2014-04-30 09:21:59
Sébastien Loeb príde súťažiť
Sébastien Loeb príde súťažiť na Slovakia Ring
Zdroj: Trenkler/@tWorld

Chcete stretnúť legendu? Veľký Sébastien Loeb bude u nás!

Ak ste sa nikdy osobne nestretli s Michaelom Schumacherom, máte teraz jedinečnú šancu stretnúť sa s ďalšou legendou jeho rangu.

A práve pre náročnosť odvetvia, z ktorého vyšiel ako deväťnásobný majster sveta, je pre mnohých najväčšou legendou v histórii automobilového športu: na Slovensko prichádza velikán motoristického športu a fenomenálny jazdec Sébastien Loeb!

Motoršport nie je len formula jeden, veď obrovskej diváckej popularite sa tešia aj Majstrovstvá sveta v rely (WRC), alebo Majstrovstvá sveta cestovných automobilov (WTCC). Tie druhé za minulý rok videlo bezmála 500 miliónov divákov na celom svete. Práve skutočné kapotované vozidlá, podobné tým našim osobným, sú ozajstným lákadlom, lebo takýmto autám rozumie väčšina z nás. Vozidlá WTCC však prešli oproti minulým rokom veľkou zmenou. Sú výkonnejšie a ich výzor vďaka aerodynamickým úpravám pôsobí o dosť agresívnejšie.

Francúzsky „národný hrdina“ a najúspešnejší pretekár rely v histórii ľudstva – Sébastien Loeb, presedlal tento rok na cestovné automobily WTCC. Práve 10. a 11. mája sa predstaví so svojím novým tímom Citroën Total WTCC u nás, ako jeden z trojice špičkových pretekárov tejto továrne (spolu s Yvanom Mullerom a José-María Lopézom).

Zdroj: Trenkler/@tWorld

Sébastien Loeb sa narodil 26. februára 1974 v Haguenau vo Francúzsku. Tento rok teda oslávil okrúhle 40. narodeniny. V rokoch 2004 do 2012 získal rodák z Alsaska neuveriteľných, rekordných 9 titulov majstra sveta v disciplíne, ktorú mnohí považujú za najťažšiu v celom automobilovom športe – v rely. Je tiež držiteľom všetkých rekordov v histórii tohto športu – 78 víťazstiev, 1619 bodov a 900 víťazstiev v rýchlostných skúškach!

Jeho kariéra úspešného jazdca sa však začala skôr. Už v roku 2001 vyhral na Xsare Kit-Car Majstrovstvá Francúzska v rely a s vozidlom Saxo Super 1600 sa stal historicky prvým Majstrom sveta Juniorskej WRC. To ho posunulo s Citroënom Xsara WRC priamo na Rallye San Remo, kde pri svojom debute v kráľovskej triede skončil na neuveriteľnom druhom mieste! Od roku 2004 nasledovalo 9 neohrozených titulov majstra sveta za sebou. Minulý rok Loeb obmedzil svoj WRC program len na 4 obľúbené rely. Absolvoval však zároveň seriál FIA GT Series so silnými vozidlami McLaren MP4-12C GT3, pričom sa v rámci šampionátu predstavil aj u nás.

Zdroj: Trenkler/@tWorld
Zdroj: Trenkler/@tWorld

Univerzálny pretekár Loeb má vo svojom životopise aj druhé miesto z 24 h Le Mans (2006), testy na Formule 1 (a na poslednú chvíľu zrušený štart na Veľkej cene Abu Zabí 2009), tri víťazstvá na Race of Champions a v minulom roku zaznamenal aj ťažko prekonateľný, rekordný čas na slávnych pretekoch do vrchu na americkom Pikes Peak. Okrem toho bol dvakrát francúzskym Športovcom roka (2007, 2009) a od roku 2009 je tiež rytierom francúzskej Čestnej légie „Légion d'honneur“.

jv

Komentáre k článku


Stream naživo