2022-10-26 21:30:00
Hyundai Ioniq
Hyundai Ioniq
Zdroj: Jozef Murárik

Hyundai zaujal štatistikami: 1/3 predaných áut je elektrifikovaných, 64-tisíc je EV

Hyundai za tri štvrťroky 2022 predal bezmála 400-tisíc áut. 64-tisíc z nich je bezemisných.

Hyundai rastie a jeho trhový podiel sa zvyšuje. V Európe už má 4,8 percentný podiel. Celkovo sa za prvých deväť mesiacov roka 2022 podarilo automobilke Hyundai predať 395 649 kusov vozidiel v EÚ, EFTA a Spojenom kráľovstve. Ide o 3,2-percentný rast oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Zaujímavé je, že 70% predaných áut v Európe je z Európy a že 16% z predaných áut počas tohto roka sú autá bezemisné, teda elektromobily. Medzi ne patria okrem áut s veľkými batériami aj vozidlá kombinujúce batériu s palivovými článkami. Tých je ale výrazne menej. Podľa carsalesbase predal Hyundai do Augusta celkovo 538 osobných áut s palivovými článkami. Ide o jeden konkrétny model – Hyundai Nexo, avšak štatistiky nemusia byť úplné.

Elektrické autá tvoria už 16% predaja

Hyundai za prvých deväť mesiacov roka predal 64 192 vozidiel s pohonom zabezpečeným výhradne elektromotorom. Elektromobily tak tvoria až 16 percent celkového predaja značky Hyundai v Európe. Pozíciu najpredávanejšie elektromobilu v portfóliu Hyundai si udržala KONA Electric, z ktorej sa od januára tohto roku predalo 30 981 kusov. Nasleduje IONIQ 5, z ktorého sa tento rok predalo 28 014 kusov.

Zdroj: Hyundai

Vyrobené v Európe a pre Európu

Úspech Hyundai v Európe možno pripísať vývoju a výrobe orientovanej na európskeho zákazníka. Viac ako 70 percent automobilov Hyundai sa vyrába v Európe a pre Európu vo výrobných závodoch spoločnosti HMMC v Českej republike a HAOS v Turecku. Český závod, ktorý ročne vyrobí až 350-tisíc áut, navyše nedávno prešiel radom vylepšení a je jedným z najmodernejších závodov na výrobu automobilov v Európe. Začiatkom roka 2022 sa stal prvou továrňou Hyundai na svete, ktorá využíva elektrinu z obnoviteľných zdrojov.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai, carsalesbase.com

Komentáre k článku


Stream naživo