2019-04-11 16:50:00
Continental výmena pneumatík
Continental výmena pneumatík
Zdroj: continental

Prieskum: Slováci pred dlhou cestou kontrolujú auto aj pneumatiky

Slnečné dni pripomínajú blížiace sa leto a s ním aj plány na oddych. Aj motoristi vtedy mieria na dlhšie trasy.

Je to buď počas tradičných dovoleniek, dobrodružných roadtripov, alebo napríklad aj v prípade výletov za cyklistikou. Aktuálny prieskum spoločnosti Continental realizovaný agentúrou STEM / MARK zadaný spoločnosťou Continental Barum s.r.o., vykonaný v období 19. - 27. 2. 2019 na 500 respondentoch zo Slovenska vo veku 18 - 70 rokov zisťoval ako Slováci pripravujú svoje vozidlá na dlhšie cesty.  

Keďže Continental je jedným z piatich hlavných partnerov najznámejších cyklistických pretekov Tour de France, v prieskume skúmal tiež vzťah Slovákov k cyklistike a spomínaným najznámejším cyklistickým pretekom.

Zdroj: Barum Continental

Slováci a cyklistika

Slováci veľmi radi jazdia na bicykli, až 80 % opýtaných uviedlo, že zvykne jazdiť na bicykli často, alebo aspoň občas. Podľa prieskumu je práve cyklistika hneď po hokeji pre nich druhým najsympatickejším športom. Dôkazom je aj fenomén Petra Sagana a obrovská popularita pretekov Tour de France. Priame prenosy alebo výsledky jednotlivých etáp zvyknú aktívne sledovať skoro dve tretiny opýtaných. Niektorí fanúšikovia dokonca preteky navštívili aj osobne a 16 % respondentov prieskumu by takýto výlet rado podniklo.

Príprava na dlhé cesty

Pred jazdou na dlhšie vzdialenosti zvyknú vodiči na Slovensku podľa prieskumu dôkladne skontrolovať svoje auto a nezabúdajú ani na stav pneumatík. Pri pneumatikách sa zameriavajú na ich viditeľné poškodenia, správne nahustenie, rovnomernosť opotrebenia, správnu hĺbku dezénu a stav rezervnej pneumatiky. Najčastejšie sledovaným parametrom je optická kontrola poškodenia pneumatiky (80 % opýtaných), nasleduje správne nahustenie v závislosti od zaťaženia (74 %), rovnomernosť opotrebenia (61 %), správna hĺbka dezénu (56 %) a stav rezervnej pneumatiky (52 %).

Zdroj: Barum Continental

„Prípravu vozidla pred dlhšími cestami netreba podceniť. Sme radi, že slovenskí vodiči zvyknú kontrolovať nielen technický stav svojho vozidla, ale nezabúdajú ani na stav pneumatík. Takýmto zodpovedným prístupom zvýšia bezpečnosť seba aj všetkých účastníkov cestnej premávky,“ hovorí Juraj Ižvolt, riaditeľ divízie marketing Continental Barum s.r.o.

Pneumatiky a spotreba vozidla

Práve pri jazdách na dlhšie trate si vodiči potrpia na čo najnižšiu spotrebu. Tú môžu do veľkej miery ovplyvniť aj pneumatiky. V prieskume nie všetci opýtaní správne uviedli, že na spotrebu vozidla má najväčší vplyv valivý odpor. Uvoiedlo to však 54 % opýtaných. Za ďalšie zdroje zvýšenej spotreby označili aj dezén pneumatiky (40 %), či priľnavosť (37 %).

„Vhodný typ pneumatík a ich správne nahustenie vedia preukázateľne znížiť spotrebu vozidla, zákazníci by sa pri ich výbere mali riadiť technickými parametrami daného automobilu. Okrem toho má však na zníženie spotreby priamy vplyv aj valivý odpor pneumatiky, teda odpor vzduchu pri rotácii a deformácie pneumatík. Technicky ide o stratu energie v dôsledku tepla, ku ktorému dochádza pri deformácii pneumatiky,“ vysvetľuje Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Continental Barum s.r.o.

Otázku nižšej spotreby vozidla aktuálne rieši aj novinka značky Continental pneumatika  EcoContact™ 6, zo série navrhnutej špeciálne pre motoristov, ktorí jazdia dlhšie vzdialenosti a dbajú na spotrebu paliva ako aj na životné prostredie. Vývojári sa pri pneumatike zamerali na dosiahnutie čo najviac vyvážených vlastností: oproti predchodkyni pneumatike ContiEcoContact™ 5 pri novej EcoContact™ 6 vylepšili valivý odpor pneumatiky o 15 %, skrátili brzdnú dráhu na mokru o 6 %, zlepšili priľnavosť a ovládateľnosť vozidla o 17 % a zvýšili tiež kilometrový výkon o 20 %. Vďaka inovovanej zmesi Green Chili 2.0TM sa podarilo znížiť emisie CO₂ ako aj spotrebu vozidla. Vďaka tomu má pneumatika aj najlepšie hodnoty na EÚ štítku – valivý odpor, aj brzdenie na mokrej vozovke s hodnotami A/A.


AUTOR: © Zoznam/jv

Komentáre k článku


Stream naživo