2020-03-17 08:55:00
Volkswagen Golf GTI, GTE,
Volkswagen Golf GTI, GTE, GTD
Zdroj: Volkswagen

Rýchlejšie! VW Golf predstavuje športové verzie GTI, GTE a GTD!

Manažérske kombi? Samozrejme. Rodinné vany? Nech sa páči. Praktické hatchbacky? Na výber ich je niekoľko.

Volkswagen ale nezabúda ani na milovníkov šoférovania. Ponúka im tri nové možnosti, ako si užiť rýchlosť. Nie je tajomstvo, že najnovší Volkswagen Golf je v podstate výrazná revízia toho predchádzajúceho.

Rozmery má podobné, rázvor rovnaký a ani podvozková platforma sa nezmenila. Po prvých jazdách by sme však predchádzajúcemu tvrdeniu mali problém veriť. Spoza volantu sa totiž nový Golf ôsmej generácie správa ako úplne iné auto. Má ostrejšie riadenie, úplne iné reakcie podvozka a celkovo pôsobí priamejšie a agilnejšie.

O to viac sme zvedaví, ako sa budú na ceste správať novinky, ktoré by v Ženeve predstavil Volkswagen, ak by sa celý autosalón nezrušil kvôli koronavírusu. Konkrétne máme na mysli modely Volkswagen Golf GTI, GTE a GTD.

Zdroj: Volkswagen

Zvonku ich rozpoznáte hravo: majú športový predný nárazník s rozsiahlou mriežkou so vzorom včelieho plástu. Do nej je na každej strane zasadená pätica LED svetiel, čo vytvára veľmi zaujímavý efekt. Zboku si všimnete pekné veľké kolesá a vzadu buď dvojicu výfukov (jeden na každej strane v prípade GTI, dva pri sebe na GTD), alebo športový nárazník, ktorý výfuky len naznačuje (verzia GTE). Samozrejmosťou je ikonický „GTI pásik“ na maske chladiča, ktorý prechádza až do svetiel. Model GTI ho má typicky červený, model GTE modrý a GTD strieborný. Poďme sa na ne pozrieť samostatne.

Zdroj: Volkswagen

Nový Golf GTI pokračuje v stabilnom, udržateľnom zvyšovaní výkonu. Ten je totiž na úrovni predchádzajúceho Golfu GTI Performance. To znamená 180 kW (245 k) a 370 Nm. Či bude aj nový Golf GTI dostupný vo verzii Performance, to nevieme. Ale nesťažujeme sa. Dobrá správa je, že GTI si budete môcť objednať aj s manuálnou prevodovkou s ikonickou hlavicou radiacej páky v tvare golfovej loptičky.

Potom je tu model GTD, ktorý ponúka športový dizajn a lepšie jazdné vlastnosti, ale zároveň ponúka mimoriadne nízku spotrebu paliva na dlhých trasách. Volkswagen Golf GTD má vyšší výkon než doteraz. Jeho motor 2.0 TDI je teraz naladený až na 147 kW (200 k) a krútiaci moment 400 Nm! O čistotu jeho výfukových plynov sa starajú dva SCR katalyzátory a dvojité vstrekovanie AdBlue.

Model GTE je však ozajstným prekvapením. Kombinovaný výkon tohto plug-in hybridu je totiž rovnaký, ako má GTI! Pritom je schopný čisto elektrickej jazdy do vzdialenosti až 60 kilometrov. To sú pôsobivé údaje! Navyše to znamená, že každodenné dochádzanie zvládne väčšina ľudí v čisto elektrickom režime. Bez hluku a bez lokálnych emisií.

Ak sa chcete o nových rýchlych Golfoch dozvedieť viac, prečítajte si o nich článok na stránke www.volkswagenblog.sk, kde nájdete aj iné novinky zo sveta VW, testy, videá a rôzne zaujímavosti.

 


AUTOR: PR článok

Komentáre k článku


Stream naživo