2018-10-16 09:00:00
Autosalón Nitra 2018
Mitsubishi Space Star na Autosalón Autoshow Nitra 2018
Zdroj: Jozef Vydra

Mitsubishi Space Star – novinka v ponuke značky

Tri diamanty mali v poslednom čase v ponuke modely hlavne z kategórie SUV. Teraz prichádza zmena.

Počnúc jeseňou 2018 začlení importérska spoločnosť M Motors SK s.r.o. do svojej modelovej ponuky novinku Space Star. Model vďaka vynikajúcemu pomeru hodnoty a ceny prinesie alternatívu k tradičnej ponuke crossoverov a SUV automobilky Mitsubishi Motors.

Mitsubishi Space Star bol slávnostne odhalený v novembri 2015 na autosalóne v Los Angeles a následne predstavený v európskej premiére na autosalóne v Bruseli v roku 2016. Teraz prešiel základný model Mitsubishi Motors významnou modernizáciou, ktorej cieľom je zvýrazniť vonkajší dizajn a zároveň zlepšiť komfort jazdy. Prepracovaná je predná aj zadná časť auta s novým dizajnom vrátane nových farebných odtieňov a dekorov. Auto má luxusnejší interiér a čalúnenie, ako aj nové prvky výbavy (vrátane asistenta rozjazdu do kopca, multifunkčnej navigácie, podpory prepojenia s inteligentnými telefónmi atď.)

Zdroj: mitsubishi
Zdroj: mitsubishi

Mitsubishi Space Star je výsledkom projektu „Global Small“ a predstavuje automobil vyvinutý v snahe naplniť požiadavky zákazníkov z celého sveta bez ohľadu na špecifiká krajiny, v ktorej sa bude predávať. Zákazníci vždy hľadajú rovnakú kombináciu priestoru, spotreby paliva, emisií a čo najvýhodnejších prevádzkových nákladov, pričom súčasne odmietajú pochopiteľné konštrukčné obmedzenia tzv. „nízkonákladových“ produktov.

Mimoriadne rozsiahly a pre Mitsubishi Motors Corporation (MMC) kľúčový projekt Global Small sa snaží odpovedať na uvedené globálne problémy použitím vyspelých technológií (prepracovaná aerodynamika, znižovanie hmotnosti, premyslené obostavanie priestoru, vysoko úsporné pohonné jednotky atď.). Výsledkom je úplne nová architektúra malého vozidla, dva rôzne modely (päťdverový hatchback Space Star a štvordverový sedan Attrage), nový rad motorov a novovybudovaný závod v Thajsku s ročnou kapacitou viac ako 165 000 vozidiel.

Mitsubishi Space Star sa predstavilo na nitrianskom autosalóne a do predaja u slovenských predajcov príde v druhej polovici októbra 2018 s cenou od 9490 €.

Hospodárnosť na prvom mieste

Popri priekopníckych vozidlách i-MiEV a Outlander PHEV ako aj ich pripravovaných súrodencoch s elektrickým pohonom či hybridným ústrojenstvom PHEV umožňuje model Space Star sprístupniť po celom svete automobil s nízkym ekologickým dopadom (v zmysle spotreby paliva a emisií CO2). To dokazuje konštrukčnú filozofiu MMC, ktorá kladie dôraz na hospodárnosť. úplne nová všestranná platforma Global Small s dokonalejšou aerodynamikou (cd = 0,27) a znižovanie hmotnosti v dôsledku konštrukčnej optimalizácia a intenzívneho využitia vysokopevnostnej ocele – v tomto prípade nad rámec obvyklého štandardu 200/250 MPa) v rámci celej konštrukcie vozidla. To prinieslo nízku celkovú hmotnosť už od 845 kg.

Zdroj: mitsubishi

Space Star disponuje úspornými trojvalcami s objemom 1,0 l (52 kW/71 k a 88 Nm) alebo 1,2 l (59 kW/80 k a 106 Nm)so spotrebou od 5,1 l/100 km podľa meraní WLTP (od 4,5 l/100 km podľa NEDC), ktoré majú systém variabilného časovania sacích ventilov MIVEC (skratka Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control) a systém Auto Stop & Go ale aj technológiu inteligentného senzoru akumulátora s funkciou rekuperačného brzdenia a pod. v súčinnosti s úplne novou manuálnou prevodovkou alebo variátorom INVECS-III CVT.

Jednoduché manévrovanie umožňuje vynikajúci výhľad do všetkých smeroch a veľmi malý polomer otáčania. Najväčším luxusom v malom aute je vždy priestor. V tejto tradícii pokračuje aj Space Star, ktorý má rozumné rozmery (dĺžka 3 795 mm) pri päťmiestnej verzii s priestorom pre nohy 1 651 mm. Je rekordérom v obostavaní priestoru. Je v ňom dosť miesta aj pre pasažierov s výškou nad 180 cm. Pohodlné sedadlá s dobrou oporou sú vzadu sklopné a delené v pomere 60:40. V interiéri je celý rad moderných technológií pre komfortnú jazdu vrátane digitálneho rádia, prehrávača CD s podporou formátu MP3, USB, štyroch reproduktorov, ovládania na volante, alebo klimatizácie.

Zdroj: mitsubishi
Zdroj: mitsubishi

Nižší, dlhší a širší

Pri základnom modeli pre segment B sa konštruktérom podarilo zachovať kompaktné vonkajšie rozmery, pri nepatrnom náraste celkovej dĺžky na 3 795 mm (+85 mm) a súčasnom zlepšení prúdenia vzduchu v prednej aj zadnej časti karosérie. Nepatrne sa zväčšil predný previs na 745 mm (+15 mm), aby sa zachoval malý polomer otáčania iba 4,6 m.

Väčšia je horná časť masky chladiča, svetlomety (obrysové LED svetlá) a nárazník s výrazne širšou spodnou časťou masky chladiča, nápadným chrómovým dekorom naprieč celým vozidlom. Podobná kombinácia úprav proporcií a optickej modernizácie prebehla aj v zadnej časti vozidla, kde je novo tvarovaný nárazník, samostatné tenké odrazky v horizontálnej rovine a predĺžené zadné skupinové LED svetlá v tvare „C“ (koncové a brzdové svetlá).  Auto teraz pôsobí opticky nižšie a širšie. Mierne predĺženie sa týka aj zadného previsu (+70 mm na výsledných 600 mm). Celkový optický efekt znásobil dlhší strešný spojler (vrátane integrovaného tretieho brzdového svetla), ktorý prispieva k vynikajúcej aerodynamike tohto vozidla (koeficient Cd: 0,27). Nechýbajú nové prepracované (14" alebo 15") kolesá so širokými lúčmi, pribudli aj dva odtiene laku: červená Wine (s perleťovým efektom) a oranžová Sunrise (metalická).

Zdroj: mitsubishi
Zdroj: mitsubishi

V interiéri je nové čalúnenie sedadiel z jemnej tkaniny s priestorovým efektom a kontrastnými stehmi (čierne, alebo vo farebnej kombinácii čierna / slonovina), nový volant s prvkami v klavírnom čiernom laku a chrómovými doplnkami, nový ergonomický tvar s miestom pre prsty, veniec obšitý kožou. Auto má subtílnejší dizajn prístrojového panelu s bielym podsvietením (namiesto oranžového), ciachovanie kruhových stupníc v bielom odtieni na čiernom pozadí (namiesto modrej na čiernej), chrómový krúžok okolo ukazovateľov, nové prvky (indikátor vonkajšej teploty a funkcie varovania pred námrazou na digitálnom displeji, varovná kontrolka obrysových svetiel) a tiež nový panel ovládania klimatizácie s tromi kruhovými ovládačmi. Pribudli aj ďalšie prvky výbavy: odkladacia schránka pod podlahou batožinového priestoru (vyššia bezpečnosť) - po sklopení operadiel zadných sedadiel navyše zostáva rovná podlaha bez schodu a teraz aj tuner s podporou digitálneho vysielania (DAB).

Malý a dynamický

Space Star má tiež prepracovaný podvozok. Optimalizáciou tuhosti pružín a tlmičov pri súčasnom zvýšení tuhosti prednej časti vozidla sa podarilo zlepšiť jazdné správanie ako aj stabilitu a potlačiť nakláňanie karosérie. Nové nastavenie elektrického posilňovača riadenia má za následok vyššiu presnosť a lepšie ovládanie auta. V základnej výbave aj pri vozidlách s manuálnou prevodovkou je teraz asistent rozjazdu do kopca (HAS).

Konektivita

Space Star sa dá v rámci bohatého balíku originálneho príslušenstva vybaviť modernou multifunkčnou navigáciou GPS (vrátane podpory prepojenia s inteligentnými telefónmi), označovanú ako MGN. Cenovo dostupný systém MGN navrhli tak, aby vyhovoval najširšiemu spektru užívateľov Má širokouhlý 6,5​​ palcový (800x480 mm) LCD displej s rozlíšením WVGA a jednotku DVD v stredovej konzole. Súčasťou riešenia sú veľké dotykové tlačidlá.

Systém MGN podporuje technológiu Apple CarPlay, a umožňuje tak zákazníkom bezpečnejšie používať iPhone počas jazdy. Prostredníctvom CarPlay možno zobrazovať pokyny navigácie, volať, odosielať a prijímať správy alebo počúvať hudbu bez odvádzania pozornosti od riadenia. Systém MGN ďalej podporuje technológiu Android Auto™, vrátane hlasového systému Google Voice. Konektivita systému MGN v neposlednom rade podporuje aj širokú škálu multimediálnych funkcií, či už súčasných (USB, iPod, Bluetooth®, DAB atď.), alebo uvádzaných v blízkej budúcnosti: streaming dát z internetu, podcasty, rozpoznávanie hlasu na báze cloudu a ďalšie.

Ak chcete vedieť, ako sa dá vyšperkovať aj toto malé auto, môžete sa inšpirovať:


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo