2023-10-23 15:04:00
Toyota Land Cruiser EV
Toyota Land Cruiser EV a pikap EPU
Zdroj: Toyota

Toyota ukázala budúcnosť ikonických modelov Land Cruiser a Hilux. Takto budú vyzerať

Toyota Land Cruiser a Toyota Hilux patria k najvýraznejším menám, ktoré japonská značka má a stále vyrába.

Ich história je dlhočizná, skoro tak dlhočizný je aj výpočet ich úspechov a to nielen v oblasti predaja, ale aj výdrže, spoľahlivosti a samozrejme popularity. Jedného dňa však príde aj na tieto modely mráz a Toyota ich presvedčivé naftové chrchlanie utíši. Z oboch ikon sa stanú elektromobily a takto si značka predstavuje ich vizáž, rozmery a funkcionalitu.

Aj keď ide zatiaľ len o koncepty, ukážu sa na nadchádzajúcom autosalóne v Japonsku a nepochybne vyvolajú veľké emócie. Obe autá sú postavené ako elektrické monokoky. To znamená, že majú čisto elektrickú platformu, kde základom je tzv. "skateboard" pozostávajúci z batérií a ich obalu. Nad nimi sú postavené samotné autá. Monokok zároveň znamená, že ide o veľmi tuhé konštrukcie podobne ako v prípade superšportov, ktoré využívajú karbónové monokoky.

Elektrický Land Cruiser má celkovú dĺžku 5150 mm, šírku bez zrkadiel 1990 mm a výšku 1705 mm. Rázvor je 3050 mm a automobil ponúkne priestor pre 7 cestujúcich. Stredne veľký pikap, pri ktorom Toyota ani zmienkou nespomína meno Hilux sa zatiaľ volá EPU, no má to byť nový elektrický počin v oblasti stredne veľkých tzv. tonových pikapov, v ktorých má Toyota jediného zástupcu - Hilux. Model má na dĺžku 5070 mm, na šírku bez zrkadiel 1910 mm a na výšku 1710 mm. Rázvor je 3350 mm. Kým do Land Cruiseru zatiaľ nevidíme, EPU už má aj obrázky zvnútra. Palubnej doske dominuje širokouhlý displej a volant v štýle áut značky Tesla. Zaujímavejší je však detail v zadnej časti. Korba vyzerá ako priestor s nastaviteľnou dĺžkou. Pozrite si galériu,lebo lepšie je raz vidieť ako stokrát... čítať.

A ozaj, to že Land Cruiser a prípadne aj Hilux majú svoje elektrické varianty takpovediac v príprave ešte neznamená, že by tie súčasné išli do histórie. Veď Toyota len nedávno predstavila novú generáciu modelu Land Cruiser a navyše je dobre známa tým, že pod slovami Land Cruiser a Hilux sa skrývajú na rôznych trhoch rozdielne autá a tiež autá, ktoré vyzerajú rovnako už desaťročia. Toto teda bude skôr elektrická alternatíva, nie jediná možnosť. I keď v EÚ to časom jediná možnosť určite bude.

Komentáre k článku


Stream naživo