2024-02-12 09:54:00
BMW rad 4 facelift
BMW rad 4 facelift
Zdroj: BMW

BMW radu 4 prichádza s faceliftom, schytali to aj ľadvinky

BMW radu 4 sa postupne dostáva vo svojej druhej generácii do druhej fázy života.

To, čo pôvodne začínalo ako alternatíva a vlastne náhrada BMW radu 3 kupé a kabrio je už samostatný model a pre nový modelový rok si konštruktéri prichystali niekoľko zaujímavých noviniek, ktoré auto vylepšia a zároveň predĺžia jeho život.

Nie každá modernizácia prichádza s obrovskými zmenami vo vizuále vozidla. Toto je len udržiavací facelift, ktorý len vylepšil zopár detailov a to je všetko. Zvonka to vidno najviac na svetlách. Predné získali novú vizáž a to iba vo vnútri, vonkajší tvar je presne rovnaký ako pri uvedení vozidla. Ďalším zmeneným prvkom môže byť predná maska chladiča. Nie, nezmenšila sa, ale má iné sito, ktoré v niektorých verziách veľkosť a hlavne výšku lepšie maskuje.

Zboku sa odprezentuje nová sada zliatinových diskov vo viacerých veľkostiach a do vzorkovníka pribudnú nové farby. Jednou z nich bude sivo-zelená Cape York Green a druhou bude červená Fire Red. Práve Fire Red nadviaže na červenú Melbourne, ktorú používalo BMW kedysi. No a Cape York? Je teraz populárna a viac sa začala objavovať s príchodom novej generácie BMW X1.

Zdroj: BMW

Zadná časť znova vyzerá na prvý pohľad rovnako, ale zdanie môže klamať. Veď zadné svetlá predvádzajú úplne novú grafiku a ak budete márne hľadať laserové prvky vpredu, tak vzadu ich nájdete. Svetlovodné trubice sú rozsvietené laserovým lúčom a vytvárajú zaujímavejšie efekty. Zaujímavý efekt bude rozhodne aj v prípade potreby výmeny takéhoto svetlometu. Havarijná je povinná.

BMW oznámilo, že nebudú všetky verzie rovnaké. Kým štandardné alternatívy dostanú matný hliníkový lem masky a detaily z rovnakého materiálu, vrcholné M performance, či už M440i, alebo M440d, predvedú štandardný balík Shadow line. Ak neviete, tak balík Shadow line začierni všetky hliníkové a chrómové prvky.

Ponuka motorov ostane, v zásade, rovnaká a tešiť sa teda môžeme nielen na naftové a benzínové štvorvalce, ale aj na šesťvalce. Veď vrcholné modely, či už M440i, alebo M440d, ostávajú naďalej v ponuke.

No a toto je všetko? Rozhodne nie, niektoré zmeny sa dostali aj do interiéru. Sú hlavne pod taktovkou využitia najnovšej generácie systému iDrive 8.5 a zároveň prišlo k ústupu väčšiny fyzických tlačidiel. Tie našťastie ostávajú aspoň na volante a vlastne volant je úplne nový s dynamickejším prevedením. Dynamickejšiu náturu kormidla má na svedomí napríklad iný spodný lúč, ktorý vyzerá ako z leteckej konštruktérskej školy.

Ak by ste zvolili balík doplnkov M pre zovňajšok, tak by ste získali nielen inak tvarované nárazníky, ale do rovnice by zasiahol aj nový lakovaný zadný difúzor. Práve zadná časť verzie s balíkom M je zmenená najviac. Veď má dokonca aj väčšie koncovky výfukov s priemerom až 100 mm.

Inovované verzie bude v ponuke už v marci, čo znamená, že pôvodnú získate už len ak ju máte dlhšie objednanú, prípadne ako skladové vozidlo.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo