2016-08-02 04:00:00

VIDEO: Keď sa nakladá tank, lietajú triesky, vlastne tanky...

Máte pocit, že prevrátiť tank je vlastne nemožné? Na prvý pohľad to tak aj vyzerá.

Mohlo by sa teda naozaj zdať, že napríklad naložiť tank na podvalník nie je nič zložité. Stačí zvoliť správny smer, správnu rýchlosť a udržať ich. No a to môže byť problém. Stačí drobnosť a z neškodného manévru sa vykľuje poriadny masaker! Tank, ktorý je vlastne skonštruovaný ako všadechod, by si mal poradiť. Ale keď je niečoho veľa, tak je toho už príliš!

Teda budeme presnejší – rozchod pásov tanku T-64 BV je väčší, ako šírka podvalníka, na ktorý sa mal vyškriabať. Takže na chybu vlastne nebol žiadny priestor a celé nakladania muselo prebehnúť úplne presne. Lenže vodič tanku nemal svoj deň a 40 tonový kolos nenakladal s chirurgickou presnosťou, ako bolo potrebné. Stačila drobnosť, keď sa pásy na jednej strane troch prešmykli a tank už nebol presne v ose. Vodič pridal a...

... nepomohla mu ani dodatočná bezpečnostná ochrana v podobe prídavného reaktívneho panciera. Pásové vozidlo sa „pošmyklo“ a prevrátilo sa. Skončilo na chrbte ako korytnačka. Aj tá je v takom momente bezmocná. Nič mu nebolo platné, že päťvalcový motor tanku má 520 kW (707 k). Už len bezmocne „hrabal“ pásmi vo vzduchu.

Nevieme, čo sa stalo vodičovi tanku, len dúfame, že zo svojho miesta nevypadol – je to ten tmavý otvor tesne pred vežou tanku. Keďže sa tank prevracal relatívne pomaly a jeho otočenie stlmila veža aj s hlavňou, veríme, že to prežil bez problémov. Jeho navigátor zoskočil s podvalníka, keď zbadal, že je zle.

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com

Komentáre k článku


Stream naživo