bez obťažujúcich hlukov.

Automobilka zatiaľ nehovorí o tom, čo bude pod kapotou, ale môžeme si byť istí, že minimálne plug-in hybrid s výkonom presahujúcim 221 kW (300 k) a full hybrid v ponuke ostanú. Tie využívajú 1,6-litrový benzínový motor s prepĺňaním, ktorý spolupracuje so šesťstupňovou dvojspojkovou automatickou prevodovkou. Je veľká pravdepodobnosť, že ponuku neopustia ani mild hybridné alternatívy a stále máme potenciál zachovania aj naftového 1,6-litrového motora.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo