2013-06-06 11:00:00
Záplavy a auto
Záplavy a auto - to sú dve veci, ktoré spolu veľmi nefungujú.
Zdroj: ČTK

Desať dobrých rád, ako sa postarať o auto pri povodniach

Čo urobiť, ako sa zabezpečiť, aby vám voda nezobrala auto, alebo ho aspoň nezatopila?

V týchto dňoch všetci napäto sledujú správy o počasí a predpovede hydrológov a vodohospodárov o tom, kam až sa vyšplhá prívalová voda. Ešte nemáme vyhraté. Spúšť v podobe záplav sa môže prihnať kedykoľvek. Najvyššiu vodu čakáme na Dunaji dnes.

Je logické, že keď je vaše parkovacie miesto pod úrovňou očakávanej hladiny, preparkujte auto do bezpečia. Tým sa to však nekončí a máme pre vás súbor tipov a rád, ako hrať so živlom, akým je voda, rovnocennú partiu. Lebo ak niečo zanedbáte, zistíte, že vyhrať sa nedá. Väčšinou.

Zavezte auto do bezpečia

Hlavne ak bývate neďaleko vodných tokov, alebo tam, kam sa voda môže dostať (a ona si cestu určite nájde!), prípadne máte auto v podzemných garážach na ohrozených miestach. Veď auto je majetok nemalej hodnoty. Investovali ste do neho dosť peňazí. Je preto pochopiteľné, keďže ide o majetok hnuteľný, že ho presťahujete do bezpečia. Najlepšie niekam na vyššie položené miesto. Podľa možnosti ale také, z ktorého existuje možnosť neskôr odísť, buď ešte vyššie, alebo niekam ďaleko. Ak už podľa správ viete, že vás povodne zasiahnu, urobte tak čo najskôr, ešte kým sú miestne komunikácie prejazdné. Keď ich uzavrú, alebo budú pod vodou, potom sa už dostanete ťažko niekam preč a auto vám bude nanič. Nespoliehajte sa na poslednú chvíľu a zachráňte ho, kým sa dá.

Dobrá rada: Ak máte v garáži motocykel, alebo cennejšie, napríklad športové auto, či veterána, ktoré nechcete nechávať stáť niekde v bezpečí od vody, no inak napospas, zvážte prenajať si vhodný súkromný priestor. Riešením sú dobrí známi, alebo uzavreté parkovacie miesto (na vyššom poschodí) v parkovacom dome. V prípade motocykla možno aj osobný sklad, v ktorom ho zväčša možno uschovať.

Neparkujte na nevhodných miestach

Preparkujte aj také auto, ktorému bezprostredne nehrozí zasiahnutie povodňami, ale mohlo by byť zasiahnuté a poškodené padajúcimi vetvami, alebo stromami. Samozrejmé je zaparkovať auto tak, aby neprekážalo prejazdu hasičom, polícii, záchranárom, či iným podobným zložkám. Ak si nie ste istí, či takáto situácia nenastane, nechajte za oknom telefónny kontakt, čím uľahčíte prácu spomínaným zasahujúcim.

Zdroj: ČTK

Naplánujte si cestu a zásobte sa

Ak sa musíte vydať na cestu, naplánujte si ju vopred. Sledujte spravodajstvo a dopravnú situáciu. Cesty, alebo mosty, ktoré boli otvorené pred hodinou, sa môžu stať neprejazdnými v priebehu chvíľky. Ľahko by sa mohlo stať, že by ste neprišli do cieľa, alebo by ste mohli uviaznuť na dlhší čas.

Ak sa stane, že prídete k uzavretej ceste, o ktorej ste predpokladali, že ešte funguje, rátajte s „bivakom“. Teda asi sa vám nepodarí obrátiť sa – napríklad na úzkej ceste, ktorá je ešte nad vodou a okolie je už zaplavené a za vami je dlhá kolóna. Preto sa radšej dobre zásobte vopred tak, ako by ste vyrazili na cestu v zime. Takže odporúčame teplé a nepremokavé oblečenie, deka na zahriatie, niečo na jedlo a teplý čaj v termoske, náhradné palivo a možno niečo pre zábavu. Skôr však dobre nabitý mobilný telefón a baterku – to všetko sa môže niele hodiť, ale môže to byť aj životne dôležité.

Jazdite opatrne

Ak už vyjdete na cesty, buďte opatrnejší, ako zvyčajne. Podmočená pôda totiž môže spôsobiť utrhnutie krajnice, za zákrutou na vás môže číhať spadnutý strom, niekde, kde cesta klesá, môže byť zrazu nečakane voda. Dajte si pozor pred podozrivo veľkými mlákami. Dokonca aj tam, kde to poznáte, môže byť pod vodou vymletý obrovská diera. Tam, kde už voda opadla, to zväčša býva  bahno naplavené z polí – a tadiaľ asi neprejdete, ani keď máte SUV. Aj plnohodnotný off-road bude mať s bahnom a blatom veľké problémy.

Nebráňte prejazdu

Keď sa dostanete do situácie, že je uzavretá časť cesty, alebo sa odstraňuje nehoda, spadnutý strom, či sa rieši iná prekážka, nevytvárajte ďalšiu svojim autom. Odstavte ho tak, aby ste ho podľa možnosti mohli posunúť. Radšej zostaňte blízko auta, aby ste nezdržiavali, ak bude potrebné premiestnenie, lebo nikdy neviete, ktorá zo zasahujúcich jednotiek bude potrebovať prejsť možno práve tade, kde stojíte.

Nevchádzajte do vody

V zaplavených miestach, ani keď ich poznáte dôverne, nevchádzajte do vody s argumentom, že „je to len kúsok“. Nielen že osobné autá majú mizernú brodivosť, kde hrozí nasatie vody do motora, čo znamená jeho nevratné a definitívne poškodenie. Prúd vody môže byť oveľa silnejší, ako sa na prvý pohľad zdá a ak nemáte obojživelné auto, mohla by vám ho voda odniesť. Plávajúce auto je neovládateľné a rado sa zahrá „na ponorku“.

Máte pocit, že naše rady sú len mediálnym strašením a snahou a zvyšovaním návštevnosti? Nie. Myslíme to vážne - dajte si poradiť a nemávajte nad dobre mienenými radami rukou. Presvedčte sa, ako sa z pokojného malého potôčika môže v priebehu pár minút stať divoká riava a zo zaparkovaných áut plávajúce objekty – vlastne lodičky... Všimnite si, že aj majiteľ veľkého, ťažkého off-roadu radšej "zdrhol" s autom do bezpečia, lebo veľká voda je živel, s ktorým sa neradno zahrávať

 

Pomaly ďalej zájdeš

No a ešte jedna rada – keď už musíte a jazdíte po cestách, ktoré sú zaplavené, pamätajte, že pri väčšine osobných áut platí: voda by nemala siahať vyššie, ako po prahy. Jazdite opatrne a a hlavne pomaly. Vlna, ktorú rýchlou jazdou vyrobíte, sa môže preliať cez kapotu a otvory na chladenie až do priestoru motora, ten nasaje vodu, ktorá je nestlačiteľná – a ste nahratí.

Pripravte auto na najhoršie

Ak už dôjde na najhoršie a vy nemáte ako auto odpratať, zabezpečte ho aspoň tak, že odpojíte a odnesiete na bezpečné miesto batériu a podľa možnosti vypustíte z neho kvapaliny, aby ste predišli znečisteniu vody. Môže sa to zdať, ako zlá rada, ale pri povodniach príroda dosť utrpí, tak to netreba zhoršovať.

Vyprázdnite garáž

Rovnaké pravidlo platí aj pre nebezpečné látky, ako sú palivá, mazivá, alebo aj pneumatiky, ktoré máte uskladnené v garáži. Ak sa totiž po vytopení garáže "dajú na cestu", že ich voda odplaví, môžu znečistiť životné prostredie, pneumatiky zablokovať prietok vody na dôležitých miestach.

Keď voda opadne, neštartujte!

Všetko sa raz skončí, aj veľká voda. Ak sa napriek všetkému nepodarilo auto zachrániť vopred, alebo vás voda prekvapila tak rýchlo, že ste nestihli zareagovať a záplavy sa prehnali cez vaše auto, neštartujte ho. Väčšina servisov vás síce odporučí, podľa výšky zaplavenia auta, skôr na šrotovisko, ako by ho chcela dať do poriadku, nájdite si servis, kde sa vášmu autu budú venovať. Určite sa ho však nepokúšajte naštartovať. Dopravte ho na korbe odťahovacieho auta, či na prívese a dajte ho profesionálne vyčistiť, vysušiť a spojazdniť. Už to nikdy nebude, ako bolo, ale môže sa to podariť.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo