2017-03-22 16:50:00
DS 7,SUV,
DS 7,SUV,
Zdroj: DS,Citroen,

DS 7 CROSSBACK – nové SUV značky DS

Patril k hlavným ťahákom svetových premiér značky DS predstavených na 87. ročníku ženevského autosalónu.

Autosalón sa už síce skončil, ale s mnohými z vystavených exponátov sa budeme stretávať nielen na našich stránkach, ale aj priamo, takpovediac „na vlastnej koži“ počas prezentácií a neskôr aj redakčných testov. No kto vie, kedy budeme mať tú česť stretnúť sa s niektorými znova osobne.

DS 7 CROSSBACK je prvý model druhej generácie vozidiel tejto od začiatku inovatívnej značky – exkluzívnej odnože firmy Citroën, ktorá vznikla 1. júna 2014. Jej ambíciou a snahou je vrátiť francúzsku značku naspäť do prémiového segmentu. Aj modelom DS 7. Technologicky vyspelé celosvetové SUV zosobňuje francúzske skúsenosti, spojenie vyberaných materiálov, umeleckých postupov a technologických inovácií. Charizmatický, svalnatý a zmyselný. Tak uvádza značka model DS 7 CROSSBACK, ktorý sa predvádza elegantnými, ale výraznými a kontrastnými líniami.

Prednej časti vozidla DS 7 CROSSBACK dominuje prvok DS WINGS, ktorý napovedá čosi o noblese, výkone a charizme. Šesťuholníkový tvar s diamantovým efektom zároveň predvádza nový dizajn so znakom DS umiestneným v jeho strede. Dva prelisy dodali strednej osi hliníkovej kapoty štruktúru a zdôrazňujú znak DS. Hrany predných a zadných nárazníkov zvýrazňujú pomerne svalnaté tvary SUV. Vzadu je tvarovo výrazné veko batožinového priestoru.

Zdroj: DS,Citroen,
Zdroj: DS,Citroen,

Už od vytvorenia značky sa dizajnéri zameriavali na vytvorenie originálnej svetelnej stopy, ktorá by charakterizovala značku DS. Aj v tomto prípade pripomínajú predné LED svetlomety brúsené šperky. DS ACTIVE LED VISION sa v maximálnej možnej miere prispôsobujú rýchlosti vozidla a podmienkam na ceste a pri otvorení DS 7 CROSSBACK sa rozsvietia a osvetlia okolie purpurovým svetlom a opíšu 180° oblúk. Pripravte sa na prekvapujúce a technologicky vyspelé hypnotizujúce divadlo! Svetelnú stopu značky dotvárajú aj vertikálne umiestnené denné svetlomety vo forme perál doplnené smerovkami s postupným rozsvecovaním.

Zdroj: DS,Citroen,
Zdroj: DS,Citroen,

Zadné svetlomety využívajú technológiu 3D Full LED, pričom vytvárajú 3D tvar inšpirovaný lastúrou, podobne ako to bolo v prípade avantgardnej štúdie DS E-Tense. Vzhľad svetiel s označením DS 3D REAR LIGHTS sa expertom značky DS podarilo dosiahnuť pomocou jedinečnej technológie: vysokopresným laserovým gravírovaním.

Zdroj: DS,Citroen,

Okrem charizmatického dizajnu sa DS 7 CROSSBACK môže chváliť aj množstvom nových prevratných asistenčných systémov. Zvyšujú bezpečnosť, pokoj jazdy a vodičovi aj posádke prispievajú k väčšej pohode na palube. Patria medzi ne:

DS CONNECTED PILOT, ktorý otvára cestu k autonómnej jazde,

DS PARK PILOT, vďaka ktorému môže vozidlo bez problémov zaparkovať pozdĺžne alebo priečne a vodič pri tom nemusí nijako ovládať pedále ani volant,

DS DRIVER ATTENTION ASSIST, ktorý odhaľuje známky nepozornosti alebo únavy,

DS NIGHT VISION - prináša najlepšiu možnú viditeľnosť v noci, keď infračervená kamera v mriežke chladiča odhalí chodcov a zvieratá na vozovke vo vzdialenosti do 100 metrov

DS ACTIVE SCAN SUSPENSION, ktorý pomocou kamery odhalí všetky nerovnosti na vozovke vo vzdialenosti 5 m pred vozidlom a následne nastaví každý zo 4 tlmičov zvlášť

Zdroj: DS,Citroen,
Zdroj: DS,Citroen,

Okrem hybridného motora E-Tense ponúka modelový rad DS 7 CROSSBACK má pod kapotou aj päť výkonných účinných spaľovacích motorov, ktoré plnia normu Euro 6.2 a majú vysoký krútiaci moment: tri benzínové motory (THP 225 S&S EAT8, THP 180 S&S EAT8, alebo PureTech 130 S&S BVM6 a dva naftové motory (BlueHDi 130 S&S BVM6, prípadne EAT8 alebo BlueHDi 180 S&S EAT8). Zároveň sa predstavila aj nová 8-stupňová automatická prevodovka EAT8, ktorá má priniesť zníženú spotrebu o 4%.

Motory dostali najnovšie technológie (vstrekovací tlak 200 bar v THP, systém Stop&Start a ďalšie zlepšenia, ktoré zaručujú najlepšie hodnoty CO2 v segmente. Vyzerá to tak, že DS 7 CROSSBACK okrem potešenia z jazdy bude mať aj dostatočné dynamické jazdné vlastnosti.

Zdroj: DS,Citroen,
Zdroj: DS,Citroen,

Pre nové SUV DS 7 CROSSBACK si značka DS vybrala na spoluprácu francúzskych partnerov, ktorí sa svojimi schopnosťami preslávili v jednotlivých oblastiach. Značka s nimi spolupracovala už pri tvorbe štúdie DS E-Tense, či sériového vozidla DS 3 PERFORMANCE B.R.M CHRONOGRAPHES. Príjemné stretnutia treba opakovať.

Zdroj: DS,Citroen,
Model DS 7 CROSSBACK však už teraz dostal hybridný pohon, Má niekoľko častí: spaľovací motor s výkonom 147 kW (200 k a dva elektromotory (jeden vpredu, jeden vzadu). Výkon oboch elektromotorov (každý 80 kW/109 k, kumulovaný výkon 90 kW/122 k) a spaľovacieho motora je dovedna 220 kW (300 k). Elektrizovaná 8-stupňová automatická prevodovka umiestnená vpredu pozdĺžne, medzi spaľovacím motorom a elektromotorom, kompaktná lítiovo-iónová batéria s výkonom 90 kW, umiestnená pod podlahou, elektrický pohon zadných kolies s možnosťou pohonu 4x4 a vynikajúcim výkonom. Krútiaci moment 450 Nm v režime 4x4 zaručuje rýchle a jemné reakcie a zároveň výnimočné jazdné vlastnosti;

Má k dispozícii tri režimy: 100% elektrický (ZEV), hybridný na dlhé vzdialenosti bez dobíjania (HEV) a kombinovaný (SPORT). Táto technológia umožňuje, okrem iného, dobíjanie batérií počas spomaľovania, alebo spaľovacím motorom počas jazdy.

V čisto elektrickom režime umožňuje batéria s kapacitou 13 kWh dojazd 60 km podľa cyklu NEDC. Z klasickej 16 A zásuvky (štandardný režim) trvá nabíjanie 4,5 hodiny, zo zásuvky s 32 A (rýchle nabíjanie) to trvá menej ako 2,5 hodiny, k čomu pomáha aj 6,6 kW nabíjačka.

Zdroj: DS,Citroen,

Nabíjateľný plug-in hybridný pohon s výkonom 220 kW (300 k) a s pohonom 4 kolies sa do ponuky modelového radu DS 7 CROSSBACK dostane na jar 2019. Jeho automatická prevodovka bude umiestnená pozdĺžne. Batéria, ktorá poháňa zadné kolesá, má kompaktné rozmery a nachádza sa pod podlahou. Takéto rozmiestnenie umožnilo rovnú podlahu na zadných sedadlách, čo má naozajstnú výhodu v oblasti vnútorného priestoru.

Klienti tak vyťažia nielen z dobrých jazdných vlastností na ceste, v mestách, ale aj z vynikajúceho dojazdu: SUV totiž dôjde v čisto elektrickom režime až do vzdialenosti 60 km podľa cyklu NEDC, pričom poskytuje veľký vnútorný aj batožinový priestor.

Jozef Vydra
ZDROJ: Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo