2023-12-08 11:24:00
Suzuki Swift IV. 2024
Suzuki Swift IV. 2024
Zdroj: Suzuki

Suzuki Swift oficiálne. Jeden motor, nová technika

Suzuki predstavuje oficálne štvrtú generáciu modelu Swift. Ten na papieri vyzerá akoby sa veľa nezmenilo.

Aj dizajn sa zdá byť povedomý. Aspoň na prvý pohľad. Druhý pohľad odhalí, že nie je všetko také, aké bolo predtým. Suzuki Swift má odlišnú prednú i zadnú časť, najviac vyniknú bucľaté nárazníky a akoby výraznejšie oddelená kabína od prednej a zadnej časti. Najviac vidieť veľmi špecifickú prednú časť so zvýšenou kapotou. 

Drobec sa rozmerovo prakticky nezmenil. Rázvor zostáva rovnaký, šírka tiež, akurát dĺžka sa nebadane zvýšila. Auto prichádza do Európy iba s jedným motorom. 1,2 litrový atmosférický trojvalec dopĺňa 12V mild-hybrid. Finančne nenáročné riešenie, ktoré trojvalcu pomôže vyšším krútiacim momentom v nižších otáčkach a aj vyšším výkonom tak, aby dokázal spotrebúvať o kúštik menej paliva a mal o kúštik menej emisií. Motor samotný ponúka 83 koní a 112 Nm pri 4500 ot/min. Zvýšila sa celková hmotnosť, ktorá tentoraz aj v najzákladnejšej verzii prekonáva úroveň 1 tony. A to vyzerá byť prvýkrát. 

Vyššia hmotnosť môže ísť na vrub novej výbave. Najmä mild-hybridnému systému s novou batériou, ale tiež všetkému hardvéru, ktorý je potrebný pre správnu funkčnosť širokej palety dostupných asistenčných systémov. Hmotnosť začína na úrovni 1024 kg. Auto má vo výbave ACC - adaptívny tempomat, rozlišovanie dopravných značiek, stráženie mŕtvych uhlov, či stráženie bdelosti vodiča, no tiež núdzové brzdenie a podpora núdzového brzdenia a asistent jazdy v pruhoch a ďalšie vymoženosti. 

Swift sa chváli novým interiérom s 9 palcovým centrálnym displejom infotainmentu s konektivitou CarPlay a Android Auto. Ceny nového vozidla zatiaľ nepoznáme. Dostupné by malo byť budúci rok. V galérii okrem dizajnu auta nájdete aj pár technických informácií. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Suzuki

Komentáre k článku


Stream naživo