2013-01-29 11:28:36
Prvý monopost sezóny 2013
O prvý "slávnostný výkop" v tejto sezóne sa postaral tím Lotus vo svojom sídle v Enstone.
Zdroj: lotus f1 team

Prvý monopost sezóny 2013 odhalený

Ako prvý odštartoval sériu predstavení nových áut aktuálneho ročníka svetového šampionátu formule jeden tím Lotus. V Enstone odhalil auto označené E21.

V pondelok večer sme mohli spoznať v priamom prenose prvý monopost určený pre rok 2013. Napriek očakávaniam má na nose schodík, hoci stajne mohli nasadiť krycí panel, ktorý by ho schoval. Veľmi zaujímavo argumentoval technický riaditeľ Lotusu James Allison. Povedal, že aj tých pár gramov navyše by ovplyvnilo vlastnosti vozidla a nasadili by ho len v tom prípade, ak vďaka nemu nájdu výkonnostnú výhodu.

Evolúcia v praxi

Monopost sa veľmi výrazne podobá na minuloročný. Zmenená je však zadná časť a výfuky, ktoré pripomínajú minuloročný Red Bull. Je však vysoko pravdepodobné, že týmto odhalením sme sa dozvedeli len základné tvary a filozofiu monopostu. Keďže je Lotus prvý, nechcel nič nechať na náhodu a prezradiť konkurentom niečo podstatné. Aj tak sa takmer všetky monoposty výrazne zmenia od prvého predstavenia po prvé testy a ešte po prvý štart. Takže na podrobnosti a detaily musíme v tejto chvíli zabudnúť, alebo si počkať až po prvý štart Veľkej ceny Austrálie v marci. Cieľom Lotusu je zlepšenie oproti minulému ročníku, to znamená, že sa chce dostať zo štvrtého miesta medzi konštruktérmi ešte vyššie.

Zdroj: lotus f1 team
Zdroj: lotus f1 team

Lotus plánuje pokračovať s pasívnym DRS. Tento systém testoval od minuloročnej Veľkej ceny Nemecka. "Je to oblasť, na ktorej naďalej pracujeme. Pasívne prepínanie zariadenia znamená, že posledné pravidlá to nezakazujú. Nie je to nič zázračné pri premene nášho auta, ale je to niečo, čo sa ako súčasť celkového dizajnu dokáže postarať o zvýšenie výkonu, " povedal Allison a dodal: "investovali sme veľa úsilia do prípravy a výroby. Bude to vzrušujúce auto. Pravidlá sú veľmi podobné minuloročným, preto môžete očakávať veľmi veľa podobných riešení. Dôležité je to, čo je skryté v detailoch a pridáva pomerne veľa výkonu." Oficiálnymi jazdcami stajne budú aj v tomto roku Kimi Räikkönen a Romain Grosjean. K dvojici testovacích pilotov - Jérôme D´Ambrosiovi a Nicolasovi Prostovi pribudol aj šampión GP2 Davide Valsecchi.

Ďalšie predstavenia

Okrem tímu Marussia už všetky stajne ohlásili termíny, kedy predstavia verejnosti svoje autá. Po Lotuse to v tomto týždni ešte bude päť áut. Ukážu ich postupne McLaren, Ferrari, Force India, Sauber a Red Bull. Na budúci týždeň ich doplnia Mercedes, Toro Rosso a Caterham. Williams sa rozhodol, že počká až na začiatok druhých testov. Keď sa na budúci týždeň v utorok 5.2. skončí prezentácia monopostu Caterham, otvorí sa boxová ulička v Jereze a monoposty vyrazia na prvé tohtoročné predsezónne testy. Po štyroch dňoch čaká na tímy jedenásťdňová prestávka. Potom sa začne druhé kolo testov v Barcelone od 19. – 22. Februára. Tretie testy, tiež na okruhu v Barcelone sa začnú 28.2 a skončia sa 3.32013. O dva týždeň na to čaká už kolotoč formule jeden štart prvej tohtoročnej Veľkej ceny Austrálie v Melbourne.

A ešte pár záberov priamo z diele Lotus F1 Team-u, ktoré ukazujú podrobnosti nového monopostu:

Pre prehľadnosť ešte prezentácie nových vozidiel

Lotus                28.1.

McLaren            31.1.

Ferrari              1.2.

Force India         1.2.

Sauber               2.2.

Red Bull              3.2.

Mercedes            4.2.

Toro Rosso          4.2.

Caterham            5.2.

Williams              19.2.

Marussia               ?

Jozef Vydra
ZDROJ: lotus f1 team

Komentáre k článku


Stream naživo