2013-10-21 15:04:00
Kuna pod kapotou auta
Kuna pod kapotou auta je vždy nezvaný hosť.
Zdroj: ifauna.cz

Dostali sa aj vám pod kapotu kuny? Vydra vám poradí ako na ne!

Sú „prítulné“ ako mačky, hoci sa s nimi neznášajú. Šelmičky, ktorým zachutila najmä izolácia káblov.

Prídete ráno k autu, chcete naštartovať a ani ťuk. Na vine nemusí byť „vymlátená“ baterka, ale kuny. Potvory, v určitých lokalitách, kde to nemajú z lesov ďaleko k civilizácii, sa práve v týchto jesenných a nastávajúcich zimných dňoch sťahujú pod kapoty áut.

Keď sa ochladí, vnikajú kuny do motorového priestoru. Chcú sa ohriať, ale majú aj iné „poslanie“. Keď už sú tam, nemajúc čo iné na práci, hodujú, vlastne hlodajú. Chutí im izolácia pod kapotou a najmä káble.

Kuna je predátor, ktorý sa zameriava na rovnakú korisť ako mačka. Je veľmi mrštná a trúfne si aj na krysy a potkany. Živí sa hlavne hlodavcami, vtákmi, vajíčkami. Preto pre ne predstavuje mačka vážneho konkurenta, ktorého sa snaží vyhnať zo svojho revíru. Vypudiť kunu z jej teritória je však veľmi ťažké. Je to mimoriadne bystré a inteligentné zvieratko.

Malé šelmy sa dokonale prispôsobili ľudskému prostrediu a pochutnávajú si na gumových častiach a izolácii dielcov a súčiastok motorových vozidiel. Ktovie prečo, ale kunám najviac chutia káble zapaľovania, alebo elektroinštalácie, no tiež hadice chladiaceho a brzdového systému. Zabrániť kunám vo vyvádzaní pod kapotou nie je jednoduché. Bez problémov sa dostanú aj do zatvorenej garáže, veď na prešmyknutie im stačí otvor s priemerom šesť centimetrov...

Zdroj: animalpictures.com
Zdroj: skodahomeforum.cz

Skúsime poradiť, ako kuny odradiť

Keďže kuny nemožno otráviť, ani chytať do pascí, pretože je to trestné, dajú sa od svojej záľuby iba odradiť. Záleží však, či parkujete v garáži, alebo pod šírym nebom.

Kuny sa v prvom rade boja ľudí. Aj preto ich vraj veľmi spoľahlivo odpudzujú ľudské vlasy. Existujú tiež špeciálne spreje proti kunám, tie stoja okolo 10 – 12 eur. V predajniach autopríslušenstva a obchodoch s elektronikou však nájdete špeciálne elektrické plašiče. Ultrazvukové odpudzovače stoja od približne 20 do 60 eur.

Pár „zaručených“ receptov

Medzi majiteľmi áut, ktorí bojujú s týmito dravcami, koluje množstvo rôznych receptov. Ich účinnosť je niekedy sporná, ale inokedy zaberajú obdivuhodne  dobre, napriek tomu, že sú celkom bláznivé. Napríklad pár ľudí radí položiť pod motorový priestor zaparkovaného auta pás hustého pletiva. Je to nepríjemné pre nožičky šelmičky, takže do auta nelezú. Toto funguje aj proti potkanom, takže ochrana (?) je vlastne dvojnásobná...

Zdroj: audi-club.cz
Zdroj: autokalser.cz

 

Ďalšie zaručené fígle sú: silné parfumy, čpavok, chlórové prostriedky (Savo) a mnohé ďalšie, ktoré kune zapáchajú. Veterinári radia nechať „označkovať“ psom priestor nielen okolo auta, ale napríklad aj v okolí budov. Kuny tiež vyplaší svetelný odpudzovač v podobe silného (halogénového) svetla s priestorovým snímačom pohybu.

Ak však parkujete auto pred domom „nadivoko“, teda len pod holým nebom, je omnoho ťažšie zabrániť kune v prístupe k autu. Tradujú sa rôzne „babské recepty“, ktoré však vraj zaručene zaberajú. Odporúčame: v prvom rade zaveste do priestoru motora v pančucháčoch, alebo v ponožke chuchvalec vyčesanej mačacej srsti, alebo pokvapkajte, či nastriekajte zvukovú izolačnú hmotu citrusovým olejom do aromatických lámp. Alebo skúste káble ponatierať voňavým tekutým mydlom...

Ak máte ďalšie zaručené, alebo vyskúšané a fungujúce recepty, ako odplašiť kuny, dajte o nich vedieť v diskusii!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo