2023-03-24 11:30:00
D1 Obchvat Prešova vo
D1 Obchvat Prešova vo výstavbe
Zdroj: TASR

Na stavbe R3 Tvrdošín - Nižná musia riešiť úpravu technológie

Na stavbe rýchlostnej cesty R3 v úseku Tvrdošín - Nižná musia riešiť úpravu technológie výstavby.

Týka sa to viacerých častí úseku. Dôvodom sú zistené zložitejšie geologické pomery horninového masívu. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

"Na niektorých častiach úseku sa vyskytli horniny vyššej triedy ťažiteľnosti v porovnaní s predpokladmi z projektovej dokumentácie. Preto je zo stavebného hľadiska potrebné zmeniť technológiu. Pri odťažovaní horniny bude potrebné použitie vrtno-trhacích prác," vysvetlila hovorkyňa NDS.

Na časti úseku takisto vznikla potreba spraviť pyrotechnický prieskum pred začatím prác a prekladaním plynovodov. "Preložky plynu a zmena technológie budú mať vplyv na termín ukončenia výstavby úseku - predbežne do jesene 2023, a aj na konečnú cenu diela," dodala Žgravčáková.

Výstavba obchvatu Tvrdošína sa začala v marci 2021. Úsek odľahčí mesto Tvrdošín od tranzitnej dopravy a zvýši aj bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Znížením hluku, prašnosti a vibrácií zlepší aj životné podmienky miestnych obyvateľov. Motoristom prinesie skrátenie času jazdy a úsporu pohonných látok.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo