2016-03-17 09:15:00
Lasersystem CL 1000
Lasersystem CL 1000

Laserový odhrdzovač v štýle meča Star Wars

Opravujete často hrdzavé časti áut? Táto vychytávka by sa vám zišla!

Kanadská firma Adapt Laser Systems nie je jediná, ktorá prišla na to, že sa výkonný laserový lúč dá použiť na odstránenie hrdzavého povrchu. Ale aj vďaka nej môže byť silno zhrdzavený povrch znovu ako nový za pár minút. Povrch je po očistení pripravený už rovno na zváranie. A to je parádna správa!

Už pred časom prenikli správy, že silný laser dokáže odstrániť z povrchu kovu nielen farbu a tuky, či olej, ale aj hrdzu. Vynález má na svedomí firma Alliance Painting And Laser Ablation z Vancouveru. Celé zariadenie Lasersystem CL 1000 zasa skonštruovala už dnes spomínaná spoločnosť Adapt Laser Systems, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou laserových čističov.

Video, ktoré si môžete pozrieť, dáva príležitosť pokochať sa dokonalosťou, s akou tento prístroj odstráni hrdzu na kovovom dielci. Práca je s prístrojom rýchla a presná. Je zaujímavé, že okrem tejto „ťažkej kavalérie“ vyrába firma tiež laserové čističe fasády domov a ďalšie veci na tento spôsob, ktoré potrebujete vyčistiť.

Kto to zažil, alebo tak dokonca robí denne vie, že odstraňovanie hrdze z povrchu kovu nie je príjemná činnosť. Väčšinou to trvá dlho a býva to aj fyzicky dosť náročné. Hlavne vtedy, ak máte na to iba klasickú, ručnú oceľovú kefu. Elektrolýza je tiež možnosť, ale trvá to ešte dlhšie. Ďalším variantom je laser, teda správne smerované a dostatočne silné svetlo. Vie odstrániť dosť hrubú vrstvu hrdze. Dokonca tak, že sa daný kov môže natierať farbou alebo dokonca rovno zvárať.

Lasersystem CL 1000 je podľa webu výrobcu najsilnejší ručný laserový čistič na trhu a jeho laser má výkon 1000. Laserový lúč je triedy 4, teda tej najvyššej a potenciálne najnebezpečnejšie, a môže trvalo poškodiť kožu alebo zrak. Väčšiu časť prístroja, ktorý váži asi pol tony, na videu nevidno. Je väčšia a na druhom konci optických káblov. Tie môžu byť dlhé až 45 m. Má však kolieska a tiež integrované ofukovanie. Aby ste si urobili predstavu o náročnosti na elektrinu, zariadenie je pripojené na trojfázový prúd bude stačiť uviesť potrebné pripojenie do siete - 3 x 400 V.

Viete ale, čo je na tom všetko najfasinujúcejšie? Zvuk, ktorý laserový odstraňovač hrdze vydáva. Fakt vám nepripomína Jediho a jeho boj so svetelným mečom?

Jozef Vydra
ZDROJ: Adapt Laser Systems

Komentáre k článku


Stream naživo