2023-10-24 18:30:00
Dacia Duster III.
Dacia Duster III.
Zdroj: Kolesa.ru

Dacia Duster III. bez nafty? Nový motor, nový hybrid, nová prevodovka

Populárna Dacia Duster tretej generácie je už takpovediac na spadnutie. Vieme o niečo viac o motoroch.

A to niečo o motoroch vieme vďaka RNews.cz so zdrojmi priamo vo Francúzsku. Nový Duster by sa mal predstaviť už čoskoro, prvé autá majú z linky schádzať už koncom tohto roka. Aj keď je možné, že vplyvom zmien v Euro7 sa niektoré veci ešte prehodnotia, takéto sú najnovšie známe info. Tá prvá rozhodne nepoteší slovenského fanúšika tohto vozidla. Rokmi overený a rokmi aktualizovaný motor 1.5 Blue dCi už viac nemá pokračovať Podkapotou modelu Duster. Po naftových motoroch v Európe vo všeobecnosti klesá dopyt a pretrváva azda výhradne len vo východných častiach EÚ. Napriek tomu však naftový motor nemá byť na našich trhoch dostupný, nahradiť ho majú dva motory. Prvý full hybrid ako nová vývojová fáza súčasných hybridov Renaultu, tentoraz s motorom 1.8 SCe FWD. Taktiež to má byť nová generácia benzínového motora s tromi valcami, turbodúchadlom a objemom 1,2 litra.

1.2 TCe má najskôr prísť ako mild-hybrid, no už ako 48 V verzia (1.3 TCe v Dacii mild-hybridom doteraz nebola, Renault využíval 12V verziu). Výkon má byť 130 koní. Kombinovaný má byť s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou a od začiatku má byť k dispozícii s pohonom prednej a oboch náprav 4x4. Neskôr by mala prísť silnejšia verzia motora s výkonom 140 koní a v polovici roku 2025 aj slabšia verzia s výkonom 115 koní bez mild-hybridu, zato s novou automatickou dvojspojkovou prevodovkou DW23.  Vrcholnou motorizáciou bude ten istý trojvalec naladený na 150 koní v kombinácii s automatom, mild-hybridom a vraj aj novým systémo pohonu kolies eAWD s elektromotorom na zadnej náprave.

Zdroj: Kolesa.ru

Zhruba v rovnakom čase by sa mala vrátiť aj verzia s nádržou na LPG. Nebude to však motor 1.0 TCe, ale opäť nový motor 1.2 TCe pravdepodobne s priamym vstrekovaním a s výkonom 120 koní. Spojený by mal byť s automatickou prevodovkou EDC. Neskôr by mala prísť aj verzia s výkonom 140 koní na LPG a taktiež verzia s výkonom 120 koní, LPG a s manuálom. LPG by pritom podľa RNews mala požívať aj najsilnejšia verzia s výkonom 150 koní. 

Nový Duster má podobne ako súčasné Sandero, či Jogger stáť na novšej platforme CMF-B, čo by mu okrem spomínaných motorizácií malo tiež priniesť zvýšenie tuhosti konštrukcie a pasívnej bezpečnosti. Viac sa dozvieme neskôr. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Kolesa.ru, RNews.cz

Komentáre k článku


Stream naživo