2016-12-08 10:55:00
Volkswagen Atlas a CrossBlue
Volkswagen Atlas a CrossBlue
Zdroj: VW

Obor menom Volkswagen Atlas môže prísť aj k nám do Európy. Je väčší než Touareg

Volkswagen Atlas môže prísť aj do Európy, automobilka vidí potenciál aj na starom kontinente.

Volkswagen Atlas bol od začiatku konštruovaný pre požiadavky zákazníkov v USA a v Číne. VW krátko po uvedení na svojich najväčších trhoch oznámil, že plánuje Atlas priviesť aj do Ruska a na Stredný východ. To však nemusí byť všetko.

Ako prezradil Elmar-Marius Licharz, produktový manažér zodpovedný za veľké automobily značky Volkswagen, nemecký výrobca reálne zvažuje uvedenie modelu Atlas aj na trhoch v Európe.

„Uvažujeme nad Európou“ vyjadril sa pre britský magazín Autocar. „Pre väčšinu regiónov je tým pravým orechovým Touareg, ale rozhodne tu sú trhy ako Rusko a Stredný východ, kde vidíme potenciál práve pre Atlas... Atlas je naozaj veľký, takže musíme poctivo zvážiť dopyt. Atlas môže byť priveľký pre mnohé európske garáže. Rozhodne sú však trhy aj v Európe, kde by jeho uvedenie malo zmysel, navyše vo výrobnom závode Chattanooga, kde Atlas vyrábame je ešte kapacita na navýšenie výroby, ak by sme sa pre tento krok rozhodli.“

Samozrejme, extra veľké SUV Atlas by na príchod do Európy potreboval niekoľko zmien. Tou kľúčovou by bol samozrejme naftový motor, ktorým Atlas v súčasnosti nedisponuje. Licharz priznal, že pre Atlas zvažujú nasadenie naftovej jednotky 2,0 TDI s maximálnym výkonom 140 kW (190 k), ktorá by mohla slúžiť ako základ pre tento model. Zaujímavé by mohlo byť tiež uplatnenie bi-turbo motora známeho z modelu Passat.

Zdroj: VW

V USA má Atlas Podkapotou dve motorizácie – prepĺňaný motor 2,0 TSI s výkonom 240 koní a atmosférickú V6 s objemom 3,6 litra a maximálnym výkonom 280 koní.

Atlas je postavený na modulárnej platforme MQB, tak ako veľká časť modelového portfólia automobilky, avšak rozmerovo vyniká nad všetkými osobnými automobilmi (s výnimkou osobných verzií dodávok). Atlas má dĺžku 4922 mm. Pre porovnanie je o 225 milimetrov dlhší ako nový model značky Škoda Kodiaq, no tiež je o 121 mm dlhší ako súčasná generácia modelu Touareg. Je tiež vyšší a aj širší ako Touareg (+ 38 a +35 mm).

Aj napriek väčším rozmerom nie je v modelovom portfóliu postavený nad Touarega, ktorý si aj v USA zachováva svoj prémiový charakter. Atlas je skôr hybrid medzi veľkým MPV a SUV. Disponuje plnohodnotnými 7 miestami, veľkým batožinovým priestorom, no tiež nižšími terénnymi schopnosťami ako spomínaný Touareg. Má tiež nižšiu cenu.

Zdroj: VW

jh
ZDROJ: Autocar

Komentáre k článku


Stream naživo