2021-12-01 11:45:00
Škoda Karoq fclft 2022
Škoda Karoq fclft 2022
Zdroj: Škoda

FOTO: Karoq konečne dostal facelift. Nová tvár, nové motory

Škoda Karoq čakala na svoj facelift plné štyri roky. Najvyšší čas.

Karoq sa oficiálne predstavil v roku 2017 a model sa už na jeseň toho roka dostal na trhy. Rok 2021 končí a až včera prišla Škoda s oficiálnym ohlásením faceliftu. Prvé autá sa tak na trh dostanú až päť rokov po uvedení nového modelu. Je celkom jasné, čo stojí za týmto oneskorením. Treba ale uznať, že aj napriek pandémii sa Škode podarilo znížiť oneskorenie iba na niekoľko mesiacov v porovnaní so štandardným cyklom vozidiel značky. 

Karoq je teda už za polovicou vlastného života, no prichádza s kompletne prepracovanou paletou motorizácií. Naďalej je základným - mestským motorom trojvalec 1,0 TSI, avšak rovnako ako väčší kolegovia, aj on má prívlastok EVO. Podkapotou modelu Karoq bude vo verzii s výkonom 81 kW a so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. A ak vás táto agresívna myšlienka predsa napadla, tak odpovedám: nie, pohon všetkých kolies tento motor nemá k dispozícii. Pohon 4x4 je dostupný len pre motory 2,0 TSI EVO s výkonom 140 kW a pre naftový motor 2,0 TDI EVO s výkonom 110 kW. Pohon 4x4 je v ponuke len s automatickou sedemstupňovou prevodovkou. Narozdiel od 2,0 TSI, TDI môžete mať aj s manuálnou skriňou. Rovnako to má aj motor 1,5 TSI. Manuálnu a aj automatickú prevodovku ale neskombinujete s pohonom všetkých kolies. 1,5 TSI má 110 kW. TDI kúpite aj s výkonom len 85 kW a aj ten má obe prevodovky dostupné. 

Auto má novú tvár s vylepšenou aerodynamikou. Inžinieri sa pohrali s prednou časťou i s podvozkom a aj s kolesami, takže dosiahli zníženie koeficientu odporu vzduchu na cd 0,30. To je zlepšenie o 9% a možno hovoriť o významnom zlepšení, najmä s ohľadom na to, že nejde o novú generáciu, ale len facelift. 

Karoq získal možnosť osadenia svetiel Matrix a je to prvýkrát v jeho prípade. Zmeny sa dotkli aj interiéru, zaujme eko balík s vegánskou kožou na sedadlách (nie z vegánov), vybrať si môžete i detaily vrátane klavírového laku, či chrómovaných drobností a svojský dizajn docielite aj s výbavou Sportline, ktorá zostáva v ponuke. V kabíne je dostupných 10 odtieňov ambientného osvetlenia. Kolesá majú rozmer od 17 do 19 palcov, pričom disky sú aero optimalizované. V aute je digitálny prístrojový štít s rozmerom 10,25 palca ako príplatok, 8 palcov je základ. Najväčší displej infotainmentu má 9,25 palca a systém disponuje OTA aktualizáciami. Na diaľku cez aplikáciu si môžete auto aj čiastočne ovládať, či aspoň sledovať jeho status. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo