2019-09-26 08:40:00
Škoda Scala 1,5 TSI
Škoda Scala 1,5 TSI DSG
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Škoda Scala 1,5 TSI DSG – pre náročných fanúšikov značky

Škoda Scala je jedným z najpopulárnejších áut tohto leta. Nielen diskusiou, ale i predajmi.

Vidieť to napríklad na fakte, že testovaný model si tento rok už nekúpite. Jednoducho sa už všetky kúsky s najsilnejším motorom na rok 2019 vypredali. Škoda už viac nechce predávať autá, ktoré si zákazníci preberú o trištvrte roka. Preto môžete počkať, alebo vybrať jednu zo skladoviek. Aj tam sa ešte zopár štvorvalcových TSI nájde. Aspoň v čase písania testu to tak bolo. Ponuka verzií s trojvalcom, alebo s naftovým štvorvalcom je bohatá, konfigurátor pre ne funguje a vy sa tak môžete veselo vyblázniť. Ani čakačky by nemali byť výrazne dlhé.

Zdroj: Ján Hargaš

Tento ošiaľ je pochopiteľný. Auto vyzerá dobre, má kopu výbavy a sme na Slovensku. Slovensko patrí medzi najsilnejšie trhy značky. Darmo sa bude automobilka pchať na ďalekovýchodné trhy, tu je doma a je to naozaj vidieť. Aj keď v predajoch sme skutočne len drobný štátik v strede Európy, podiel na trhu je markantný. A to nielen pre záujem jednotlivcov, predaje tlačia najmä flotily. Netreba opakovať dvakrát, že Scala je pre flotily stvorená. Tak ako bol svojho času Rapid. Ibaže ten prišiel do krízových čias a založil svoj úspech na firemnom šetrení. Scala prichádza na vrchole ekonomiky a automobilka z nej chce vyťažiť maximum. Má lákavý dizajn, kvantum výbavy a cenník, ktorý by sa mohol ponúkať ako náhrada za nenávykové drogy – dostane vás vysoko, miestami sa vám aj hlava môže zatočiť, ale dokážete s tým prestať.

Zdroj: Ján Hargaš

Aspoň tak sa stalo pri testovanom aute, ktoré je doslova nabúšené výbavou. Pritom však môže ísť ešte vyššie a to nielen výbavou ale i cenou. Tá sa v prípade tohto automobilu zastavila na úrovni 24 500 eur. Pri vstupe na trh bola však oficiálna cenovka cez 27-tisíc. Potom sa ale prerátala vďaka paketom a klesla na dol.

Veľa? Málo? Čo je dnes vlastne veľa? Je 24-tisíc za auto z nižšej strednej triedy s automatom, s výkonom 150 koní, s jednoduchou zadnou nápravou a s takmer plnou výbavou veľa? Nebudem vás presviedčať o opaku, i keď zrovna dnes som šiel okolo predajne, kde sa tiež predával podobný model v rovnakej triede s rovnakým rokom výroby a stál 26-tisíc eur, a tiež mal vzadu torznú tyč. A tiež nebol úplne v topke. Konkurencia nespí a tlačí ceny do výšin. A ľudia to kupujú, tak prečo by ich do výšin netlačili?

Zdroj: Ján Hargaš

Pravdou ale zostáva, že vyše 24-tisíc za auto s predným náhonom, výkonom 150 koní, s automatom a s dobrou výbavou je už temer prémiová cena. Vo "fullke" by aj táto Scala išla ešte vyššie. Naftová verzia s automatom môže presiahnuť hranicu 28-tisíc. Konfigurátor pre 1,5 TSI DSG síce nefunguje, nepochybujte, že aj toto auto môže sumou presiahnuť 25 tisíc. 25-tisíc je už cena atakujúca porovnateľne výkonné BMW radu 1, či Mercedes Triedy A. Jednoducho ide o prémiové ceny a tak treba čakať aj prémiovú ponuku. To už ale Scale až tak dobre nejde. Kam tým mierim? 

Iba k odporúčaniu. Pri Scale sa treba držať pri zemi. Z môjho pohľadu je maximálna cena okolo 20 000 eur. Tam je prienik ceny a protihodnoty ešte stále dobrý.

Zdroj: Ján Hargaš

Zašiel som teda do konfigurátora. 1,5 TSI tam síce nie je, no 1,0 TSI s manuálom a s výkonom 85 kW je. Scalu aj s Full LED svetlami a hŕbou ďalšej výbavy som si vo výbave Ambition nakonfiguroval za 19-tisíc eur. Skladovky s rovnakým motorom a prevodovkou i výbavou sa predávajú okolo cca 15-16 tisíc. Job done. Môže byť. Dokonca aj s automatickou prevodovkou sa zmestíte do 20-tisíc. Len si netreba kupovať všetko, čo je v cenníku. Pravda, auto s týmto motorom bude na trhu jazdených áut zastúpené podstatne častejšie a navyše bude menej lákavé ako auto s motorom 1,5 TSI. Avšak 116 koní a 200 Nm je pre kompaktnú a ľahkú Scalu úplne v pohode. Záleží tak od vašich zámerov a cieľov. 

Zdroj: Ján Hargaš

Cenník hovorí jasnou rečou. 1,5 TSI s manuálnou prevodovkou kúpite za 17 990 eur. Aj tu je teda možné udržať cenu pod magickou hranicou dvadsať tisíc eur, respektíve ju len jemne prekročiť. Keď si totiž odmyslíte zbytočnosti ako Kessy, či panoramatické strešné okno, alebo športovo-emocionálny exteriérový balík, nebude to také drahé. Videl som už na cestách auto bez „pretiahnutého zadného skla“ a vyzerá ozaj dobre.

1,5 TSI s automatom začína na 19 990 vo výbave Ambition. Style je od 21 790 eur. Rovno vám napíšem, že ak chcete motor 1,5 TSI, berte ho s manuálom. Budete mať lepší zážitok, ušetríte na cene i na prípadnom servise a auto budete môcť stále predať za peknú cenu aj o pár rokov. Nie nadarmo robí SEAT pri malom SUV Arona motor 1,5 TSI len s manuálom. Hodí sa to k sebe viac a cena znie stále zaujímavo.

Zdroj: Ján Hargaš

Vrcholná motorizácia s automatickou prevodovkou

Škoda Scala 1,5 TSI s DSG je skutočným vrcholom ponuky kompaktného hatchbacku nižšej strednej triedy značky Škoda. Či to tak zostane aj v budúcnosti? Snáď nie. Práve Scala si verziu RS určite zaslúži.

Pohotovostná hmotnosť automobilu sa pohybuje od 1255 kg do 1414. Testovaný automobil bol dozaista takmer na vrchu. Môže za to samozrejme výbava. Pružnosť motorizácie je pekná. Zo 60 na 100 km/h zrýchlilo testované vozidlo v priemere za 5,61 sekundy. Ozaj pekné. Z 80 na 120 km/h zrýchli za 7,43 sekundy. To si zaslúži slovné ohodnotenie – solídne. Postačuje aj na agresívnejšie predbiehanie na dlhom prehľadnom voľnom úseku. Pohodlne s tým predbehnete medzimestských slimákov, či víkendových vodičov. Rozdiel vo výsledku medzi oboma testami pružnosti naznačuje, že autu vo vyšších rýchlostiach už začínajú chýbať kone. Stále je to ale pekná celková pružnosť. Zaujímavé v tomto ohľade môže byť pripomenúť pružné zrýchlenie Fabie kombi s motorom 1,0 TSI a s manuálnou prevodovkou – z 80 na 120 zrýchli za 7,18 sekundy. 

Zdroj: Ján Hargaš

Ak by ste si pri Scale DSG pred predbiehaním vhodne podradili ručne, pružnosť bude výrazne lepšia. Pretože reakcia na prudké stlačenie plynového pedálu je práve jeden z dôvodov, ktorý zhoršujú celkový čas auta. Bežne trvá podradenie automatickej prevodovky okolo cca 1 sekundy. Niekedy menej, niekedy viac. Tu to bolo zhruba 1,3 sekundy.

Zdroj: Ján Hargaš

Celkovo som mal z testu pocit, že si auto dobre chráni svoje spojky. To pomáha životnosti, uberá z pocitovej pružnosti. Cítiť to je najmä pri zošliapnutí plynu v nízkych rýchlostiach, či pri odpichu zo stoja. Tam je auto lenivšie, než jeho parametre naznačujú. Šetrenie spojok mi príde sympatické a zaváhania na „semaforoch“ by som autu ľahko odpustil. Z môjho pohľadu nejde len o spojky, ale aj o emisie. To je však iná debata.

Zdroj: Ján Hargaš

Spotrebiteľská rada teda znie: keď chcete 1,5 TSI s automatom, pri potrebe dynamiky raďte manuálne. Ak aj vy v tejto rade vidíte rozpor, vráťte sa prosím o pár odsekov vyššie. Zhruba tam, kde som odporúčal kúpu verzie s manuálnou prevodovkou. Pretože ak chcete pohodlné jazdenie s automatom, desatinky sekúnd pri zrýchlení sú to posledné čo vás zaujíma. Osobne by som pre automatickú prevodovku určite odporučil menší motor. Pohodlíčko zaručené, nízka spotreba pri pohodlíčku tiež a navyše potešíte manželku/peňaženku peknou cenou.

1,5 TSI DSG je dobrou voľbou pre tých, ktorým sa nechce radiť, no žiadajú vyšší výkon. V preklade: auto plánujú na častejšie dlhšie presuny a aj po diaľniciach. Nafta im však nevonia. Ide skrátka o priority a očakávania. Opäť.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerná spotreba bola počas testu 6,4 litra benzínu na 100 km. Ide o spotrebu v pomere 50% diaľničných presunov, 40% jázd po okreskách a 10% jázd po meste. Na diaľnici pri 140 km/h, miernom bočnom vetre a miernom profile diaľnice je spotreba cca 6,5 litra. Na okresných cestách viete jazdiť o liter úspornejšie, no iba s defenzívnejším jazdným prejavom. Jazda na dva valce je pri tomto motore pomerne častá. Práve táto fičúra nežne orezáva hrany spotrieb a pomáha napríklad pri jazde v meste.

Dvojspojková prevodovka nepatrí k najrýchlejším na trhu, radí hladko a nesnaží sa zbytočne podtáčať motor. Pri 140 km/h má motor necelých 3000 ot/min.

Zdroj: Ján Hargaš

Podvozok je na veľkých osemnásťpalcových diskoch už dosť tvrdý na naše cesty. Nízkoprofilové pneumatiky a veľké kolesá sú frajerské, ale zbytočne zvyšujú spotrebu a znižujú komfort jazdy. Odporúčam určite menší rozmer. Problémom podvozku Scaly však nie je ani tak tvrdosť, tá sa dostaví len s prehnane veľkými kolesami. Problémom je odhlučnenie. Väčšie diery viac počuť ako cítiť. Prepruženie tvrdšie udiera nielen do konštrukcie, ale tiež do chrbtíc a slúch pasažierov. Horšie sú na tom tí usadení vzadu. Aj pre jednoduché zavesenie kolies. Typickým príkladom sú spomaľovače. Predná náprava prejde ľahko, zadok si skočí. Priečne nerovnosti v zákrutách zadok rozhodia. Jednoducho to na zlých cestách netreba preháňať.

Zdroj: Ján Hargaš

Naopak, na dobrých povrchoch – aké vládli napríklad v Chorvátsku pri prvých jazdách, sa Scala prezentuje peknou smerovou stabilitou a vyslovene zábavným riadením. Pocit z jazdy je dobrý aj na Slovensku. Veľkým benefitom je relatívne široký rozchod kolies, nízky postoj a dlhý rázvor.

Auto sa dobre ovláda, posed za volantom je nízky a dobre nastaviteľný. Na hrane sa ale auto správa nepredvídateľne. Z môjho pohľadu za to môže práve enormný rázvor na malú platformu a jednoduchá zadná náprava v spolupráci s príliš veľkými diskami kolies. Svoj podiel viny majú nepochybne aj pneumatiky, i keď Goodyear Eagle som doteraz za podpriemerné nepovažoval. Vysvetlím na príklade: ostrý zjazd z diaľnice, sucho. Keď sa zákruta za apexom mierne otvára, pridávate plyn. Prakticky okamžite Scala piští gumami. Po pišťaní gúm nasleduje výrazný nedotáčavý šmyk. Pustíte plyn – štandardne sa auto v krátkosti vráti a chytí. Scale však v tom momente ustrelí zadok. Výrazne. Pretáčavý šmyk = kontra (a prípadne plyn). Nasleduje beztak veľmi intenzívny zásah stabilizačného programu. Cítite to až v pätách. Nebezpečenstvo zažehnané, no chuť do ostrej jazdy prudko klesá. Daný zjazd je zradný, no predsa som čakal lepšie správanie. 

Zdroj: Ján Hargaš

Problém mám aj so športovými sedadlami. Nielen pre horší sklon operadla a pre výrazné bočné vedenie obmedzujúce širšie postavy. Najmä pre pevnú hlavovú opierku. Aby ste na opierku vôbec dosiahli hlavou, musíte sedieť ako v aute jazdiacom po okruhu. Zaručujem vám, že taký posed na ceste na dovolenku napríklad do Chorvátska nebude prospešný pre chrbticu. Ležať za volantom tiež nie je riešenie. Chcelo by to vankúšik pod hlavu.

Zdroj: Ján Hargaš

Dizajn palubnej dosky je v duchu doby. Páčia sa mi mäkčené plasty v hornej časti. Nepáčia sa mi tvrdé plasty v spodnej časti. Scala poskytuje viac miesta pre kolená väčších vodičov. Problém je, že v oblasti pravého kolena sa nachádzajú „objekty“ ktoré pri prudších manévroch môžu nepríjemne zabolieť. Nie sú z mäkých plastov, o to viac bolia. Dizajn je pekný. Vrzgoty si Škoda mohla odpustiť. Tu vŕzga madlo dverí podstatne menej než v Kodiaqovi. Zato sa pod dotykom rýchlo rozvrže oblasť okolo stredových výduchov vzduchotechniky a pod displejom. Pekná povrchová úprava pred spolujazdcom chytá odtlačky prstov rovnako ľahko ako displej infotainmentu. Hlavné je, že na prieduchoch vzduchotechniky sú chromované detaily. Ale veď pekné!

Zdroj: Ján Hargaš

Keď už som spomínal koleno. Väčšia noha opretá o stredový tunel ľahko pohne s celým stredovým tunelom. Pohyb je +-0,5 až 1 cm do strán. Na mieste zostáva iba radiaca páka. Nič výnimočné v nižších triedach, Trieda zvaná nižšia stredná, či trieda "Golf" je ale krutá.

Teplotná pohoda počas horúcich dní je vďaka celopresklenej streche horšia. Nepomôže ani zakrytie látkou. Studený vzduch fúka, no posádka sa potí. Neodporúčam.

Zdroj: Ján Hargaš

Nastavovanie vzduchotechniky je príliš komplikované. Vzduchotechnika má svoj vlastný slot na stredovom paneli, ak ale chcete zmeniť intenzitu fúkania, musíte to urobiť cez Menu a dotykom na obrazovke. Vizuál daného podmenu je neprehľadný. Treba režim auto. Nepáči sa mi, že sa Škoda tak rýchlo vzdala klasických USB koncoviek. I keď je to krok do budúcnosti, aktuálne má väčšia časť užívateľov viac zariadení s obyčajným USB konektorom. Nabiť si mobil, ktorý nepodporuje bezdrôtové nabíjanie nie je bez redukcie možné. Nevýhodou prikúpenia štvorice redukcií do štvorice konektorov v aute je, že sa ľahko stratia. Zvážte teda, či sa vám viac neoplatí prejsť na USB-C pri všetkych svojich zariadeniach a pre istotu do auta zabalte aspoň jednu redukciu. Auto nemalo vstavanú navigáciu.

Zdroj: Ján Hargaš

Asistenčné systémy sú vo vozidle bohato zastúpené. Opäť musím vyzdvihnúť funkciu sledovania mŕtveho uhla. Zablikanie do očí cez spätné zrkadlo je veľmi efektívny spôsob upozornenia na auto v mŕtvom uhle. Nečakajte, že asistent bude blikať pri každom aute, ktoré sa vám skryje do mŕtveho uhla. Napríklad v kolóne nebude blikať stále. Počas testu ale reagoval vtedy, kedy mal, teda v momente zmeny pruhu. Spätné zrkadlá však tento asistent určite potrebujú. Mŕtvy uhol ani vhodným nastavením zrkadiel úplne nevymažete.

Zdroj: Ján Hargaš

Adaptívny tempomat je dobrý najmä na nočné presuny po voľnejších diaľniciach. Jeho reakcie na vpredu idúce pomalšie vozidlo sú naďalej pomerne prudké. Dá sa s ním ale pracovať a časom si zvyknete na moment kedy začne reagovať na kamión pred vami a kedy treba predbiehať, či pridať plyn.

Zdroj: Ján Hargaš

Vo vozidle sa pohodlne odvezie štvorica vyšších pasažierov. Tri sedačky vzadu sú náročnou úlohou, no auto sa dá bez problémov využívať aj ako päťmiestne. Poteší priestorová ponuka aj pre vodiča a spolujazdca. V aute je dostatok odkladacích miest a batožinový priestor je medzi hatchbackmi v podstate najväčší.

Zdroj: Ján Hargaš

Scala síce neponúka pohon všetkých kolies, ale ponúka zvýšený podvozok (149 +25 mm = 164 mm) s ochranou dôležitých komponentov (paket pre zlé cesty). Ak s autom niekedy zídete z asfaltového povrchu, hodí sa vám to.

Škoda Scala je vyslovene pekné auto. Isteže nemusí dizajnom imponovať každému, ale navrhnutá je naozaj dobre. Má minimálne dve krásne farby, jednu z nich si obliekol testovaný exemplár (druhá je rely green, na zahodenie nie je ani tá race blue). Na to, aby bolo auto také ako v reklame, potrebuje riadnu dávku príplatkov. Avšak aj bez nich ide o solídnu ponuku v nižšej strednej triede. Má výrazné tromfy, ktoré sa nedajú spochybniť. Lákavú cenu už od, priestrannú kabínu, veľký batožinový priestor. Jazdí lepšie ako Rapid, na palube môžete mať podstatne viac moderných doplnkov. Stojí viac ako Rapid, no je to tiež viac "auto" ako Rapid. Cítiť, že obsahuje viac materiálu, vidieť, že dizajn je precíznejší a výbava bohatšia.

Zdroj: Ján Hargaš

Avšak pozor na cenu. Škoda vie veľmi dobre ako nastaviť cenník. Asi nikto to nemá tak dobre prešpekulované, to treba uznať.

Je ľahké podľahnúť zvodnosti konfigurátora, no o to je ťažšie potom vydolovať z peňaženky žiadanú sumu.

Zdroj: Ján Hargaš

Škoda Scala môže byť prémiovo vybavený hatchback, no nečakajte, že to bude zadarmo. Pretože aj cena bude prémiová, vďaka vyššie uvedenému však porovnanie s prémiou končí a začína pri priestore, doplnkovej výbave a cene.

Čím rýchlejšie stúpate nad úroveň 20 000 eur, tým horší je pomer ceny a protihodnoty. Držte sa tejto ceny a získate kauf, na aký ste pri Škode zvyknutí. Pretože túto cenovku budú môcť kritizovať jedine hejteri. Ak mám hodnotiť toto auto, nemôže dostať viac ako 6 z 10 bodov. Scala má ale na viac. Platí, že menej je niekedy viac. Pri Scale určite.

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model: Škoda Scala 1,5 TSI DSG
Počet valcov/ventilov: 4/16
Zdvihový objem motora (cm3): 1498
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.): 1105000-6000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 250/1500 - 3500
Maximálna rýchlosť (km/h): 219
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 8,3
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): neudaná
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4362/1793/1471
Rázvor náprav (mm): 2649
Objem batožinového priestoru (l): 467
Objem palivovej nádrže (l): 50
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1324-1471
Užitočná hmotnosť (kg): 375-559
Rozmer pneumatík: 205/45 R18
   
Základná cenníková cena modelu: 13 490 €
Základná cena verzie Style: 18 030 €
Základná cena motora 1,5 TSI: 17 990 €

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku