2019-12-10 01:10:00
R2 Zvolen - Pstruša
R2 Zvolen - Pstruša
Zdroj: TASR

Obchvat Zvolena má podľa novej štúdie NDS viesť južnejšie ako pôvodný

Obchvat Zvolena by sa mal podľa najnovšej štúdie NDS viesť severným smerom, no južnejšie ako predtým.

Obchvat Zvolena, ktorý by mal spojiť už vybudovanú rýchlostnú komunikáciu R1, čiastočne sprevádzkovanú R2 a pripravovanú R3, by sa mal podľa najnovšej štúdie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) viesť severným smerom (variant Č3). V porovnaní s predchádzajúcim návrhom (C3), ktorý tiež počítal so severným obchvatom, sa však má viesť južnejšie od pôvodne navrhovanej trasy. Vyplýva to so zámeru, ktorý NDS predložila Ministerstvu životného prostredia SR v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).

"Hlavným dôvodom zmeny smerového vedenia rýchlostnej cesty v danom úseku bolo uvoľnenie územia pre rozvoj mesta Sliač južným smerom," píše sa v zámere.

Celková dĺžka obchvatu má mať takmer 12,6 kilometra, tri mimoúrovňové križovatky, 17 mostov a jeden 340-metrový tunel. Začiatok výstavby sa plánuje v roku 2024 a ukončenie v roku 2027.
Aj keď sa prvé plány a štúdie na stavbu obchvatu Zvolena v niekoľkých variantoch objavili už v rokoch 2006, resp. 2007, proces dodnes stojí z dôvodu sporu o trasovanie obchvatu. V katastri Sliača ho nechceli, pretože sa obávali narušenia podzemných minerálnych vôd, a Zvolenčania zase odmietajú trasu, ktorá má viesť krížom cez mesto.

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo