2015-04-05 04:00:00
Fiat S 76 znova
Fiat S 76 znova vstal z mŕtvych
Zdroj: www.oldclassiccar.co.uk

Beštia z Turína s 28,5litrovým motorom znova jazdí a pľuje oheň

Desať rokov renovačných prác nakoniec prinieslo svoj očakávaný výsledok.

Kedysi najrýchlejšie auto planéty, Fiat S76 so štvorvalcovým motorom s objemom 28,5 litra, konečne jazdí. Po naštartovaní motora s obrovským objemom, ktorý sa podarilo rozpohybovať koncom minulého roka, je už funkčné aj celé pretekárske auto. Pôvodný pokus o naštartovanie prebehol na Festivale rýchlosti v roku 2014, no z dôvodu mechanického problému sa vtedy motor nahodiť nepodarilo. Teraz už buráca a „pľuje“ oheň, pričom za sebou zanecháva dymovú stopu, ako zaoceánsky parník...

Motor je na svoju dobu, keďže vznikol pred prvou svetovou vojnou, naozaj veľmi moderný. Je štvortaktný, s vačkovým hriadeľom v hlave valcov (rozvod OHC) a s dvoma sviečkami na valec. 10 rokov trvajúca renovácia znamenala, že z iba dvoch kusov S76 na svete, ktoré sa vyrobili, vzniklo jediné funkčné auto.

Prečo sme spomínali Festival rýchlosti v Goodwoode? Ten tohtoročný júnový sa pomaly blíži a bude mať jedného veľmi neobvyklého účastníka – práve Fiat S76, nazvaný Turínska beštia. Toto auto vzniklo v roku 1911 a jeho jediným účelom bolo vziať rekord a titul vtedy najrýchlejšieho auta nemeckému vozidlu Blitzen-Benz. Podarilo sa to vďaka 28,5 litrovému štvorvalcu, ktorý na zadné kolesá posiela asi 300 koní (220 kW) reťazovým pohonom.

Zdroj: www.oldclassiccar.co.uk
Zdroj: www.oldclassiccar.co.uk

 

Na videu už vidno, že sa Beštia už rozbehla, hoci nie celkom bez pomoci a vydala sa priamo na trať goodwoodských pretekov do vrchu. Majiteľ auta, Duncan Pittaway ho pritom vôbec nešetrí a nemá tak žiadnu úctu „k šedinám“ viac ako 100 ročného auta. O jeho technických údajoch a podrobnosti sa dozviete viac v pôvodnom článku.

Jozef Vydra
ZDROJ: oldclassiccar.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo