2018-05-09 04:55:00
Ford EcoSport 1,0 EcoBoost
Ford EcoSport 1,0 EcoBoost
Zdroj: Ján Hargaš

TEST: Ford EcoSport – na súperov sa pozerá z výšky

Ford konečne nabral odvahu a priviezol k nám aj svoje najmenšie SUV. Malé, vysoké, pohodlné a nevšedné.

Ford EcoSport je model existujúci už od roku 2003. Súčasná druhá generácia sa dostala na trhy v roku 2012. Do Európy prišila o niečo neskôr a len na vybrané trhy. U nás Ecosportu nebolo dožičené uchádzať sa o zákazníkov. Keď však Ford rozhodol o ukončení výroby modelu B-Max a do Ecosportu sa pustil rumunský závod firmy, Ecosport dostal zelenú aj u nás. Jeho osud je tak v niečom podobný s osudom modelov značky Citroen. Ecosport tak do istej miery nahrádza B-Max, aj keď všetci vieme, že ho nahradiť vo všetkom nedokáže. V prvom rade je to ale najmenšie SUV od značky Ford. Môžem napísať, že mini Kuga. Kým jeho konkurenti ako C3 Aircross, Captur, Peugeot 2008, Hyundai Kona, či aj SEAT Arona si môžu prinajlepšom hovoriť crossover. EcoSport je síce malý, ale je to skutočné SUV so všetkým čo k tomu patrí. A to vrátane pohonu všetkých kolies.

Zdroj: Ján Hargaš

Ponuka motorizácii nie je obzvlášť bohatá, no pre malé auto úplne postačujúca. Ecosport môžete získať alebo s vydareným benzínovým motorom 1,0 EcoBoost, alebo s novým naftovým štvorvalcom 1,5 TDCi. Práve s naftovým motorom a manuálnou prevodovkou dostanete možnosť zakúpiť verziu aj s pohonom všetkých kolies. Tú máte v bohatej výbave Titanium za 23 490,-. V prípade, že pohon všetkých kolies a ani naftový motor nepotrebujete, cena klesne na úvodných 15 490,- respektíve 18 490 a v prípade voľby benzínového motora s automatom je to 20 480,-.

EcoSport tak nemôže ohúriť štartovacími cenami, no môže zaujať bohatou základnou výbavou. Už prvý stupeň výbavy Spirit má prakticky všetky nevyhnutné prvky a hneď niekoľko vhodných doplnkov. V základe ponúkne manuálnu klimatizáciu, LED denné svietenie, dobre svietiace projektorové predné svetlomety, plne nastaviteľný kožený volant, nastaviteľné sedadlá s lakťovou opierkou, hmlovky, elektricky ovládané predné a zadné okná, rádio, farebný stredový displej a ďalšie.

*Ford medzičasom upravil cenník a pod pôvodný Spirit pridal aj novú základnú výbavu Trend. Obsahuje benzínový motor s manuálom a vďaka nej cena klesla o 500 eur na lákavejších 14 990. Trend výbava je v podstate totožná so Spirit, auto však na rozdiel od Spiritu nemá denné LED svietenie, alarm a lakťovú opierku. Zdá sa, že slovenský zákazník je na cenu už od citlivejší, než Ford pôvodne očakával. 

Zdroj: Ján Hargaš

Titanium pridá SYNC 3 s podporou Android Auto a Apple Car, bezkľúčové štartovanie, automatickú klimatizáciu, tempomat, disky z ľahkých zliatin a väčší dotykový displej infotainmentu. Výbava ST Line k tomu dodá niekoľko športovo ladených prvkov vrátane väčších 17 palcových diskov kolies, tvrdšieho pruženia a parkovací asistent so snímačmi vzadu. Ak by sme šli po cene a začali s výbavou Spirit, zaujímavé sú vyhrievané sedadlá za 275 eur a cúvacia kamera so senzormi vpredu a vzadu za 455 eur. Pri výbave Titanium sa hodia oba spomenuté prvky a systém BLIS za 455 eur so strážením mŕtvych uhlov. Zvážiť by sme mohli xenónové svetlá za 695 eur. A ak patríte k audiofilom, či auto bez vstavanej navigácie nekupujete, môžete zvoliť jeden z doplnkových balíkov. Ten so všetkými prvkami vrátane prémiového audiosystému B and O a navigácie s 8 palcovým displejom by bol za necelých 1500 eur.

Stručne a skrátka, benzínový Ecosport s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou vo výbave Spirit môže byť aj slušne vybavený za menej než 17 tisíc. Vo výbave Titanium by ste sa aj s niekoľkými doplnkami zmestili pod 20 000 eur. Niekto povie, že veľa, no iný s reálnym záujmom o malý crossover, či SUV vie že to nie je vôbec zlé. Otázka však znie, či sa to oplatí. Lebo cena je jedna vec, ale prečo investovať do Ecosporta, keď sú tu aj iné ponuky? Myslím, že na to mám odpoveď. Pravda, schopnosti, v ktorých je EcoSport lepší ako konkurenti nemusia sedieť každému, najmä ak sa nevie stotožniť s dizajnom auta.

Zdroj: Ján Hargaš

Liga neforemných

Malé crossovery a malé SUV modely patriace do segmentu B (B+) vyrastajú z malých hatchbackov v tomto segmente. Sú to väčšie autá, no s takmer rovnakou dĺžkou a rázvorom. Pre konštruktérov je tak poriadnym orieškom urobiť väčšie, priestrannejšie a vyššie auto bez toho, aby mohli navyšovať práve tieto dve veličiny. Málokto sa s touto úlohou vie vysporiadať tak, aby všetci potenciálni zákazníci reagovali s obdivom. Podobne je na tom aj EcoSport. V jeho prípade sa ale zdá, že jediné, čo mu možno vytknúť sú utopené kolesá. Chcelo by to väčší rozmer. Lenže na väčších diskoch by bolo auto tvrdšie a pažravejšie. Takže buď mu túto disproporciu odpustíte, alebo zamierite k iným a neforemnosť budete odpúšťať im. Ja som mu odpustil hneď ako som nasadol.

Zdroj: Ján Hargaš

Jazdí ako Ford, bude to teda Ford

Auto pôsobí robustne. Bude to tým, že robustné je. Veľké, ťažké dvere, masívna palubná doska, hrubá obruč volantu, široké sedadlá, masívne stĺpiky. Vždy keď sadnete do nových Fordov, veríte, že sa niekto zamýšľal nad vašou bezpečnosťou a skôr než by šetril na materiáloch a hľadal drahé lacnejšie riešenia, urobil to radšej poriadne.

Od kedy Ford oznámil, že k nám privezie EcoSport, obával som sa podvozku. Vysoká stavba, krátky rázvor a relatívne úzky rozchod si pre zachovanie stability obvykle žiadajú zvýšiť tvrdosť. Lenže EcoSport má motor nízko a väčšina hmotnosti je taktiež v spodnej časti vozidla. No a je to Ford. Vo Forde vedia ako robiť podvozky. Iné to nie je ani pri EcoSporte. Prekvapí mäkší podvozok v porovnaní s novou Fiestou. Auto nepláva, ale ani netrasie. Pružiny i tlmiče sa aj na zadnej vlečnej náprave s torznou priečkou podarilo nastaviť komfortne. Auto sa pritom v podstate nenakláňa a zvláda aj surovšie zaobchádzanie. V prudkej klopenej zákrute pod plynom už cítiť ako sa hmotnosť tlačí na vonkajšie predné koleso. No stabilizačný systém reaguje promptne a v porovnaní s Fiestou celkom surovo. O to lepšie, fyziku neoklameš, môžeš jej však zabrániť prejaviť sa.

