2023-10-25 11:51:00
Honda na Japan Mobility
Honda na Japan Mobility Show 2023
Zdroj: Honda

Honda Prelude je späť: značka ukázala svoju budúcnosť. Šport ale aj eVTOL

Spoločnosť Honda sa nevenuje len autám a tak bola Japan Mobility Show ideálna príležitosť ukázať všetko na čom pracuje.

Pre nás však bola tým najzaujímavejším Honda Prelude. Nie je to síce sériové auto je to koncept, no vôbec nevyzerá, že by k sériovej podobe potrebovala ešte veľa pomoci. A presne tak sa o novej Honde Prelude vyjadruje aj riaditeľ Hondy Toshihiro Mibe. Minulý rok hovoril o tom, že Honda pripravuje hneď niekoľko športových modelov a toto má byť prvý z nich, respektíve má byť ich predvojom, jedným dychom ale dodal, že práve od Prelude čo znamená "úvod, či predohru predstavenia" máme očakávať naozaj veľa. Vrátane radosti z jazdy, ktorú má práve budúci Prelude poskytnúť aj v dobe elektrickej. Mimochodom, toto nie je elektromobil, ale hybrid. Viac info ale nemáme.

Honda toho roku oslavuje 75. výročie svojho založenia, domáci "autosalón" bol pre ňu ideálnou príležitosťou ukázať aj nové spôsoby dopravy, na ktorých pracuje. Návštevnici (a vy v galérii) tam môžu vidieť nové vozidlo Cruise Origin - autonómne auto, ktoré Honda prezentuje na počesť záväzku spolu s GM a Cruise spustiť v Japonsku už o tri roky službu jázd bez vodiča s použitím systému Cruise Origin. 

Cruise Origin je teda autonómne vozidlo, ktoré podľa šéfa Hondy má umožniť ľuďom tráviť viac času v hektickej dobe spolu so svojimi blízkymi v priestore, ktorý vie byť úplne uzavretý pred vonkajším svetom. Šesťmiestne vozidlo umožní v čase prepravy posádke tráviť čas spolu s rodinou či priateľmi. 

Zdroj: Honda

Ďalšou novinkou je Honda eVTOL a HondaJet, ktoré taktiež nájdete v galérii. Aj za eVTOL sú pekné myšlienky trávenia väčšieho množstva obmedzeného času s blízkymi, či bližšie k prírode, ktorej pôsobenie na naše zdravie je nespochybniteľné. Honda jednoducho chce, aby ľudia mohli existovať ďalej od ruchu mesta a to aj tam, kde je doprava po cestných komunikáciách veľmi náročná. 

"Pre ľudí by tak bolo jednoduchšie žiť v prímestských oblastiach bohatých na prírodu a pracovať v mestách len v prípade potreby. Dalo by sa to opísať ako „prekonávanie obmedzení miesta a vzdialenosti“, povedal Toshihiro Mibe počas svojej prezentácie na úvod Japan Mobility Show 2023. 

Ďalším novým produktom mobility je Sustaina-C Concept s tvarmi nápadne pripomínajúcimi Hondu-e, Sustaina-C je vozidlo vytvorené z plne recyklovateľnej akrylovej živice. Honda sa týmto konceptom prezentuje myšlienkou, čo by mala priniesť budúcnosť, ak chceme, aby bola naša mobilita udržateľná aj do budúcnosti pri výraznom obmedzení zdrojov, ktoré planéta ponúka. Honda tiež ukázala robota Honda Avatar a zariadenie UNI-ONE, ktoré majú vraj rozšíriť schopnosti a možnosti ľudí. Honda Avatar je presne to, čo si pod tým predstavíte. Nie je to modrý mimozemšťan, no robot, ktorého možno ovládať na diaľku, vnímať to, čo vníma on, byť tam, kde človek byť nemôže - napríklad v nebezpečnom prostredí a vykonať tam prácu, ktorá je potrebná. No a UNI-ONE zas pomôže ľuďom, ktorý majú problém s mobilitou. Finálnym účastníkom prezentácie je koncept mikromobility menom CI-MEV. Úlohou tohto konceptu je rozšíriť rádius mobility pre starších ľudí. S pribúdajúcim vekom môžu byť činnosti ako šoférovanie a chôdza náročné. Niektorí ľudia však žijú v oblastiach, kde nie je k dispozícii verejná doprava. Takíto ľudia majú zvyčajne obmedzený životný rádius. To by im pomohol vyriešiť práve malý a lacný autonómny povoz, schopný odviezť ich pohodlne na miesta, na ktoré by takpovediac o paličke len ťažko prišli. Honda toho však predstavila ešte viac vrátane áut, motocyklov a nových motorov. Pozrite si tieto dielka v galérii. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Honda

Komentáre k článku


Stream naživo