2019-07-31 12:25:00
Chorvátsko - polícia
Chorvátsko - polícia
Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)

Chystáte sa do Chorvátska autom? Dobre si to rozmyslite!

Od stredy bude platiť v Chorvátsku prísny cestný zákon - vysoké pokuty, aj väzenie!

      Chorvátsko je jednou z veľmi častých miest na dovolenkovanie pre Slovákov. Otázkou je, ako dlho to tak zostane. Chorvátsko totiž dáva turistom tento rok naozaj poriadne zabrať. Nejde len o masívny výskyt komárov, ktorý pred časom traumatizoval návštevníkov Chorvátska. Podobne ako žralok, ktorý sa objavil v pobrežných vodách pri Makarskej. Pozor si musíte dať po novom na mnoho ďalších vecí. V poslednom čase sa v tejto prímorskej krajine sprísňuje všeličo.

      Napríklad mladá Chorvátka doplatila počas prechádzky po Záhrebe na svoje oblečenie. Na niektorých miestach v pamiatkových zónach môže polícia pokutovať turistov za prechádzanie sa v plavkách. Ale tiež aj za to, že ste príliš odhalený. Mladé dievča malo na sebe biele tričko, ktoré dostala ako darček. Bola na ňom kresba marihuanového listu. Mladá Chorvátka musela zaplatiť pokutu v prepočte približne 665 eur. Polícia totiž vyhodnotila kresbu na tričku ako propagáciu drog. Aby toho nebolo málo, má odteraz aj záznam v trestnom registri.

      Je toho však oveľa viac, čo si Chorváti prichystali (nielen) na turistov. Od zajtra, teda od 1. augusta sa musíte v Chorvátsku pripraviť na prísnejšie sankcie za dopravné priestupky. Začne totiž platiť nový cestný zákon, podľa ktorého sa zvýšia pokuty až do výšky takmer 2800 eur. Ani to nie je všetko – ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, vodičom môže hroziť aj 60-dňové väzenie, či zákaz šoférovania.

Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)

      Zvýšené sankcie sa týkajú predovšetkým najzávažnejších priestupkov. „Medzi nimi je napríklad prekročenie rýchlosti v obci o viac ako 50 kilometrov za hodinu, vedenie vozidla v protismere, alebo v nedovolenom smere jazdy na diaľnici, rýchlostnej ceste, alebo ceste pre motorové vozidlá. Taktiež jazda na červenú, jazda na červenú bez zníženia rýchlosti, odmietnutie podrobeniu sa skúške na prítomnosť alkoholu alebo omamných látok,“ spresnila Baloghová.

      Nové sankcie sa týkajú tiež prípadov, keď vodič jazdí bez vodičského oprávnenia alebo v čase zadržania vodičského preukazu. Za tieto priestupky hrozia podľa polície vodičom pokuty vo výške od 10 000 do 20 000 chorvátskych kún (1360 eur až 2720 eur), či dokonca 60 dní väzenia. „Za druhý takýto priestupok môže byť uložený zákaz činnosti vedenia motorového vozidla najmenej na šesť mesiacov a najmenej 12 mesiacov zákazu vedenia pri spáchaní tretieho takéhoto priestupku,“ doplnila hovorkyňa.

Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)
Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)

      Polícia môže tiež zadržať vozidlo, ak je vodič odsúdený za dva takéto priestupky do troch rokov od právoplatnosti tohto zákona. „Dočasné zadržanie vozidla môže trvať do rozhodnutia súdu, čo je podľa zákona najviac na 15 dní,“ dodala Baloghová.

      Zvýšenie sankcií v Chorvátsku sa podľa Baloghovej týka aj ďalších priestupkov. Ide napríklad o prekročenie rýchlosti mimo obce, sústavnú jazdu v ľavom pruhu na diaľnici, ako aj jazdu pod vplyvom alkoholu. Za viac ako 0,5 promile hrozí pokuta od 3000 do 5000 chorvátskych kún (407 – 680 €), od 1 do 1,5 promile je už pokuta vo výške do 15 000 kún (2032 €).

AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Prezídium PZ SR

Komentáre k článku


Stream naživo