2021-11-29 10:30:00
Suzuki S-Cross
Suzuki S-Cross
Zdroj: Suzuki

FOTO + VIDEO: Suzuki S-Cross je z gruntu vylepšený

Suzuki S-Cross je celkom nový model. Ale najmä tým, lebo sa už nevolá SX-4 S-Cross, ale len to druhé.

Suzuki S-Cross je veľmi špecifické auto, avšak nie tak špecifické ako Jimny, či Swift, no stále veľmi špecifické vzhľadom na skutočnosť, že medzi autami tejto značky nič naozaj veľké nenájdete. Suzuki sa rok špecializuje na minimalizovanie nákladov na výrobu a značka je neuveriteľne úspešná v tom, ako robiť malé a de facto lacné autá, no pritom na nich zarábať a ešte mať aj spokojných zákazníkov. Spýtajte sa na trhoch v Ázii, či špeciálne v Indii, kto je tam kráľom. Vždy si pri Suzuki spomeniem na akéhosi pána s rovnakým priezviskom (istotne len náhoda), ako chodil po fabrike a vymontúval každú druhú/tretiu žiarovku, lebo svietili tam, kde silné svetlo nebolo treba a teda svietili zbytočne a zvyšovali náklady. Ale možno je to celé len povera a s autom o ktorom má byť tento text to nemá nič spoločné. Nakoniec, toto auto sa už nevyrába v dobe žiaroviek, ale v dobe LED svetiel, ktoré sú úsporné už len z princípu. A práve LED svetlá sú silnou stránkou novodobých modelov značky Suzuki. Lebo svietia ako tie najdrahšie Fujedky a pritom na ich nastavovanie netreba žiadne zložité riadiace jednotky a xy motorčekov. Skrátka svietia a bodka. 

A aj toto je nový model. A bodka. No veď skúste pochybovať. Vyzerá ako nový? Na prvý pohľad určite. Na aute sa ale podľa všetkého menili aj karosárske diely, takže o facelifte nemôže byť reč, i keď vodič Suzuki po presadnutí do nového modelu bude mať pocit, že je stále tam, kde bol predtým. Akurát displej je o niečo väčší (9-palcov), nový a aj infotainment zvládne nové kúsky. Vozidlo sa od predchodcu odlišuje najmä svetlometmi vpredu i vzadu a novou maskou v čiernej lesklej farbe. 

Na pohľad je aj vyššie. Vonkajšie rozmery zostávajú rovnaké, dĺžka je teda akurátnych 4,3 metra, čo auto oficiálne radí na úplný strop segmentu B, no reálne vnútornými rozmermi na začiatok segmentu C. I keď sa to v správe nepíše, tipol by som si zmeny na podvozku, hádam aj komfortnejšiu jazdu. Pravdou ale je, že to môže byť len zbožné želanie. 

Podkapotou je dobre známy 1,4 litrový turbom dopovaný štvorvalec, ktorý môže poháňať ako jednu, tak dve nápravy a svoju silu môže na ne prenášať ako 6-stupňovou manuálnou, tak 6-stupňovou automatickou prevodovkou. Akurát je to mild-hybrid so 48 V architektúrou a výkonom 95 kW. 

Auto si polepšilo aj v oblasti bezpečnosti, adaptívny tempomat má v prípade spojenia s automatickou prevodovkou aj funkciu zastavenia a následného rozbehu v prípade jazdy v kolóne. Zaujímavý je aj 360° kamerový pohľad okolo vozidla nielen pre lepšie manévrovanie, ale aj jazdu v teréne. Auto príde na trhy začiatkom budúceho roka. V Európe by to malo byť ozaj rýchlo, keďže sa vyrába tuto neďaleko v Maďarsku. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Suzuki

Komentáre k článku


Stream naživo