2020-02-01 02:00:00
Nafúkal - Bánovce nad
Nafúkal - Bánovce nad Bebravou
Zdroj: KR PZ Trenčín

Pije mladý, pije starý – a potom si sadnú za volant

1. februára – V prvom prípade to bol vodič, ktorý sa vybral z krčmy autom – pod parou.

      Policajti odhalili dvoch vodičov, ktorí jazdili v Bánovciach nad Bebravou a Pravenci (okres Prievidza) pod vplyvom alkoholu. Ako informovala trenčianska krajská polícia na svojej stránke na sociálnej sieti, dvojica už čelí obvineniu z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky.

      Prvého z vodičov zastavili bánovskí policajti po tom, ako na vozidle Škoda Felicia spáchal dopravný priestupok. „Na výzvu policajta 30-ročný vodič dobrovoľne vykonal dychovú skúšku s výsledkom merania 0,54 mg/l, čo predstavuje 1,13 promile alkoholu. Opakovaná dychová skúška po 20 minútach ukázala ešte vyššiu hodnotu. Vodič nafúkal 0,57 mg/l, čo predstavuje 1,19 promile alkoholu,“ priblížili policajti s tým, že muž im uviedol, že si dal pivo a pár poldeci.

Zdroj: KR PZ Trenčín

      Zaujímavé je, že vodič to mal z pohostinstva domov necelý kilometer. Táto cesta ho vyšla „draho“. Noc strávil v policajnej cele a po vytriezvení ho neminulo obvinenie z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky

      Ďalšieho vodiča pod vplyvom alkoholu zastavili policajti z Nitrianskeho Pravna na ceste I/64. „63-ročný vodič na vozidle Renault Megane sa v Pravenci pri cestnej kontrole podrobil dychovej skúške s výsledkom 0,57 mg/l, čo predstavuje 1,19 promile alkoholu,“ uviedli policajti.

      Obaja vodiči strávili noc v policajnej cele a po vytriezvení ich obvinili, dodala polícia.

Aké sankcie hrozia vodičom, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu

Polícia informuje: V zmysle v súčasnosti platnej právnej úpravy vodič motorového vozidla, u ktorého bolo zistené požitie alkoholu vo výške jedného promile a viac sa dopúšťa trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Za takýto trestný čin hrozí vodičovi trest odňatia slobody až na dobu jedného roka. Rovnako je tomu aj v prípade, ak sa vodič motorového vozidla odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie alkoholu alebo inej návykovej látky.
V prípade, ak pri dychovej skúške bude vodičovi nameraná hodnota do 1 promile, dopustil sa závažného priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, za ktorý hrozí pokuta do 1000 € a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá až na dobu piatich rokov.

Nakoľko denne zisťujeme vodičov, čo jazdou pod vplyvom alkoholu ohrozujú nielen seba, ale najmä ostatných účastníkov cestnej premávky, budeme v kontrolách na zisťovanie alkoholu za volantom pokračovať aj naďalej.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: KR PZ Banská Bystrica

Komentáre k článku


Stream naživo