2015-03-11 17:50:00
Top Gear teaser
Top Gear teaser

TOP GEAR: Prípad Clarkson je späť. Vysielanie magazínu zrušené!

Moderátor magazínu Top Gear Jeremy Clarkson sa mal údajne zapliesť do potýčky s producentom.

Najznámejší motoristický novinár, moderátor a populárny britský komentátor s klasickým a občas extrémnym anglickým humorom Jeremy Clarkson je znova predmetom titulkov médii po celom svete. Dôvod? Mal sa zúčastniť potýčky s jedným z producentov motoristickej šou Top Gear.

Top Gear je oficiálne najsledovanejšia faktická televízna relácia na svete. Moderujú ju Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond. TV šou je zdanlivo založená na testovaní áut, no v skutočnosti je to predovšetkým automobilová šou, ktorej podstatou je „chémia“ medzi trojicou moderátorov. Top Gear je príbeh štandardného motoristického magazínu v televízii, ktorý sa po znovuuvedení v roku 2002 (Top Gear existoval aj dávno predtým) postupne stal fenoménom, šou v pravom zmysle slova a najúspešnejším televíznym programom a obchodnou značkou verejnoprávnej televízie BBC. Top Gear je v súčasnosti predovšetkým o super autách, humore, šou, televíznej zábave a o trojici moderátorov, z ktorých je najvýraznešou postavou práve Jeremy Clarkson.

V ostatnom čase sa však Clarkson a Top Gear ako taký dostávali do popredia nie ani tak pre výnimočnosť programu ako skôr pre Clarksonove kauzy a kauzičky. Bulvárne médiá ho obvinili z rasistických a nacionalistických poznámok, tvrdení, metafor a vtipov. Žiaden z týchto útokov nebol preukázateľne potvrdený (či úmyselný), napriek tomu spoločnosť BBC zdvihla varovný prst a pred niekoľkými mesiacmi po ostatnej kauze (rasizmus) dostal Clarkson posledné varovanie.

Zdalo sa, že najnovšia séria magazínu prebehne bez problémov (po argentínskom špeciále), no všetko sa zmenilo v týchto dňoch potom, čo sa na verejnosť dostali informácie o údajnej potýčke medzi moderátorom Clarksonom a nemenovaným asistentom produkcie programu Top Gear.

Bitka, ako to nazvalo BBC, sa mala odohrať minulý týždeň. Spoločnosť BBC na základe toho suspendovala Clarksona a zrušila vysielanie ďalších troch častí Top Gearu, ktorými sa mala aktuálna séria skončiť. Suspendácia a zrušenie vysielania platí počas interného vyšetrovania spoločnosti BBC. Do Clarksona sa v momente po zverejnení začali navážať rôzne postavy z televízneho prostredia v Európe, komentátori i niektoré auto weby.

V nadväznosti na to sa rozbehla petície za zrušenie suspendácie Jeremyho Clarksona, a teda aj "zrušenie zrušenia" vysielania ďalších častí obľúbeného programu. Od dnešného rána sa pod petíciu podpísalo viac než 250 000 ľudí a podpisy pribúdajú obrovskou rýchlosťou.

Zatiaľ čo BBC vydala strohé stanovisko, Clarkson ani ďalší moderátori sa k téme zatiaľ nevyjadrujú. Tak ako obvykle zatiaľ Jeremy Clarkson vydal len niekoľko tweetov na sociálnej sieti Twitter, kde si uťahoval z BBC a z toho, čo asi tak namiesto Top Gearu v nedeľu večer stanica odvysiela. Pridali sa k nemu aj jeho kolegovia. BBC sa podarilo zastihnúť Jamesa Maya, ktorý potvrdil, že Clarkson sa zaplietol do potýčky, no nečakal, že budú následky také vážne ako sa zdajú. Nikto ďalší sa zatiaľ nevyjadril. Momentálne sa pred Clarksonovým bytom v Londýne zbierajú novinári a fotografi pracujúci pre médiá z celého sveta v snahe zastihnúť moderátora pri ceste z bytu a získať nejaké vyjadrenie.

Zdroj: bbc

Náš pohľad: Politická korektnosť dohnaná do extrému. To je súčasné BBC. Hádka s kolegom, či údajné rasistické a nacionalistické vyjadrenia patria v istom zmysle k bežnej súčasti života ľudí nielen na Slovensku, ale aj v Británii. Obzvlášť chlapi ťažšie chápu, že nejaké to ostrejšie vymieňanie názorov môže byť brané až tak vážne. Keď pri veľmi napätých momentoch vyletí niekomu z úst nadávka, občas možno príde aj k nejakej strkanici, stále to možno v istých situáciách brať za spôsob, ako prečistiť vzduch, i keď to nie je vhodné a ani správne. Do televízneho vysielania, či do médií však niečo také nepatrí. Nepatrí to ani k verejne známym osobám, ktoré svojim nevhodným konaním môžu dávať zlý príklad populácii. A úprimne, nepatrí to ani do slušnej spoločnosti. Nielen nám sa však zdá, že BBC reaguje príliš rýchlo a príliš ostro i bez toho, aby bolo jasné čo sa vlastne stalo. Stále platí prezumpcia neviny, no reakcia BBC naznačuje, že v prípade kontroverzného moderátora už vyriekla ortieľ aj napriek vlastnému tvrdeniu, že prebieha interné vyšetrovanie. Celkovo sú vyjadrenia tejto „výkladnej skrine“ európskej žurnalistiky, ktorou BBC nepochybne je, pomerne rozporuplné. Na jednu stranu vydáva  varovania a prešetruje chovanie Clarksona, na druhú stranu však Top Gear „púšťa“ do celého sveta a zarába na ňom milióny a to napriek/vďaka kontroverznosti.

Čo sa naozaj udialo nie je jasné a je dosť možné, že to tak zostane. Vystupovanie Clarksona aj napriek všetkým nevhodným vtipom nenaznačuje, že by bol bitkár. Ťažko si ho vôbec predstaviť v konflikte, ktorý by vytvoril väčšiu ujmu než pokrčenú košeľu, nehovoriac o tom, že predstava ako niekomu rozdáva päste je doslova absurdná. Zdá sa tak, že ide najmä o bulvárny konštrukt, o nafúknutie hlúposti do obludných rozmerov. Ako to baozaj bolo, nie je jasné, no jasné je, že táto negatívna publicita prinútila BBC konať než samotné (údajné) prehrešky .

V prípade, že Clarkson naozaj odíde, Top Gear nebude tým, čím bol a je takmer isté, že BBC príde o obrovské peniaze. Ak teda chce byť BBC rázna a chce ukončiť teoretické poškodzovanie vlastnej povesti, mala by skôr ukončiť program a nechať trh nech sa rozhodne či o moderátorov a o myšlienku stojí napr. v inej televízii, ktorá si z takýchto polo-problémov nebude robiť takú veľkú hlavu. To by sa však dozaista nepáčilo súvahe BBC...

Situácia pripomína nedávnu kauzu RTVS, ktorá rozviazala zmluvu so športovou redaktorkou potom, čo si uľavila na sociálnej sieti statusom s rasistickým kontextom. Podľa väčšiny z nás takéto vyjadrovanie nepatrí do úst verejne známych osôb a reálne poškodilo povesť RTVS. Zatiaľ čo v tomto prípade bolo všetko hneď jasné, pri Clarksonovi nie je jasné nič.

Sledujete Top Gear? Čo poviete na prípad Clarkson vy?

Ján Hargaš
ZDROJ: bbc, Top Gear, twitter

Komentáre k článku


Stream naživo