Zdroj: Ján Hargaš

Jazdné vlastnosti ma skutočne prekvapili. Auto znesie i surovšie zaobchádzanie, no pritom netrápi posádku ani hlukom ani vibráciami, ba rázmi. I v teréne zvláda viac než by ste mohli čakať od konkurentov. Prirodzene kopíruje terén a aj vďaka výraznej svetlosti dokáže slúžiť skutočne ako malá Kuga. A to je riadna pocta. Kuga je svojimi schopnosťami v teréne dobre známa.

Sedíme vysoko

Posed za volantom je typický pre výrazne väčšie autá. Sedíte vyššie ako u priamych konkurentov a často vyššie aj ako vo väčších SUV autách. Krátky nos auta pomáha zlepšiť výhľad vpred. S autom sa napriek masívnym stĺpikom dobre manévruje. Aj bez senzorov viete celkom presne kde vám auto končí a kde začína. Vzadu je ale okienko príliš vysoko a parkovaciu kameru odporúčam aj pre prípadný pohyb za vozidlom pri cúvaní. Výhľad šikmo vzad je značne obmedzený. Dobrý výhľad vpred oceníte aj za tmy. Vyšší posed a dobre svietiace xenónové reflektory umožňujú bezpečnú jazdu aj v noci mimo mesta. Iba to vyhrievané čelné sklo mi príde zbytočné a nepraktické, najmä za dažďa v noci reálne zhoršuje viditeľnosť (trieštením svetla protiidúcich áut). Keď má človek klimatizáciu a benzínový motor, káble v čelnom skle podľa mňa nepotrebuje. EcoSport ich ponúka v príplatku za 500 eur spolu s vyhrievaním sedadiel. No tie si môžete kúpiť aj samostatne. Prijemné sú dlhšie sedáky na zadných sedadlách.

Zdroj: Ján Hargaš

Zmestíme sa štyria?

Veru zmestíme. Centimetre výšky navyše sa prejavujú. Síce sedíte vzpriamene ale EcoSport odvezie aj štyroch priemerne urastených dospelých, alebo dvojicu dospelých a dvojicu detí v sedačkách. Nepôjde to bez kompromisov, čakal som však že budú podstatne väčšie, aspoň také ako u konkurentov.

Veko batožinového priestoru – problém, či výhoda?

Už sú to roky, čo som naposledy zaregistroval auto s otváraním dverí do strany. Jednokrídlové dvere sa ale na rozdiel od starších Japoncov otvárajú správnym smerom – ku chodníku, či ak chcete "od chodníka". Je to obmedzujúce?

Podľa mňa vôbec nie. Auto je tak krátke, že aj keď zaparkujete pozdĺžne do štandardizovaného parkovacieho miesta, do kufra sa ľahko dostanete. V nízkych garážach sa navyše nemusíte báť o veko kufra. Nakladanie batožiny nie je obmedzené, nakladacia hrana je nízko. V prípade nastavenia polohovateľnej dosky dvojitého dna na najvyššiu úroveň vám vzadu po sklopení operadiel vznikne slušná jaskyňa.

Zdroj: Ján Hargaš

Takéto riešenie oceníte najmä v prípade, že máte vzadu rezervné koleso. Ak ho nemáte, môžete sa zabávať zo zmiešaných pocitov známych. Každý si totiž kladie otázku: načo je to dobré? Na to je celkom ťažké odpovedať. No je to skrátka iba iné. Zvyknete si a veko vás nebude obmedzovať o nič viac než to štandardné. Ja som ho ocenil – konečne som sa nemusel báť, že si o veko obijem hlavu. 

Motor a prevodovka – výkonu má dosť, radenie je skvelé

Jednolitrový EcoBoost nemusím nikomu predstavovať. Motor už roky dokazuje spoľahlivosť, ochotu vytáčať sa i peknú spotrebu. Nie je ale vo vysokom EcoSporte EcoBoost predsa len málo? Podľa mňa nie. Ak s autom nebudete robiť denne stovky kilometrov po diaľnici, výhody drahšieho naftového motora neoceníte. Priemerná spotreba sa počas testu iba výnimočne odlepila od finálnych 6,0 litra (6,4 na nádrž). Na diaľnici pri udržiavaní rýchlosti 130 km/h spotreba stúpla na 7 litrov. Viac sa jej nechcelo. Mimo mesta zas klesala pod 6 litrov. Najlepší výsledok bol 5,3 litra na 100 km pri dodržiavaní rýchlostných limitov mimo mesta a pri výnimočnom predbiehaní a častom brzdení motorom, či jazde na neutrál. Motor má dosť síl aj na pružné zrýchlenie, predbiehanie je s ním ľahké. Vo vyšších rýchlostiach už veľkú čelnú plochu cítiť a vidieť to aj na meraniach pružnosti.

Zdroj: Ján Hargaš

Priemerné zrýchlenie zo 60 na 100 km/h na 4. stupni prebehlo v priemere za 8,2 sekundy. Priemerné zrýchlenie z 80 na 120 km/h na 4. stupni prebehlo za 9,1 sekundy. Najhorší výsledok bol 10,6 sekundy. Najlepší 8,8. Rozdiel určovali neustále sa meniace podmienky - otáčajúci sa silný vietor. 

Tradične nadpriemerné je radenie s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. Kulisa je veľmi príjemná, dráhy sú presné a krátke. Pri rýchlosti 140 km/h má motor na šiestom stupni cca 3200 ot/min. Bez podradenia je zrýchľovanie pri diaľničných rýchlostiach pozvoľné, ale postačujúce. V týchto rýchlostiach sa aerodynamický šum výraznejšie zvyšuje, no neprekáža komunikácii.

EcoSport a EcoBoost sú kamaráti

Aj vysoké auto môže s malým motorom dobre fungovať. Výrazne nestráca dych ani po zaťažení a nebude prekážať ani náročnejšiemu vodičovi. Vzhľadom na segment jazdí výborne, zrýchľuje dobre, no azda najpríjemnejšia je spotreba. Je výborné, že sa aj malý eko motor tak dobre popasuje s vyšším vozidlom.

Zdroj: Ján Hargaš

EcoSport je v porovnaní s konkurentmi vyšší. Ponúkne vyššiu svetlú výšku (190 mm) pri pohodlnom podvozku a prekvapivo stabilných jazdných vlastnostiach. Ponúkne lepšiu prejazdnosť na nekvalitných povrchoch, vyšší posed, dobré spracovanie, dostatok priestoru pre štyroch a peknú základnú výbavu.  V ponuke má tiež verziu s pohonom všetkých kolies (jún 2018). Ide však len o naftovú verziu a tá má aj nižšiu svetlosť (163 mm). Otváranie veka kufra do strany síce nie je obmedzujúce, no je odlišné a treba s tým rátať. Pokiaľ nemáte nízku garáž, asi nenájdete veľa výhod. EcoSport nedokáže plnohodnotne nahradiť model B-Max. Pravdou je, že zákazníci už o B-Max príliš nestoja. Otázka tak neznie, či ho nahradiť dokáže, ale či dokáže ponúknuť to, čo chcú zákazníci. EcoSport sa medzi malými crossovermi nestratí a s pohonom všetkých kolies môže pokoriť aj väčšie autá v teréne. Avšak aj bez neho vie vďaka komfortne ladenému podvozku, nájazdovým uhlom, svetlosti a asistentom zvládnuť viac, než mu zákazníci reálne doprajú.

Je to dobre postavené auto s dizajnom zakrývajúcim jeho malé rozmery. Iba tie utopené kolieska prezrádzajú, že je to vlastne malé auto. Celkovo ma nový EcoSport potešil. Až ma prekvapuje, že ho v našich končinách nebolo možné kúpiť už pred faceliftom. Pekných 7,5 z 10 bodov. Nemám žiadne zásadné výhrady, chýba mi azda len väčší benzínový motor pre spojenie s pohonom všetkých kolies.

Zdroj: Ján Hargaš

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku