2023-06-11 10:45:00
Fiat Topolino
Fiat Topolino
Zdroj: Fiat

Mesto, tras sa! FIAT Topolino sa vracia

Čo je ideálne vozidlo do mesta? Rozhodne fungujúca hromadná doprava, alebo nejaká forma sharingového prístupu.

Vozidlom pre takéto niečo, prípadne aj pre samotného majiteľa, ktorý nerobí až tak veľký nájazd môže byť nový Fiat Topolino. FIATu sa podarilo postaviť malé, možno až extrémne malé presúvadlo, ktoré nie je možné zaradiť ani do sveta áut.

Čo je teda Fiat Topolino? Je to štvorkolesové vozidlo, ktoré má klasifikáciu len o kúsok vyššie ako elektrický bicykel, čo znamená, že v Európe s ním môžu jazdiť osoby s vekom nad 15 rokov.

Nový Fiat Topolino berie meno z historického vozidla, ktoré vznikalo v rokoch 1936 až 1955 a nahradil ho Fiat 500. Pôvodný model Topolino však vydláždil cestu štvorkolesovej mobility, ktorá sa postupne v Taliansku dostala viac do popredia po skútrových aférach. Je preto až šokujúce, že napriek menu má nová reinkarnácia Fiatu Topolino, ako elektrického vozidla, tvár z novšej päťstovky.

Predná časť je teda automaticky rozoznateľná a dá sa priradiť okamžite k značke. Na rozdiel od koncernových bratov zo Stellantisu má Topolino smerovky pod hlavnými svetlami. Ako Citroën Ami, tak Opel Rocks, majú smerovky až pod hranou čelného skla. Fiat Topolino oproti nim pôsobí omnoho vyváženejšie a vyrovnanejšie so svojou identitou. Pôsobí vynikajúco vďaka svojmu retro nádychu. Nie je to len o prednej časti, ale zaujímavo je postavené aj uzavretie kabíny. Na to máte lano s háčikmi. Nie, nerobím si srandu, pozrite si fotku.

Práve toto vozidlo bude mať zatiaľ nešpecifikované parametre. Ale vzhľadom na fakt, že je to príbuzný zo Stellantisu, tak môže byť nápovedou pohľad do dynamických a ostatných parametrov Oplu Rocks.

Na pohon by teda mal slúžiť elektrický motor s výkonom 6 kW (8 k), ktorý by spolupracoval s batériou s kapacitou 5,5 kWh. Na plné nabitie by malo toto malé mestské vozidlo prejsť až 75 km. Vzdialenosť je rátaná v režime WLTP. Maximálna rýchlosť tejto krabičky na kolesách je 45 km/h.

Fiat vďaka modelu Topolino rozšíri svoje portfólio elektrických vozidiel, do ktorého aktuálne patrí nový Fiat 500, ale aj e-Dobló a e-Ulysse. Toto malé auto bude hrať hlavne bratovražednú hru proti Citroënu Ami a Oplu Rocks. Výrazným hráčom v tomto rybníku je ale aj Renault s modelom Twizy. Pri FIATe Topolino sa očakáva cena okolo 6 až 7000 €.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo