2015-03-25 16:17:08
Ford GT, Jeremy Clarkson
Ford GT, Jeremy Clarkson
Zdroj: ford-gt-guides.blogspot.com, mirror.co.uk

A je to oficiálne: Jeremy Clarkson opúšťa BBC a Top Gear!

Nepomohlo ani milión podpisov pod petíciu za jeho znovuprijatie. BBC už viac nechce „problémového“ Clarksona.

Je to jasné. Dnes popoludní vydalo BBC stanovisko, v ktorom generálny riaditeľ spoločnosti BBC Tony Hall jasne deklaruje, že Clarkson v BBC a v programe Top Gear končí.

Z toho, čo sa uvádza v stanovisku vyplýva, že Hall sa na základe záverov vyšetrovania, v ktorom boli vypočúvaní ako Jeremy Clarkson tak i Oisin Tymon definitívne lúči s „veľkým talentom“ Jeremym Clarksonom. Stanovisko je plné ľútosti nad situáciu. Hall tvrdí, že nemal inú možnosť, než konať takto. Zároveň ubezpečuje verejnosť, že Oisin Tymon bude ako senior producent pokračovať v BBC.

Zároveň Clarksonovi praje veľa zdaru v budúcom živote a pridáva, že poveril Kim Shillinglaw (šéfka BBC Two a BBC Four), aby nielenže zabezpečila pokračovanie magazínu Top Gear ale aj vysielanie posledných dielov aktuálnej série. Viac sa teda dozvieme v nasledujúcich týždňoch. Isté je, že Jeremy Clarkson v magazíne Top Gear nebude ďalej účinkovať. Otázne je účinkovanie jeho kolegov Jamesa Maya a Richarda Hammonda v ďalších sériách. Nedávno verejne odmietli dokončiť sériu bez Clarksona.

Podľa záverov interného vyšetrovania, ktoré viedol šéf BBC Škótsko Ken MacQuarrie bol incident medzi Clarksonom a Tymonom reálny, pričom fyzickému napadnutiu zo strany Clarksona malo predchádzať dlhšie trvajúci verbálny atak, ktorý nielenže používal ostrého jazyka, no tiež obsahoval vyhrážky. Konkrétne sa mal Clarkson Tymonovi vyhrážať ukončením pracovného pomeru. Po verbálnom incidente prišlo k fyzickému napadnutiu, ktoré malo trvať približne 30 sekúnd.

Následne Tymon odišiel preč z hotela presvedčený o tom, že prišiel o prácu. Mal mať aj nejaké mierne zranenia. Po incidente sa Clarkson snažil rôznymi spôsobmi Tymonovi ospravedlniť a sám incident oznámil vedeniu BBC. Podľa mediálnych špekulácii bol na začiatku celého konfliktu spor o jedlo – po náročnom pracovnom dni chcel Clarkson steak, no Tymon mu oznámil, že kuchyňa hotela, v ktorom sa nachádzali už nefunguje a k dispozícii je len studený „obložený“ tanier. To malo moderátora poriadne nahnevať. Či to tak v skutočnosti bolo, nie je jasné.

Celé vyjadrenie šéfa BBC Tonyho Halla vrátane správy šéfa BBC Škótsko Ken MacQuarrie si môžete prečítať tu.

Ján Hargaš
ZDROJ: bbc

Komentáre k článku


Stream naživo