2023-06-12 16:30:00
Lexus LBX 2023
Lexus LBX 2023
Zdroj: Lexus

FOTO: Lexus LBX - ak sa vám zdá Yaris Cross príliš Toyota, je tu Lexus

Lexus rozširuje svoju ponuku smerom k menším autám a najnovším príspevkom je model LBX. Menší ako UX.

Veľa X, to je základ v názvosloví značky Lexus. A ešte pár ďalších písmen na zmätenie dislektikov. Podstatné je, že toto auto má, respektíve malo, aj iný názov. Volá sa totiž Yaris Cross. S tuningom od značky Lexus.

Model LBX má dĺžku 4190 mm, šírku 1825 mm, výšku 1545 a rázvor 2580 mm. To je až na pár milimetrov to isté ako ponúkne pri vonkajších rozmeroch Yaris Cross. Vnútri má model LBX 332 litrov batožinového priestoru pre verziu s pohonom prednej nápravy. Tá 4WD bude o niečo skromnejšia.

Podkapotou sa nachádza 1,5 litrový trojvalcový atmosférický motor spriahnutý s rôznym počtom elektromotorov v závislosti od toho, koľko náprav chcete mať poháňaných. Ak aj zadnú, potom je ich viac, lebo tu podobne ako v Yaris Cross žiaden kardan nehľadajte. Verzie s pohonom iba vpredu majú vpredu MacPherson a vzadu skrutnú tyč. Verzie 4WD dostanú dopredu rovnakého pána držiaceho kolesá na mieste a k nemu možno prirátať dvojité priečné ramená pre zavesenie zadných kolies. O pohon sa stará spomínaný spaľovací motor doplnený elektromotormi s celkovým maximálnym výkonom 100 kW. Dosť aby drobný Lexus zrýchlil z 0 na 100 km/h pod 10 sekúnd.

Autíčko má okrem dizajnu a vonkajších rozmerov upravenú aj kabínu. Pred vodičom nájdete 12,3 palcový digitálny prístrojový štít, v strede palubky je 9,8 palcový displej infotainmentu a voľakde pred vodičom pláva ešte aj head-up displej. Auto má konektivitu CarPlay a Android auto, má päť sedadiel, z toho štyri plnohodnotné. Má kopu najnovších vychytávok a asistentov a má dizajn, ktorý vyhľadzuje hrany modelu Yaris Cross. No a má audiosystém značky Mark Levinson, či hliníkovú kapotu a pár ďalších prvkov, ktoré sa snažia o máličko znížiť celkovú hmotnosť.

Auto sa začne vyrábať koncom roka, prvé kúsky prídu budúci rok. Galériu ale v článku nájdete už tento rok. Pokojne aj práve teraz, ak chcete.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Lexus

Komentáre k článku


Stream naživo