2019-08-28 11:45:00
Diaľnica Česko
Diaľnica Česko
Zdroj: dennik.cz

Elektronické diaľničné známky budú aj v Česku

Klasické diaľničné kupóny ustupujú v prospech elektronických. V Českej republike začnú platiť od roku 2021.

Za diaľnice sa v Česku prostredníctvom časových kupónov platí od roku 1995, elektronické mýto pre kamióny spustili v roku 2007. Súčasných 1500 českých korún (58 €) ročne platia motoristi od roku 2012. Česká republika získala vlani za predaj diaľničných kupónov viac ako päť miliárd korún (193,7 mil. €), čo je zhruba rovnako ako v predminulom roku.

Súčasne používané nálepky skončia. Pôvodne sa zvažovalo, že bude aj jednodňová diaľničná známka, ale český štát s touto alternatívou nakoniec neráta. Pri analýze sa totiž zistilo, že by to bolo neefektívne a nevýhodné nielen pre štát, ale aj pre motoristov. „Cena by sa totiž nevyhnutne musela približovať súčasnej výške desaťdňového kupónu,“ zdôvodnila rozhodnutie hovorkyňa ministerstva dopravy Lenka Rezková. Desaťdňová známka teraz stojí 310 českých korún (približne 12 €).

Zdroj: ceskadalnice.cz

Najmenej dva roky by mala napriek rôznym návrhom zostať rovnaká aj cena ročného kupónu. Poslanecká snemovňa nedávno riešila možné zvýšenie limitu pre ročný poplatok na 2000 korún (77,50 €), zákonodarcovia však túto možnosť odmietli. V najbližších rokoch sa nemá meniť ani dĺžka platnosti diaľničných známok, aj po zavedení elektronických kupónov zostane rovnaká. Ministerstvo dopravy tak zachová existujúce tri varianty diaľničných kupónov, teda desaťdňové, mesačné a ročné. S jednou výnimkou.

Zmenou totiž bude platnosť ročných známok. Česká republika zavedie jednu veľmi progresívnu vec: platnosť ročnej diaľničnej známky už nemá byť obmedzená na kalendárny rok. Ročná diaľničná známka má platiť 365 dní od jej kúpy.

Zdroj: mdcr.cz

Nebudú tak obmedzené ako v súčasnosti, keď napríklad platnosť kupónov pre rok 2019 je od 1. decembra 2018 do 31. januára 2020. Čiže mesiac pred a mesiac po roku, ktorého sa emisia týka, maximálne 14 mesiacov. Obmedzenie do konca januára nasledujúceho roka platí aj v prípade, keď si vodič známku kúpi v priebehu roka, napríklad v novembri. Po novom bez ohľadu na dátum aktivácie bude možné využiť plnú hodnotu ročnej diaľničnej známky celých 365 dní.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: ČTK, idnes.cz

Komentáre k článku


Stream naživo